tranzitia catre o dieta fara gluten

Cum mi-am usurat tranzitia catre o dieta fara gluten | Sfaturi de la un celiac

Usureaza-ti tranzitia catre o dieta fara gluten simplu si rapid! Pentru ca de ceva timp durerile de stomac, balonarea, greata, oboseala, furnicaturile, amorteala, carceii si spasmele musculare nu-ti dau pace, te-ai hotarat sa te duci la doctor… Dar ce fel de doctor?

banner-magazin-celiaci

Eu m-am dus intai la un endocrinolog, apoi la neurolog, apoi la alt endocrinolog, care dupa ce m-a consultat mi-a sugerat discret sa consult si un psihiatru! Socant, nu?! Iar asta s-a intamplat pentru ca nu intelegeau de ce simptomele nu dispar in urma tratamentelor prescrise si au crezut ca inventez totul! Diagnosticarea celiachiei se face inca dificil in Romania, povestile celor care trec prin acest proces anevoios sunt diverse, iar pana la primirea unui diagnostic clar pot trece chiar si ani!

In cazul in care aveti aceste simptome, sau alte simptome asociate cu intoleranta la gluten, trebuie sa consultati neaparat un gastroenterolog. Numai acesta va poate diagnostica corect si va poate ajuta sa obtineti un diagnostic mult mai rapid. In randurile de mai jos va voi spune cum mi-am usurat tranzitia catre o dieta fara gluten si cum puteti proceda si voi!

Asadar, cum reactionezi atunci cand ai aflat ca ai boala celiaca? Esti in cabinetul doctorului care iti vorbeste, dar tu nu intelegi nimic. Iesi usor ametit din cabinet si iti repeti obsesiv: boala celiaca…gluten…apoi ajungi acasa si alte intrebari iti vin in minte. Ce trebuie sa fac? Cu ce sa incep?

Opreste-te! Acum este momentul sa te eliberezi de frica, sa-ti controlezi emotiile, sa nu te lasi coplesit de acest diagnostic.

Ai o problema… Da, asa este, dar problema ta are o rezolvare.

Primul lucru pe care poti sa-l faci este…  sa fii bucuros! Bucura-te ca boala ta are un tratament! Priveste inainte si cauta solutii! In fond, nu va trebui sa iei medicamente pentru tot restul vietii, ci doar sa optezi pentru o alimentatie fara gluten, care poate fi si mai sanatoasa.

Urmatorul pas este acceptarea. Accepta realitatea si bucura-te ca stiind acum de ce trebuie sa te feresti, ai gasit calea spre o viata mai sanatoasa! Priveste boala ca pe un “exercitiu de vointa” si ca o schimbare a stilului tau de viata. Atunci cand treci pe langa o cofetarie sau patiserie in loc  sa spui, “Ah, ce as mai manca o prajitura…” spune “Nu vreau  sa mananc asta, nu vreau sa-mi fie din nou rau…” Nu uita ca nu poti trisa avand boala celiaca si ca nu exista “exceptii”!

Ultimul pas este sa iti schimbi stilul de viata. Nu te astepta sa-ti fie usor! Nimeni nu-ti va spune asta! In permanenta esti supus tentatiilor si trebuie sa rezisti.

Daca ai pofta de paste, nimic mai simplu: exista paste fara gluten, din orez, porumb sau alte cereale. Ai pofta de o bere? Nu fi trist. Exista acum in magazine bere fara gluten sau poti bea un pahar de vin. Te scoli dimineata cu o pofta teribila de clatite cu dulceata de visine? Nimic mai simplu! In supermarketuri au aparut amestecuri speciale de faina fara gluten din care poti face clatite, prajituri, chiar si cozonaci, sau poti gasi biscuiti, napolitane si multe alte dulciuri fara gluten.

Asa cum am mai spus, exista solutii, trebuie doar sa ne definim prioritatile in viata, iar cea mai importanta este sanatatea!

In concluzie, sunt doar trei etape pe calea spre o viata sanatoasa: constientizarea, acceptarea si schimbarea. La finalul acestor trei etape cu siguranta te vei bucura de beneficiile castigate prin schimbarea stilului tau de viata.

 

Sursa foto

Comentarii 2

  1. Din cit m-am informat griul ,,alac,, si ,,spelta,, ar avea un gluten diferit de cel al griului folosit astazi pe scara larga pentru consum si nu creeaza problemele de sanatate pe care le creeaza celelalte soiuri de griu obtinute prin modificari genetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *