Ti-ai ales destinatia de vacanta? Vrei sa vizitezi un oras din Europa sau o tara exotica din Africa sau America de Sud? Afla care sunt sfaturile de care turistul celiac trebuie sa tina cont!
Indiferent care este optiunea ta, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci pleci in vacanta, mai ales daca suferi de boala celiaca. Intoleranta la gluten nu trebuie sa fie o piedica pentru tine sau pentru familia ta atunci cand pleci in concediu.
Dr. Letizia Saturini, nutritionist, considera ca „o vacanta in alta tara trebuie vazuta ca o oportunitate ideala pentru a descoperi noi arome si retete create cu produse din cereale fara gluten” .
Asadar, ca sa fii in siguranta si sa te bucuri la maximum de vacanta fara gluten si de statutul de turist care exploreaza locuri noi si privelisti care iti taie rasuflarea, am pregatit pentru tine 10 sfaturi de care este bine sa tii cont:
- Asociatii dedicate. Inainte de a pleca in vacanta este indicat sa verifici daca in tara in care mergi exista o asociatie care se ocupa de persoanele care sufera de boala celiaca.
- Biletele de avion. Atunci cand iti rezervi sau iti cumperi biletele de avion, intreaba daca mesele din avion contin sau nu gluten.
- Ia cu tine o carte despre boala celiaca! Oriunde ai calatori, ia cu tine o carte care explica ce reprezinta boala celiaca si care sunt alimentele care trebuie excluse din alimentatie. Preferabil ar fi ca acea carte sa contina retete si informatii in mai multe limbi.
- Incearca noi arome! Exista multe tari care au mancaruri traditionale care nu contin gluten. De exemplu: budinca de orez din Canada. Incearca-le si bucura-te de experiente si arome culinare noi!
- Unda verde pentru orez! Poti consuma oricand orez, insa asigura-te inainte ca tigaia in care il pregatesti nu contine reziduri, iar lingura de lemn folosita pentru a mesteca orezul a fost folosita exclusiv pentru pregatirea alimentelor fara gluten.
- Nu numai pastele contin gluten! Pe langa paste, exista multe alte alimente care contin gluten, cum ar fi mezelurile, branzeturile, supa concetrata etc. Verifica eticheta lor inainte de a le cumapara si de a le consuma.
- Diversifica alimentatia ta! Fructele, legumele, carnea, pestele si alte tipuri de alimente fara gluten ar trebui sa fie parte integranta din dieta ta.
- Uita de infometare! Daca suferi de boala celiaca, intotdeauna e bine sa ai la tine ceva dulce sau o gustare sarata cu tine, pentru a evita neplacerile care pot aparea.
- Consuma bauturi din sticle sigilate! Pentru siguranta ta, este indicat sa cosumi bauturi doar din sticle sigilate. Totodata, evita sa bei apa in care au fost puse cuburi de gheata.
- Nu cumpara produse alimentare de la comerciantii de pe strada! Inainte de a cumpara alimente de la comerciantii de pe strada gandeste-te ca nu stii daca le-a expirat termenul de valabilitate si cat de sanatoase sunt avand in vedere ca au fost expuse in conditii care nu tin cont de normele sanitare.
Suntem siguri ca statutul de turist celiac nu va reprezenta pentru tine un impediment daca vei respecta regulile de mai sus, iar concediul in orasul pe care ai ales sa-l vizitezi, va fi asa cum l-ai visat sau poate chiar mai fain.
Drum bun si vacanta frumoasa!
P.S. Nu uita de concursul „Bucura-te de vacanta cu Schar” si poti castiga un pachet cu produse fara gluten Schar pe care sa le iei cu tine data viitoare cand pleci la drum sau cand iesi la iarba verde!
Comentarii 1
as vrea GRATUIT la abonare cartile digitale „Deserturi Fara Gluten”, „Aperitive Fara Gluten”si „Ghid pentru painea fara gluten perfecta”, plus multe alte resurse utile!
ma bucur ca veniti cu informatii utile in ajutorul nostru.