paine fara gluten perfecta

Cum sa faci o paine fara gluten perfecta de fiecare data

Afla care sunt pasii pentru a face o paine fara gluten perfecta de fiecare data! Descopera retete testate si sfaturi utile pentru a face paine fara gluten acasa. 

banner-magazin-celiaci
  1. Preparati faina

Puneti faina fara gluten Schar intr-un castron si faceti o gaura in mijloc, cu ajutorul unei linguri.

  1. Dizolvati drojdia

Intr-un recipient, dizolvati drojdia proaspata in apa calduta (nu mai calda de 40 °C). Puteti sa dizolvati drojdia si in microunde.

  1. Pregatiti aluatul

Turnati drojdia dizolvata in gaura din mijlocul fainii si adaugati un varf de zahar. Amestecati ingredientele cu mana si turnati putina faina deasupra. Lasa acest pre-aluat intr-un loc caldut timp de 10 minute. Va fi gata de folosire atunci cand veti observa crapaturi pe suprafata aluatului.

framantare aluat paine fara gluten

  1. Framantati

Adaugati restul ingredientelor in aluat. Framantati timp de 5 minute, fie cu mana, fie cu ajutorul unui mixer electric pentru paine.

  1. Lasati la crescut

Atunci cand aluatul este fin, acoperiti recipientul cu un prosop umed sau folie transparenta pentru a-l pastra umed. Aluatul trebuie acum lasat intr-un loc caldut, cu o temperatura cuprinsa intre 27 °C si 30 °C, pentru a putea creste. Daca temperatura camerei este prea mica, recipientul poate fi lasat si in cuptor, la maxim 40 °C. Volumul aluatului ar trebui sa se dubleze in decursul a 20-30 de minute, iar interiorul sau ar trebui sa devina foarte poros.

  1. Framantati din nou

Framantati din nou aluatul pana cand are o structura fina, cu pori mici. Aranjati painea sub forma dorita si lasati-o sa mai stea inca 15 minute.

framantare aluat paine fara gluten reteta

  1. Ungeti cu ou

Pentru a va asigura ca painea va avea o crusta aurie, inainte de a o baga la cuptor ungeti suprafata painii cu o pensula inmuiata in lapte sau ou batut. Adaugati si seminte deasupra, daca doriti.

  1. Asigurati-va ca exista umezeala in cuptor

Puneti un vas adecvat plin cu apa in cuptorul preincalzit. Acesta va produce umezeala si va impiedica aluatul sa se usuce in timpul coacerii

coacere paine fara gluten

  1. Coaceti

Asezati painea pe hartia de copt si lasati-o pana devine aurie. Painea fara gluten va fi gata atunci cand veti auzi un sunet gol atunci cand veti bate in partea de jos. Lasati painea sa se raceasca.

  1. Depozitati-o

Painea fara gluten, baghetele, pizza etc pot fi pastrate pentru o perioada mai lunga de timp in congelator. Congelati painea in pungute speciale imediat dupa ce a fost coapta si racita. Este cel mai bine sa decongelati painea la temperatura camerei, sau sa o puneti in cuptorul preincalzit la 200 °C timp de cateva minute. Astfel, veti avea paine proaspat coapta.

De asemenea, puteti congela aluatul necrescut in acelasi fel. Decongelati cand aveti nevoie si urmati pasii de mai sus. Daca painea fara gluten va fi mancata in urmatoarele zile, este indicat sa o pastrati intr-o punga de plastic intr-un loc racoros si uscat timp de 2-3 zile.

Retete de paine fara gluten

Pentru a va inspira, iata mai multe retete de paine fara gluten care se afla printre preferatele noastre. Nici nu veti ghici ca sunt fara gluten! Le gasiti aici.

paine fara gluten avantaje

Coacerea painii fara gluten – sfaturi utile

Coacerea painii este o joaca de copii

Este simplu sa coci paine fara gluten!

Este greu sa rezisti tentatiei de a musca dintr-o bucata de paine aromata, crocanta, proaspat scoasa din cuptor. Si de ce ar trebui sa rezistam tentatiei? Coacerea painii este o joaca de copii chiar si pentru incepatori, daca folositi faina Schar Mix B – Bread Mix. Poate fi folosita in cuptor, dar si in masina speciala de paine.

Treziti-va cu aroma painii proaspat scoase din cuptor

O masina de paine va poate ajuta sa deveniti un maestru al painii, fara niciun efort – avand in vedere ca painea este framantata si coapta automat. Masina de paine poate fi pre-programata, astfel incat painea sa fie gata la timp pentru micul-dejun. Tot ce trebuie sa faceti este sa adaugati ingredientele, sa selectati tipul de paine, modul si gradul de coacere si voilá! Masina de paine se va ocupa de restul.

Oscar, maestrul bucatar al Schar, a testat pentru voi masinile de paine Kenwood, facute din inox de inalta calitate, ce au chiar si un program fara gluten. Acestea au 14 programe diferite (de framantare si coacere) pentru diferite tipuri de paine si aluat, inclusiv un program rapid de 58 de minute. Trei grade de coacere – slab, mediu si foarte copt, pre-programabil cu pana la 12 ore inainte. Capacitate: 500g, 700g si 1000g. Folosirea masinii de paine este extrem de usoara iar rezultatele sunt incredibile!

avantaje ale consumului de paine fara gluten

Dulce, sarata, consistenta, delicata

Masinile de paine se vor asigura ca toate dorintele dumneavoastra, dulci sau sarate, vor fi indeplinite: seminte de dovleac, nuci, masline, rosii, fructe uscate, fructe proaspete sau scortisoara – puteti adauga diferite ingrediente pentru a transforma orice tip de aluat intr-o paine speciala, pe gustul dumneavoastra. Cititi cu atentie instructiunile pentru a afla daca toate ingredientele pot fi adaugate in acelasi timp sau daca anumite ingrediente trebuiesc adaugate dupa un anumit interval de timp.

Daca doriti sa coaceti painea in cuptorul normal, aluatul ar trebui amestecat intr-un mixer special, mult mai rapid decat un mixer de mana (folosind capatul special pentru paine!). Astfel, aluatul va avea o textura fina. In acest caz, prepararea este, de asemenea, destul de simpla, doar ca necesita putin mai mult timp. Pentru a fermenta, aluatul este modelat in forma dorita si apoi introdus in cuptorul preincalzit la 40° C sau 104° F, timp de 30 de minute. Este importanta preincalzirea cuptorului si inainte de a introduce aluatul fermentat in cuptor, pentru a ne asigura ca painea va fi crocanta si delicioasa.

Reguli de baza pentru o paine fara gluten perfecta:

  • Puneti intotdeauna lichidele in castron prima oara.
  • Masurati cantitatile cu mare atentie (folosind unitati de masura electronice).
  • Ultimul pas este intotdeauna adaugarea drojdiei.
  • Nu adaugati drojdia in acelasi timp cu sarea.
  • Adaugati condimente in functie de preferinte. Condimentele dau painii varietate si o fac gustoasa.
  • Adaugati fructele si nucile doar cand auziti semnalul audio pentru acest pas. Daca adaugati astfel de ingrediente prea devreme, acestea pot fi macinate si pulverizate de mixer.
  • Scoateti painea din forma imediat dupa ce o scoateti din cuptor, si lasati-o sa se raceasca pe un gratar.
  • Rezultatele depind si de conditiile locale precum duritatea apei, umiditatea ridicata, altitudinea ridicata, calitatea ingredientelor etc. Din acest motiv, nu trebuie sa va pierdeti curajul daca nu va iese bine din prima incercare!
  • In caz ca doriti sa inlocuiti sau sa adaptati ingredientele, tineti cont ca proportiile sa fie in concordanta cu reteta originala.
  • Asigurati-va ca ingredientele procesate sunt caldute daca aveti de gand sa puneti painea la cuptor imediat; daca aveti de gand sa coaceti peste noapte sau dimineta devreme, ingredientele ar trebui sa fie reci, pentru ca drojdia sa nu fermenteze prea devreme.
  • Daca pastrati painea intr-o forma de teracota, aceasta va ramane proaspata pentru un timp mai indelungat.

Comentarii 4

  1. doresc mai multe retete de preparate fara gluten, deoarece eu sunt la inceputul dietei si am incercat piine din faina fara gluten si nu mi-a iesit. Va multumesc!

  2. Buna.
    Drojdia este buna cea normala pakmaya ? Am luat ceva drojdie fara gluten si nu a crescut deloc aluatul. Inainte am facut paine normala dospita si mi-a iesit dar consistenta aluatului din faina fara gluten este cu totul altfel….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *