V-am pregatit o lista cu 20 de retete pentru celiacii incepatori, de la retete de paine fara gluten (alba, rustica, focaccia sau in alte forme), pana la deserturi (torturi, clatite, briose, etc.) si chiar si retete de paste de casa si bors fara gluten!
Retete de paine fara gluten – de baza
Paine fara gluten pufoasa
Ingrediente:
- 350g faina Schar Mix B fara gluten
- 350 ml apa calduta la 35°c
- 1 Lingura de ulei de masline (pentru aluat) + 3 Linguri de ulei de masline (pentru ungere)
- 1 Lingura de zahar
- 1 lingurita de sare
- 1 Lingura gelifiant cu fructoza – Dr.Oetker
- 7g drojdie uscata (un plic)
- 1-2 Linguri pesmet fara gluten
- 1 Lingura negrilica (chimen negru)
- un varf de cutit de turmeric
Focaccia fara gluten
- 300 g faina Mix Pan (Mix B) fara gluten Dr Schar
- 1 plic drojdie fara gluten Dr Schar
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 100 ml ulei de masline
- 350 ml apa calduta
- 10-12 masline calamari
- crengute de rozmarin
Baghete integrale fara gluten
- 2 cani faina alba, fara gluten
- 1 cana faina neagra, fara gluten
- 1 si 1/4 cana apa calduta
- 50 ml ulei
- 3 oua medii
- 10 g drojdie
- 1 lingurita otet
- 1 lingurita sare
- 1 lingura miere
Paine fara framantare, fara gluten
Ingrediente:
- 500 g faina fara gluten (Bread-Mix / Dr. Schar )
- 500 ml apa calduta
- 4 linguri ulei de masline
- 7 g drojdie uscata
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita zahar
Paine rustica fara gluten
- 500 g faina Mix Per Pane Rustico Dr Schar
- 1 plic drojdie fara gluten Dr Schar
- 15 g drojdie proaspata
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 100 ml ulei de masline
- 450 ml apa calduta
- 50-60 g seminte de floarea soarelui prajite
- 1 lingura de seminte de in
Retete de prajituri si torturi fara gluten – de baza
Negresa fara gluten
Ingrediente:
- 200g faina fara gluten Schar Mix C Patisserie (puteti sa folositi faina de grau daca nu aveti intoleranta la gluten)
- 5 Linguri zahar brun
- 100g miez de nuca, maruntit
- 4 Linguri pudra de roscove sau cacao
- 3 Linguri gem (puteti sa folositi orice gem aveti in casa, eu am folosit gem de prune)
- 200ml apa minerala
- 50ml ulei
- un praf de sare
- 7g (un pliculet) praf de copt
- 1 lingurita esenta de rom
- Glazura:
- 100g ciocolata neagra
- nuca de cocos
Prajitura desteapta fara gluten
Ingrediente:
- 6 oua, la temperatura camerei, separate
- 1½ Lingura apa
- 250g Green Sugar
- 200g ulei de cocos (se poate folosi si unt topit, aceeasi cantitate)
- 100g faina fara gluten (Eu am folosit MixIt de la Schar, insa se poate folosi si faina alba de grau daca nu aveti intoleranta la gluten.)
- 9 Linguri cacao pudra
- 750ml lapte de soia
- un praf de sare
- 2 lingurite pudra de vanilie
- 1 Lingura rom
- 1½ Lingura otet
Tort fara gluten cu crema de mascarpone
Ingrediente:
Ingrediente blat:
- 100 gr zahar brut
- 200 gr faina MixIt Universal fara gluten Dr. Schär
- 20 gr cacao alcalinizata
- un praf de sare
- 3/4 lingurita praf de copt stins cu otet de mere
- 1/2 lingurita bicarbonat stins cu otet de mere
- 3 oua de tara
- 120 ml ulei cocos
- 160 ml lapte migdale
Sirop:
- 70 ml apa calduta
- 1/2 lingura miere salcam
- 1/2 lingurita esenta menta sau dupa gust
Ingrediente crema:
- 250 gr mscarpone
- 150 gr iaurt grecesc
- 70 gr miere salcam
- 2 lingurite esenta menta sau dupa gust
- 2 lingurite gelatina (eu am folosit agar-agar)
Decor:
- ciocolata neagra
- rodie
Tort de post
Ingrediente:
- 300g faina (Mix It Universal – Schar)
- 200g zahar brun
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 Lingura otet de mere
- 5 Linguri cacao
- 130ml ulei
- 250ml lapte de soia
- 1 avocado, copt
- Topping ciocolata:
- 3 linguri ulei de cocos
- 50g ciocolata neagra
- 3 Linguri lapte de soia
- Topping crocant:
- arahide prajite
Clatite americane, de post, fara gluten
Ingrediente:
- 1 cană (250g) făină fără gluten
Dr. Schar Mix C Patisserie - 2 banane, coapte
- 1 linguriţă praf de copt
- ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
- 3 linguri zahăr
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 1 linguriţă extract de rom
Pasca fara gluten
Ingrediente:
- Pentru aluat:
- 250 grame faina fara gluten (Mix B de la dr. schar)
- 2 galbenusuri
- 1 plic drojdie de la dr. Schar
- semintele de la 1 pastaie vanilie
- 1 lingurita coaja portocala netratata rasa fin
- 100 ml lapte caldut
- 1 varf cutit sare
- 85 grame unt moale
- 50 grame zahar
- Pentru umplutura:
- 125 grame smantana (20 % grasime am folosit eu)
- 50 grame stafide hidratate 4 ore in apa cu esenta de rom, apoi scurse bine
- 35 grame amidon de porumb (se poate inlocui cu 50 grame faina fara gluten)
- 2 oua
- un varf cutit sare
- semintele de la 1 pastaie vanilie
- 1 lingurita coaja de portocala bio netratata rasa fin
- 50 grame zahar
- Pentru finisare
- ou batut pentru uns pasca
- 1 cubulet unt pentru uns tava
Briose fara gluten
Ingrediente:
- 250 gr faina fara gluten
- 150 gr cana zahar brut
- un praf de sare
- 2 lingurite praf de copt fara gluten
- 4 lingurite zeama lamaie
- 100 gr ulei (eu am folosit ulei de masline)
- 150 ml lapte (eu am folosit lapte vegetal de orez)
- 2 oua de tara
- 2 lingurite esenta vanilie
- 200 gr afine (eu am folosit afine congelate)
Fursecuri fara gluten
Ingrediente:
- 500 gr faina mix universal pentru gatit Schar
- un pachet unt (la temperatura camerei)
- 2 galbenusuri
- 2 linguri de smantana
- 140 gr de zahar
- un praf de copt
- coaja razuita de la 1 portocala + semintele de la o pastaie de vanilie
Cozonac fara gluten
Ingrediente:
Aluat
450 gr faina fara gluten Dr Schar
15 gr drojdie proaspata
1/4 lingurita sare
2 linguri zahar
200+ ml lapte
2 oua
1 lingurita pudra de portocale
1 lingurita pudra de ghimbir
50 gr unt
Umplutura
100 gr ricotta moale
40 gr unt
cacao
100 gr ciocolata neagra
coaja rasa de la o portocala
100 gr zahar
1 ou pentru uns
Chec fara gluten, de post
Ingrediente:
- 2 cani faina fara gluten (eu am folosit Mix It Universal de la Schar)
- 10g praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 cana iaurt de soia
- 1 cana lapte de soia
- ⅔ cana zahar
- 2 lingurite extract de vanlie
- 10 picaturi ulei esential pur de lamaie
- 10 picaturi ulei esential pur de portocala
- 6 Linguri merisoare uscate
- 6 Linguri stafide
- 4 Linguri ulei + inca putin pentru uns tava
- Glazura:
- 4 Linguri ulei de cocos, topit
- 4 Linguri zahar pudra
Alte retete de baza fara gluten
Chec aperitiv, sarat, fara gluten
Ingrediente:
- Aluat:
- 180g faina fara gluten Schar Mix B (daca nu aveti intoleranta la gluten puteti sa folositi si faina de grau)
- 4 oua
- 10g (un pliculet) praf de copt
- ½ cana ulei de floarea soarelui sau de seminte de struguri
- 1 lingurita sare de mare
- 2 lingurite de cimbru
- Topping:
- 6-8 ciuperci, feliate
- ½ ceapa medie, maruntita
- ¼ pahar vin alb
- 1 Lingura ulei de masline
- 1 lingurita cimbru
- 1 lingurita sare de mare
- ½ lingurita piper macinat
Placinta cu branza, fara gluten
Ingrediente:
ALUAT
- 450 gr mix Bread Dr Schar
- 250-300 ml apa calduta
- 5 gr drojdie uscata fara gluten Dr Schar
- 1 lingurita sare
- 1 lingura otet
- 2 linguri ulei
UMPLUTURA
- 400 gr branza de oi
- 100 gr spanac tocat
- 1 legatura leurda
- 3 catei ustoroi
- 2 cepe verzi
- sare, piper
- ou pentru uns
- Pan Grati Dr Schar
Quiche fara gluten, de post
Ingrediente:
- ~500g tofu
- 400ml lapte de soia
- 150g faina (Am folosit faina fara gluten Farina de la Schar)
- un manunchi mic de sparanghel (vom folosi cam jumate din el)
- 1 Lingura tarate de psyllium (sau seminte de in macinate)
- 4 Linguri marar, tocat
- 1 ceapa medie, tocata
- ½ lingurita rozmarin, macinat
- ½ lingurita piper, macinat
- ½ lingurita sare, macinata
- 2 lingurite ulei
Bors fara gluten
Ingrediente:
- 150 g faina pentru paine neagra fara gluten, Schar
- 300 g faina malai
- 1 lg si jumatate de zeama de lamaie
- 4 l apa
- 1 crenguta de visin
- 1 crenguta cimbru
Gnocchi de casa, fara gluten
Ingrediente:
- 250 g faina Farina + extra pentru modelat
- 250 g ardei copt
- 1 lgt fulgi ceapa (optional)
- 1 lg ulei extravirgin masline
- 1 lgt sare
- 1 lgt unt/ulei
- 1 ceapa alba (50 g curatata)
- 2 lgt faina mix universal / Farina
- 7 lg apa rece
- 300 ml apa in care au fiert pastele/lapte
- 100 g branza de vaci (cas)
- 1 lgt marar
- sare
Comentarii 5
Ma bucur ca exista asemenea retete.multumesc!!
Multumim!
Sunt bucuroasa ca existați. Multumesc!!!
Multumesc ptr accept
Suntem la inceput de drum. Este foarte greu.