Afla ce teste pentru intoleranta la gluten iti poti face, pentru a depista din timp boala celiaca si pentru a scapa de simptomele neplacute asociate cu aceasta.
In cele mai multe cazuri un simplu test de sange este suficient pentru diagnosticarea intolerantei la gluten. Prin aceasta testare se stabileste prezenta in sange a anticorpilor specifici. La persoanele cu boala celiaca, care mananca alimente ce contin gluten, acesti anticorpi au valori crescute fata de nivelurile normale ale acestor anticorpi in sange. Insa, exista anumite cazuri in care simplele teste de sange pot fi neconcludente. Atunci se pot recomanda si alte teste din cele mentionate mai jos.
Teste pentru intoleranta la gluten
Testul nr.1 | TTG – IgA
Exista mai multe teste de sange pe care medicii le recomanda pentru boala celiaca, dar cel mai precis si mai frecvent utilizat, indiferent daca simptomele sunt prezente sau nu, este testul TTG – IgA (Tissue Transglutaminase Antibodies). Testul TTG – IgA va fi pozitiv la aproximativ 98 % dintre pacientii cu boala celiaca, care sunt pe un regim alimentar care contine gluten. Acest fapt arata cat de precis este testul. Acelasi test va deveni negativ la aproximativ 95 % dintre persoanele sanatoase, fara boala celiaca. Aceasta lucru demonstreaza specificitatea testului.
Exista, insa, riscul obtinerii unui rezultat fals pozitiv, in special pentru persoanele cu boli autoimune asociate, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1, boli hepatice cronice, tiroidita Hashimoto , psoriazis sau artrita reumatoida si insuficienta cardiaca.
Testul nr.2 | EMA
Testul EMA (IgA Endomysial antibody) are o specificitate de aproape 100 % , dar nu este la fel de precis ca testul TTG – IgA. Aproximativ 5-10% din persoanele cu boala celiaca nu au un test EMA pozitiv. De asemenea, este foarte scump, în comparație cu TTG – IgA. Este de obicei recomandat pacientilor dificil de diagnosticat.
Testul nr.3 | IgA seric total
Acest test este utilizat pentru a verifica deficitul de IgA, o afecțiune inofensiva, de obicei asociata cu boala celiaca. Se recomanda in cazul unui rezultat negativ la testele TTG – IgA sau EMA. In cazul in care exista un de deficit de IgA , medicul dumneavoastra va poate recomanda un nou test DGP(Deaminated gliadin peptide) – IgG si IgA.
Testul nr.4 | (IgA și IgG DGP)
In multe alimente procesate, graul trece printr-un proces de dezaminare, ceea ce face ca amestecul cu alte ingrediente sa se faca mai bine. Acest proces chimic, de asemenea, continua in intestine, fapt care poate complica si mai mult problemele digestive. Organismul uman poate tolera orice alta forma de gluten, cu exceptia gliadinei deaminate .
Acest test poate fi utilizat pentru o evaluare suplimentara pentru boala celiaca la persoanele care au deficit de IgA sau la persoanele care au un rezultat negativ la testele pentru detectarea anticorpilor TTG sau EMA .
Testul nr.5 | Testul genetic
Persoanele predispuse la intoleranta la gluten si care pot dezvolta in timp boala celiaca sunt purtatoare ale genelor HLA DQ2 si DQ8 si anume pana la 40% din totalul oamenilor. Din moment ce doar 1% din totalul populatiei dezvolta boala celiaca, prin depistarea celor doua gene HLA DQ2 sau DQ8 nu se pune automat diagnosticul de boala celiaca si nici nu inseamna ca se va dezvolta vreodata boala celiaca.
Testarea genetica poate fi folosita pentru a exclude boala celiaca, atunci cand un pacient este deja pe o dieta fara gluten sau dieta ori rezultatele testelor nu sunt concludente. De asemenea testarea genetica este recomandata in cazul rudelor de gradul I (rude ale pacientilor deja diagnosticati cu boala celiaca), stiind fiind faptul ca aceasta boala este genetica. Testarea genetica se poate face prin analize de sange , test de salivă sau un tampon de obraz .
Testul nr.6 | Endoscopia digestiva superioara
O biopsie luata in timpul unei endoscopii gastro-intestinale superioare poate fi indicata pentru a confirma boala celiaca dupa ce prezenta anticorpilor a fost stabilita. Uneori, o biopsie confirma diagnosticul de boala celiaca, atunci cand o persoana este testata pentru o alta afectiune. In cazul in care biopsia prezinta semne de boala celiaca (cum ar fi vilozitati anormale si prezenta inflamatiei la nivelul intestinului subtire), se va recomanda o dieta fara gluten.
In ultimul timp cercetatorii de la Walter si Eliza Hall Institute au lucrat la un nou test ( ELISPOT) prin care pot diagnostica rapid si cu precizie boala celiaca, fara a fi nevoie de o expunere prelungita la gluten. Testul este recomandat acelor persoane care au trecut deja la dieta fara gluten in lipsa unui diagnostic precis.
„Descoperirile noastre dezvaluie ca acest test de sange este precis dupa numai trei zile de consum de gluten, nu cateva saptamani sau luni necesare in mod traditional sau folosind biopsii intestinale„, a declarat Dr. Tye -Din de la Walter si Eliza Hall Institute. Cu acest test, a fost detectat nivelul de celule T cunoscut fiind faptul ca boala celiaca este cauzata de o reactie anormala imuna (celule T) la prezenta glutenului in dieta, ceea ce duce la deteriorarea intestinului subtire.
Comentarii 5
Pare un site bine documentat
pt un copil de 10 ani ce analiza trebuie sa faca daca este deja pe dieta fara gluten?este deja alergic la gluten,ou de gaina si lapte de vaca ,oaie,capra.daca este deja pe regim fara gluten poate iesii fals negativ testul?
Bine documentat, multumesc
Unde se poate face testul ELISPOT
Fetita mea de 4 anișori, a fost diagnosticata în urma analizelor de sânge cu intoleranta la lactoza și gluten..Ea consumând aceste alimente și ne având vreo reacție adversă în afară de mici dureri de burtică..Exista șansă ca acele analize sa fi fost procesate greșit?Va mulțumesc mult..