Reteta creata de Ruxandra | gourmandelle.com/ro
Continuam seria de retete de paine fara gluten la masina de paine cu o alta reteta de paine fara gluten mixta. Pentru aceasta reteta am folosit masina de paine Tefal Pain & Delices care are trei programe speciale pentru produse fara gluten. Mai mult, cartea de retete a masinii contine retete de paine fara gluten la care a fost folosita faina Schar, asadar riscul ca painea sa nu va iasa este minim.
Reguli generale
Inainte de a face o reteta la masina de paine, trebuie sa tineti cont de cateva principii de baza. Pentru mine a fost prima oara cand am folosit o masina de paine, ceea ce a dus si la un mic accident cu prima reteta, pe care vi l-am povestit aici ca sa nu patiti si voi la fel. 🙂 Inainte de aceste retete finale reusite am facut mai multe greseli care insa m-au ajutat sa perfectionez retetele si sa ajung in final la rezultatele dorite. Asadar, iata ce trebuie sa stiti pentru a face o paine fara gluten perfecta la masina de paine:
1. Nu toate premixurile de faina se comporta la fel. Asadar, daca folositi un alt premix sau mixuri proprii create din diverse tipuri de faina fara gluten, exista riscul destul de mare sa nu va iasa retetele. Veti putea avea nevoie de ajustari si incercari pentru a face niste retete reusite cu alte mixuri de faina.
2. Folositi numai programele speciale pentru paine fara gluten. In cazul acestei masini de paine, programele sunt 1, 2 si 3.
3. Cunoasteti care este consistenta ideala a aluatului. Vedeti imaginea de mai jos. Pentru prajituri este ok cel „Prea moale”, insa pentru paine este recomandata consistenta din mijloc.
4. Pentru paine, folositi Mix It Universal, Mix Rustic sau Mix B. Pentru dulciuri – Mix C. Farina nu este recomandata pentru paine, ci mai mult o puteti folosi la paste de casa, ingrosat supe, clatite, checuri, in general la retete mai simple. De asemenea, tineti cont de faptul ca fiecare faina se comporta diferit la coacere. De exemplu, am observat ca Mix Rustic are nevoie de mai multa apa, Mix It Unniversal de mai putina, iar Mix B de un raport 1:1 apa-faina.
5. Nu adaugati prea multa drojdie. Respectati cantitatile din retete. In general, maxim 2 lingurite de drojdie uscata la o paine de 1kg. In cazul in care adaugati mai mult, patiti ca mine, painea va da pe dinafara in masina, se va arde si apoi va face implozie – gaura in mijloc.
6. Amestecati ingredientele inainte de a le baga in masina. Desi retetele din cartea cu retete va recomanda sa puneti faina in masina si apoi sa turnati lichidele peste, lasand masina sa amestece, nu va recomand acest lucru. Poate la retetele cu gluten se descurca bine, insa faina fara gluten are o alta consistenta si riscati sa va ramana pe fund faina necoapta si neamestecata. Asadar, turnati toate ingredientele intr-un bol mare si amestecati cu o lingura (nu trebuie perfect amestecat – maxim 1 minut). Abia apoi turnati amestecul in cuva masinii de paine.
7. Obligatoriu cerneti faina inainte. Faina fara gluten are o consistenta diferita fata de cea cu gluten. Probabil ati observat ca scartaie la atingere si se face foarte usor cocoloase, asadar pentru a face prajituri si paine cu o textura perfecta de fiecare data, este bine sa cerneti faina inainte.
8. Faina fara gluten este foarte alba, asadar si painea fara gluten rezultata va fi foarte alba. Este normal. Nu inseamna ca nu este coapta. Chiar si crusta aceea alba va fi crocanta. Daca doriti sa faceti o paine mai colorata, puteti folosi Mix Rustic sau puteti adauga diverse condimente in compozitie (ex. turmeric pentru o nuanta aurie).
9. Nu ridicati capacul in momentul coacerii! Da, o sa fiti curiosi insa rezistati tentatiei, altfel riscati sa vi se turteasca toata painea. Va zic din proprie experienta…Puteti sa va uitati cum amesteca, in prima parte a programului, insa cand a trecut la partea de coacere nu mai umblati.
Reteta de paine fara gluten mixta – la masina de paine
Ingrediente:
- 200g faina fara gluten Mix Rustic – Schar
- 200g faina fara gluten Mix It Universal – Schar
- 500ml apa
- 2 lingurite drojdie uscata fara gluten – Schar
- o lingurita sare
Instructiuni:
Cerneti faina fara gluten intr-un bol mai mare. Adaugati drojdia uscata si apa. Amestecati cu o lingura timp de un minut. Nu trebuie sa fie perfect amestecat. Adaugati sarea. Turnati amestecul in recipientul detasabil din masina de paine (nu uitati, sa aiba piciorusul montat – cel care amesteca – inainte de a turna aluatul). Inchideti capacul si selectati programul 1. Apasati Start.
Concluzii:
- Este o paine rapida si foarte simpla.
- Este pufoasa – daca as fi folosit numai faina Rustico ar fi iesit mai densa.
- Painea rezista foarte bine tinuta la frigider. Recomand sa o tineti in punga cu ziploc. Nu se intareste foarte tare, odata scoasa la temperatura camerei sau bagata putin la cuptor pentru a fi incalzita, isi revine imediat. O puteti umezi un pic inainte si o bagati umeda la cuptor. Astfel se incalzeste uniform fara a deveni uscata.
- Are o crusta crocanta delicioasa!
- S-a copt uniform.
- Nu este deloc sfaramicioasa.
Comentarii 1
Multumesc!