Suplimente de vitamine si minerale recomandate in dieta fara gluten

Suplimente de vitamine si minerale recomandate in dieta fara gluten

Alaturi de dieta fara gluten, tratamentul cu suplimente de vitamine si minerale este o solutie suplimentara pentru a ajuta organismul in procesul de vindecare. Cu toate acestea, anumite ingrediente din vitaminele si suplimentele care se gasesc in farmacii pot contine gluten, astfel incat trebuie sa fiti precauti si rigurosi in alegerea acestora pentru a evita expunerea la gluten.

banner-magazin-celiaci

Substantele nutritive cheie, cum ar fi: fierul, zincul, magneziul, fosforul si vitaminele B, lipsesc adeseori din produsele fara gluten deoarece multe dintre acestea nu sunt fortificate cu vitamine si minerale. Pe piata romaneasca se gasesc putine vitamine care sa aiba mentiunea “fara gluten”.

Sfat: Printre cele care sunt certificate “fara gluten” le mentionez pe cele de la Doppel Hertz sau produsele de la GlaxoSmithKline-EUROVITA care nu contin nici gluten, nici lactoza si nici conservanti.

Citeste si despre: Deficientele de vitamine si minerale la pacientii cu boala celiaca

Care sunt vitaminele si mineralele pe care persoanele celiace trebuie sa le suplimenteze?

Se pare ca cele mai multe dintre persoanele diagnosticate cu boala celiaca prezinta o forma de anemie cu deficit de fier. Fierul este esential pentru buna functionare a organismului omenesc deoarece are un rol important in transportul oxigenului in corp.

Simptomele deficitului de fier sunt:

  • oboseala;
  • slabiciunea;
  • iritabilitatea;
  • durerile de cap;
  • dificultatile de concentrare.

O sursa buna de fier pentru persoanele vegetariene poate fi gasita in nuci, seminte, quinoa si teff. Vegetarienii trebuie sa aiba grija ca din meniul lor sa nu lipseasca aceste alimente bogate in fier. Copiii mici, adolescentii si femeile insarcinate sunt adesea afectati de aceasta forma de anemie.

Atunci cand intestinul subtire este deteriorat, organismul nu poate absorbi vitamina B12 in mod corespunzator, asta ducand la o deficienta de B12. Complexul de vitamine B ajuta la eliminarea starii de oboseala, are un rol important in reglarea metabolismului si mai ales contribuie la producerea de celule rosii si la reparatia tesuturilor.

Deficitul de magneziu trebuie compensat si el cu ajutorul suplimentelor. Specialistii apreciaza ca doar 1 % din magneziul necesar unei bune functionari a organismului se afla in sange, restul se afla stocat in muschi. Daca nivelul de magneziu este scazut atunci carceii din timpul noptii devin o adevarata problema.

Absorbtia normala a vitaminei A necesita o buna digestie a proteinelor in stomac. Deficitul de vitamina A se poate accentua in cazul persoanelor celiace fiind cauzat de problemele digestive superioare (cantitate insuficienta de acid gastric). In aceste conditii, digestia este incompleta, iar vitamina A nu poate extrasa in totalitate, fiind afectata absorbtia la nivelul mucoasei intestinale. De asemenea, malabsorbtia de grasime afecteaza absorbtia vitaminei A in limfa. In cele din urma, ficatul nu mai poate stoca vitamina A pentru a o mentine in limitele normale in sange.

Ce se intampla daca nu avem suficienta vitamina A?

  1. Se modifica functia vizuala a retinei si apar dificultati in a distinge lumina si intunericul.
  2. Pielea se ingroasa si este mai expusa la infectii.
  3. Afecteaza numarul si capacitatea de reactie a celulelor albe din sange la infectiile bacteriene, virale si fungice.
  4. Afecteaza fertilitatea la ambele sexe.
  5. Incetineste dezvoltarea oaselor si a dintilor la copii.

Deficienta de vitamina D

Nu in ultimul rand, deficitul de vitamina D este considerat a fi responsabil pentru incidenta ridicata a problemelor  legate de sistemul osos in cazul persoanelor cu boala celiaca. Studiile(1) arata ca pana la 70% dintre pacientii cu boala celiaca au o densitate scazuta a oaselor (osteoporoza).

Deficitul de vitamina D este des intalnit in boala celiaca, deoarece este cauzat de o productie slaba a enzimelor pancreatice. Acestea sunt absorbite in regiunea cea mai afectata de boala celiaca, adica in intestinul subtire.

Cand vitamina D este la un nivel scazut nu numai ca nu se produce material osos nou, dar mai mult decat atat, se pierde si calciul din oase, ducand astfel la o fragilitate mai mare a oaselor.

In concluzie, suplimentele de vitamine si minerale pot fi cruciale pentru asigurarea unei sanatati bune. Dupa ani in care intestinul subtire a suferit, durerea poate fi prezenta inca mult timp. Suplimentele ajuta vindecarea, oferind nutrientii care nu au fost absorbiti in mod corespunzator si care nu se regasesc in multe  dintre alimentele fara gluten procesate.

Referinte:

1. Osteoporosis in adult patients with celiac disease.-Kemppainen T1, Kröger H, Janatuinen E, Arnala I, Kosma VM, Pikkarainen P, Julkunen R, Jurvelin J, Alhava E, Uusitupa M.-1999

http://drlisawatson.com/nutrient-deficiencies-celiac

Sursa foto: https://pixabay.com/en/vitamin-b-effervescent-tablet-871135/

Comentarii 6

  1. Niste suplimente exacte pentru lipsa vitaminelor prezentate mai sus, ne puteti exemplifica? Spirulina ar fi unul dintre ele? Multumesc

  2. Alergia la frig are legatura cu boala celiaca?
    Am fost diagnosticata în 2012,iar de 1 an am alergie la frig și apa rece.

  3. Ce vitamine sunt bune pentru celiacă? Sunt foarte obosit lipsă de vitamine am sunt slab etc. Bineînțeles fără gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *