Ce nu stiai despre porumb!
- Stiai ca istoricii considera ca porumbul a fost cultivat pe continentul american de catre populatia bastinasa cu aproximativ 7000 de ani in urma? Acesta este momentan cultivat pe toate continentele cu o singura exceptie si anume Antartica.
- Boabele de porumb pot fi de mai multe culori, cu ar fi: magenta, rosu, caramiziu, roz, galben, portocaliu, albastru inchis, albastru deschis, negru, violet, maro, alb si crem. Mai exista, insa, si un sortiment de porumb cu boabe multicolore!
- Pana de curand se stia ca porumbul uscat poate fi pastrat in medie 10-12 ani. Au fost descoperite, insa, in pesterile din New Mexico, porumb de aproape 6000 de ani foarte bine conservat.
- Exista sase tipuri de porumb:
- Porumb „dulce”(se mananca crud ca o leguma)
- Porumb pentru „floricele”
- Porumb pentru macinat (din care se obtine malaiul sau faina de porumb)
- Porumbul „sticlos”(de culori diferite se mai numeste si porumbul indian)
- Porumbul „dintos”” este soiul cel mai des intalnit (galben sau alb)
Care sunt utilizarile porumbului?
Exista peste 3500 de utilizari diferite pentru porumb. El poate fi folosit ca ingredient in produse alimentare cum ar fi untul de arahide sau chiar in produse industriale ca bateriile.
Astfel, amidonul din porumb poate fi folosit la:
- Tratarea alergiilor cu manifestari cutanate, iritatiilor pielii sau in cazul arsurilor solare.
- Prevenirea aparitiilor ciupecilor la picioare in cazul atletilor (ciupercile se dezvolta in conditii de umiditate excesiva).
- Fabricarea deodorantelor naturale, datorita capacitatii sale de a absorbi umiditatea.
- Curatarea petelor de ulei. Se acopera pata cu un strat de amidon de porumb, se lasa cateva minute pentu a avea timp sa absoarba umiditatea apoi se continua cu tehnica obisnuita de curatare.
- La producerea de etanol.
- Amidonul din porumb se foloseste la fabricarea „bioplasticurilor”. Bioplasticurile au in compozitie, amidon, celuloza, biopolimeri, s.a.
- La fabricarea sampoanelor uscate.
- De asemenea, din porumb se obtine un ulei comestibil sanatos pe care il folosim in mod obisnuit la gatit. Uleiul de porumb este compus in principal din acizi grasi polinesurati si are un continut scazut de grasimi saturate. Uleiul de porumb se foloseste si in produsele de ingrijire a pielii si a parului.
- Porumbul este folosit si pentru obtinerea de alcool (Whiskey). Prin distilare se obtine din porumb un lichid cu un continut de alcool ridicat.
Care sunt proprietatile porumbului?
- Ofera caloriile necesare pentru functionarea optima a metabolismului uman pe intreaga zi. La 100 g de porumb avem 342 de calorii.
- Contine vitaminele B, C si E si multe minerale necesare organismului uman. Astfel 100 g de porumb asigura: 6% din doza zilnica de vitamina C, 11% din viamina B3 si B6, 16% din vitamin B5. De asemenea asigura 7% din necesarul de magneziu si mangan si 6% zinc.
- Asigura 42 % din necesarul de fibre pentru barbati si 65% pentru femei. Continutul ridicat de fibre face ca acesta sa aiba un rol important in prevenirea bolilor digestive precum constipatia si hemoroizii. Fibrele continute de porumb au si rolul de a hrani bacteriile bune din intestine.
- Antioxidantii prezenti in el actioneaza si ca agenti anti-carcinogeni si previn boala Alzheimer.
- Previne anemia. Porumbul contine fier, un mineral important si atat de necesar pentru producerea celulelor rosii din organismul uman.
- Ajuta la controlul nivelului de insulina pentru pacientii cu diabet zaharat ajutandu-i sa-si mentina un stil de viata apropiat de normal.
- Protejeaza sanatatea ochilor. Luteina si zeaxantina sunt carotenoizii predominanti ai porumbului, reprezentând aproximativ 70% din continutul total de carotenoizi. Aportul de antioxidanti in dieta, in special carotenoide, cum ar fi zeaxantina si luteina, poate avea beneficii considerabile pentru sanatatea ochilor
De ce porumbul este recomandat in dieta fara gluten?
Porumbul este o cereala care nu contine gluten si de aceea este recomandat de nutritionisti in dieta fara gluten pentru acele persoane care au intoleranta la gluten. Multi oameni sufera de intoleranta la gluten, iar porumbul este solutia ideala pentru acestia.
Porumbul este este un aliment versatil. Sunt numeroase si diverse retetele in care putem folosi porumbul. El poate fi mancat crud sau fiert sau copt pe jar. Sub forma de faina porumbul este utilizat pentru fabricarea de paste fara gluten, poate fi adaugat pentru un plus de savoare in salatele de vara sau se poate manca sub forma sa cea mai cunoscuta, si anume de mamaliga (malaiul se fierbe cu apa si sare).
Referinte:
https://authoritynutrition.com/foods/corn/
Comentarii 2
Nu stiu sigur daca am aceasta problema cu glutenul. Am o candida in cavitatea bucala si as vrea sa evit cat de cat pana fac analize. Va multumesc !
Dacă am colon întristat Tip C , pot sa mănânc dovleac ?