pofta de dulce la copii

Pofta de dulce la copii – cum poate fi gestionata de parinti?

Nu e nimic in neregula cu pofta de dulce. Aproape toti copiii iubesc dulciurile. Dar care este cantitatea potrivita de dulciuri pe care pot sa o consume?

banner-magazin-celiaci

Studii stiintifice au aratat ca oamenii se nasc cu o preferinta naturala pentru gustul dulce. Acest lucru este foarte util deoarece gustul dulce inseamna zahar si, deci, energie.

In general, nu este nicio problema in a consuma cateva dulciuri; totul consta in consumarea cantitatii potrivite. Nu are niciun rost ca parintii sa impuna reguli stricte asupra copiilor, deoarece acest lucru are, de obicei, efectul advers. Se stie ca orice este interzis devine imediat mult mai apetisant. O abordare mai potrivita este asumarea unei atitudini responsabile fata de dulciuri si educarea copiilor spre a se bucura de dulciuri intr-un mod corect. Acest lucru ii va opri pe copii sa manance dulciurile pe ascuns sau sa se simta prost daca le vor vedea la prietenii lor.

Dulciuri cu moderatie

Dulciuri cu moderatie

Un mic dulce pe zi este permis. Potrivit Societatii Germane pentru Nutritie: „Interzicerea dulciurilor le face mai apetisante; asadar, dulciurile trebuie permise, in limite bine definite.

Exista si anumite reguli: un maxim de 10% din cantitatea de energie trebuie sa provina din produse dulci si bogate in grasimi, incluzand zaharul rafinat. Portiile trebuie sa fie cat de mici posibil, iar dulciurile nu trebuiesc consumate inaintea meselor si nu ar trebui niciodata sa inlocuiasca o masa propriu-zisa.”.

Bineinteles, puteti face exceptii la evenimente speciale, cum ar fi ziua de nastere sau Craciun, dar in afara acestor zile trebuie sa pastrati anumite reguli clare, pentru ca cei mici sa continue sa se bucure de dulciuri ca de un rasfat.

dulcele pentru copii

Sfaturi

  • Incercati sa setati limite saptamanale: permiteti-i copilului o anumita cantitate de dulciuri in timpul saptamanii si lasati-l pe el sa decida cum doreste sa-si imparta aceasta cantitate in cele sapte zile.
  • Pastrati dulciurile intr-un loc bine stabilit si stiut de copii, la care acestia pot apela atunci cand simt nevoia.
  • Este bine sa combinati dulciurile cu o dieta echilibrata, continand in fructe, legume, peste si carne, precum si multa activitate fizica; dulciurile cu moderatie sunt recomandate pentru o dieta echilibrata a celor mici.
  • Fiti un exemplu demn de urmat ca adulti.
  • Nu folositi dulciurile drept instrumente educative. Nu va folositi de dulciuri drept rasplata si nu le interziceti ca o pedeapsa – altfel, acestea vor deveni supraapreciate.
  • Limitati numarul de bauturi dulci sau cele ce contin cafeina – si acestea se incadreaza in categoria dulciurilor.
  • Sfat pentru cumparaturi: Inainte de a merge la cumparaturi, picati de acord asupra unui dulce mic pe care copilul are voie sa-l primeasca. Astfel, acesta va sti ca are acest drept fara a trebui sa se „lupte” pentru el.
  • Nu folositi niciodata dulciurile ca inlocuitor pentru mesele esentiale ale zilei.
  • Asigurati-va ca cei mici nu uita sa se spele pe dinti dupa masa.

Pe scurt: Copiii iubesc dulciurile si ar trebui sa aiba voie sa se bucure de cele fara gluten cu moderatie.

Comentarii 2

  1. ma simt foarte aiurea din cauza regimului impus ,initial aveam doar la lactoza si acum am si la gluten .AM aproape 17 ani si simt nevoia sa mananc incontinu si m am saturat de toate alimentele astea .

    1. Curaj ! Viața este prea frumoasă ca să lăsăm astfel de gânduri să ne-o conducă. Cu timpul, vei ajunge să înveți să depășești astfel de momente și să găsești alternative. Și sunt sigură că, uitându-te înapoi, îți vă apărea un surâs pe chip, la gândul acestor pasaje din trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *