Daca ai fost diagnosticat cu celiachie sau pur si simplu vrei sa renunti la gluten, atunci vei dori sa salvezi aceasta lista cu tipuri de faina fara gluten pe care le poti folosi in retetele tale.
Iti place sa gatesti, sa faci paine sau produse de patiserie? Te invitam sa descoperi alaturi de noi cateva tipuri de faina fara gluten pe care le poti folosi in prepararea diverselor bucate. Exista cateva tipuri de faina fara gluten pe care ti le recomandam cu incredere si care pot fi folosite ori de cate ori vrei sa gatesti ceva bun.
FOARTE IMPORTANT! Daca vrei sa faci niste preparate fara gluten mai complexe care sa iti iasa absolut perfect, atunci nu iti recomandam sa folosesti doar un singur tip de faina fara gluten, ci un amestec bine proportionat. Va recomandam sa incercati si fainurile Schar (Mix It, Mix C, Mix B, Farina, Rustic). Acestea nu contin gluten, lactoza, oua sau soia. Sunt ideale pentru copt paine, dulciuri, gogosi, pizza, sau orice alt preparat doriti. Aluatul obtinut din fainurile Schar va creste usor si se va coace foarte bine.
Tipuri de faina fara gluten
1. Faina de orez brun
Faina fara gluten de orez brun este mai hranitoare decat faina de orez alb. Are un gust foarte delicat, care se aseamana cu cel de alune si este recomandat sa o folosesti in amestec cu alte fainuri fara gluten. Faina de orez brun este o sursa extraordinara de fibre si proteine.
2. Faina de quinoa
Aceasta faina are aroma de nuca si o valoare nutritiva mare, putand da un gust usor amarui aluatului/bucatelor. Utilizata in retete cu arome indraznete, poate masca subtil amaraciunea acestora (de exemplu: cacao). Ea are mai multe proteine decat orice alta faina fara gluten si este bogata in calciu, fier, zinc, vitamine B etc.
3. Faina de teff
Semintele de teff sunt foarte mici si se cultiva in Etiopia. Boabele sunt mai mici decat cele de mac si sunt bogate in proteine, fier si calciu. De asemenea, contine toti aminoacizii esentiali pentru organism (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, tiozina etc.). De obicei, faina fara gluten de teff este folosita pentru a prepara o paine subtire, nedospita.
4. Faina de arorut (arrowroot)
In trecut, praful de arorut era folosit pentru a scoate veninul din rana unei persoane. Acum insa faina fara gluten din arorut este folosita pentru a ingrosa anumite tipuri de supe, in umplutura din placinte, dar si in prepararea produselor de patiserie. Aceasta poate fi folosita in combinatie cu alte tipuri de faina fara gluten.
5. Faina din amidon de cartofi
Amidonul este extras din cartofi cruzi si adauga o textura usoara painei, brioselor sau altor tipuri de dulciuri. Acesta are o aroma usoara si nu ar trebui sa inlocuiasca in mod direct faina de grau intr-o reteta.
6. Faina de tapioca
Acest tip de faina are o culoare mai inchisa si se foloseste ca agent de ingrosare in prepararea prajiturilor si a deserturilor, dar si a budincilor sau a piftiei. In retetele pe care le preparati, faina de tapioca nu trebuie sa inlocuiasca faina de grau, ea poate fi utilizata in asociere cu alte tipuri de faina fara gluten.
7. Faina din fasole neagra
Acest tip de faina fara gluten are o valoare nutritiva ridicata si ar trebui sa fie utilizata in special in prepararea mancarurilor sarate si nu a dulciurilor. De asemenea, ea poate fi folosita ca baza pentru supa de fasole neagra, pentru prepararea burgerilor vegetarieni sau in chiftele.
8. Faina din naut
Aceasta faina fara gluten este cunoscuta si sub numele de faina din fasole garbanzo. Are un continut ridicat de proteine, vitamine si minerale si o aroma foarte distincta. Textura sa este densa si consistenta, faina fiind folosita adesea in prepararea painii si a brioselor, dar si in late tipuri de bucate.
9. Faina de migdale
Faina de migdale este obtinuta prin macinarea de migdale crude sau albite pana se obtine o pulbere fina. Faina de migdale are un continut ridicat de proteine si da o aroma uimitoare bucatelor in care este folosita.
10. Faina de nuca de cocos
Faina fara gluten de nuca de cocos este foarte consistenta si atunci cand este utilizata in produse de patiserie, poate sustitui o cantitate mare de faina pe baza de cereale: 1/4 faina de nuca de cocos = o cana de faina pe baza de cereale. De asemenea, este important sa retii ca produsele de patiserie realizate cu faina de nuca de cocos pot fi foarte dense si uscate, de aceea este recomandat sa utilizezi o cantitate corespunzatoare de oua si lichid pentru a obtine un produs final gustos si frumos. Regula de aur: la o ceasca de faina de nuca de cocos se folosesc 6 oua batute si o ceasca de lichid.
Voi ce tipuri de faina fara gluten mai folositi si recomadati?
Spor la gatit retete fara gluten!
Comentarii 5
Mai este și făina de hrisca fără gluten😊
Doresc sa descarc cartile gratuit.Multumesc
Informatii necesare, multumesc!
Faina de mei, faina de soriz sunt si ele tot fara gluten
Foarte interesante informatii! Multe tipuri de faina prezentate in articol imi sunt necunoscute. As dori sa le pot procura pt a le examina textura si gustul si modul de a se manifesta in preparate. Multumesc.