Tratament pentru psoriazis – dieta fara gluten!
Afla ce tip de dieta poate reprezenta un tratament pentru psoriazis si de ce sfaturi trebuie sa tii cont pentru a diminua simptomele asociate cu aceasta boala.
Poate fi dieta fara gluten cea mai simpla modalitate de a putea gestiona simptomele atat de suparatoare ale psoriazisului? Da! In articolul precedent v-am prezentat care este legatura dintre psoriazis si intoleranta la gluten, iar acum vom discuta despre cum va poate ajuta dieta fara gluten pentru a diminua simptomele create de psoriazis.
Pentru persoanele care traiesc si se confrunta zilnic cu mancarimea, descuamarea si inrosirea pielii, adoptarea unei diete fara gluten poate fi de mare ajutor in reducerea simptomelor acestei afectiuni.
Trecerea la o dieta fara gluten presupune mai mult decat a renunta la paine sau la preparatele de cofetarie sau de patiserie preferate Daca te-ai decis ca aceasta este calea pe care trebuie sa o urmezi, trebuie sa iei in considerare urmatorii pasi :
- Discuta cu medicul tau. Deoarece in randul persoanelor cu psoriazis au o pondere semnificativa cele cu intoleranta la gluten este recomandat sa discuti cu medicul tau despre posibilitatea de a fi testat pentru anticorpi la gluten. Este de asemenea important sa ne amintim ca ar trebui sa se consulte intotdeauna un medic sau nutritionist inainte de a incepe orice tip de dieta.
- Adopta dieta fara gluten. In primul rand, elimina toate alimentele care contin gluten din bucatarie. Pasul 2: Verifica si elimina toate alimentele ce pot contine gluten cum ar fi mezelurile, supele instant sau sosul de soia. Consuma in schimb produse proaspete, fructe, legume si seminte sau nuci. Ttreptat include si alte produse alimentare ambalate si etichetate ca fiind „fara gluten”.
- Planifica iesirile in oras. Este un lucru simplu sa respecti dieta fara gluten la domiciliu, dar sa iei masa in oras la restaurant te face sa te confrunti cu un nou set de provocari. Daca ai posibilitatea, consulta meniul in prealabil si cauta locuri care iti ofera si optiuni fara gluten.
- Ai rabdare. Efectele unei diete fara gluten, inclusiv posibila relaxare a simptomelor psoriazisului, nu se vor vedea imediat. Pentru ca inflamatia sa scada pot trece luni de zile. Este recomandat sa urmezi dieta timp de cel putin trei luni, asigurandu-te ca ai eliminat glutenul complet.
- Respecta toate partile planului de tratament. Nu renunta la tratamentul medicamentos prescris de medic pentru psoriazis.
- Rosiile, impreuna cu cartofii si ardeii se pare ca agraveaza starea pielii. Exista putine dovezi stiintifice care sa sustina acest lucru, dar sunt pacienti care sustin ca aceste legume le inrautatesc simptomele bolii. Daca observati o legatura intre aceste tipuri de legume si agravarea simptomelor psoriazisului, este bine sa le scoateti din dieta.
- Carnea rosie. Carnea rosie contine o grasime polinesaturata numita acid arahidonic. Acest tip de grasime poate agrava simptomele psoriazisului deoarece poate fi usor de transformat in compusi inflamatori, sustin nutritionistii. Recomandarea acestora este aceea de a evita produsele din carne cum ar fi carnatii si slanina.
- Citricele. Acest tip de fructe, cum ar fi grapefruitul, portocalele, lamaile sunt un alergen obisnuit. Se stie ca in anumite cazuri o reactie alergica poate provoca aparitia psoriazisului. Este bune sa urmariti daca eliminarea acestora din dieta voastra imbunatateste starea pielii. Acest lucru este valabil si pentru produsele derivate, cum ar fi limonada sau sucul de grapefruit.
- Condimente Sunt persoane care au constatat ca scortisoara, cuisoarele, curry, otetul, boiaua de ardei, sosul Tabasco, sosul Worcestershire si ketchupul le inrautatesc starea. Toate aceste condimente sunt pe lista alimentelor intezise deoarece substantele din fiecare dintre ele pot creste inflamatia.
Concluzia este ca, desi o dieta fara gluten nu vindeca psoriazisul si nu ii ajuta pe toti cei care sufera de aceasta afectiune dermatologica, cu toate acestea, exista suficiente dovezi care sa indice faptul ca pentru unii oameni, care urmeaza dieta fara gluten, aceasta poate ajuta semnificativ schema de tratament pentru psoriazis.
Este cunoscut faptul ca anumite alimente par sa declanseze eruptiile si atat timp cat urmezi o dieta sanatoasa, boala esti tinuta sub control.
Psoriazisul este o boala inflamatorie, deci o dieta anti–inflamatorie ajuta la reducerea simptomelor.
Ce alte alimente mai trebuie evitate? | Tratament pentru psoriazis
Un grup de alimente frecvent asociate cu inflamatia il reprezinta si produsele lactate. Este recomandata evitarea consumului de produse lactate cu un continut ridicat de grasimi.
Alcoolul, de asemenea, duce la agravarea simptomelor. Consumul de alcool poate interfera cu medicamentele prescrise in tratarea psoriazisului.
Consumul de zahar in exces poate duce nu numai la inflamatie, ci contribuie, de asemenea, la cresterea in greutate si, dupa cum stim, excesul de greutate poate agrava psoriazisul. Zaharul il gasim nu numai in dulciuri sau sucuri, ci si in alte alimente procesate (ketchup, mustar, sosuri pentru paste). Pentru a evita consumul inconstient de zahar se recomanda citirea cu atentie a etichetelor produselor alimentare.
Ce alimente ajuta bolnavii de psoriazis? | Tratament pentru psoriazis
- Exista anumite legume care au proprietati de combatere a inflamatiei cum ar fi morcovii, dovleceii, cartofii dulci, spanacul, varza creata precum si broccoli.
- Grasimile, in general, sunt nocive pentru organismul uman, dar exista si asa numitele „grasimi bune„. Printre acestea se numara grasimile polinesaturate care se gasesc in nuci, uleiuri vegetale si in fructele de avocado precum si grasimile mononesaturate din uleiul de soia, nuci, semintele de in si in anumite specii de pesti.
- Afinele au proprietati anti-inflamatorii si contin, de asemenea, o multime de vitamina C, mangan (bun pentru sanatatea oaselor) si fibre. Alte fructe care au proprietati anti-inflamatorii sunt: mango , capsunile si smochinele.
- Acizii grasi Omega-3 se gasesc din belsug in pestii grasi cum ar fi somonul, macroul, sardinele si tonul. Acest tip de carne de peste este foarte buna si chiar recomandata in dieta pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Uleiul de peste are proprietatea de a reduce inflamatia si ajuta sistemul imunitar, hiperactiv in cazul persoanelor cu psoriazis. Datorita faptului ca psoriazisul este legat de un risc mai ridicat de atac de cord si de accidente vasculare cerebrale, recomandarea nutritionistilor este aceea de a consuma peste cel putin de doua ori pe saptamana. De asemenea si icrele de peste sunt o buna sursa de acizi grasi omega 3.
- Cerealele ca ovazul si orezul brun si produsele obtinute din acestea cum ar fi painea din cereale integrale, pastele fainoase sunt o alta componenta a unei alimentatii recomandate in cazul pacientilor cu psoriazis. Asemenea fructelor si legumelor, cerealele contin o varietate de antioxidanti ce au proprietati antiinflamatorii. Cerealele sunt bogate in fibre care au fost asociate cu niveluri mai scazute de inflamatie si un mai bun control al nivelului de zahar din sange.
- Fasolea este un alt aliment cu un continut bun de antioxidanti si fibre.
- Otetul de mere. Acesta poate fi folosit in doua moduri: pe piele direct sau ca parte a dietei. Puteti adauga o ceasca in apa de baie sau puteti adauga otetul direct pe eruptii. Pentru a-i imbunatatii gustul se poate adauga putina miere.
- Usturoiul a fost folosit pentru proprietatile sale naturale de antibiotic de mii de ani. Acesta s-a dovedit util si pentru pacientii cu psoriazis. Usturoiul este un inhibitor al lipoxigenazei, ceea ce inseamna ca poate ajuta la stoparea activitatii enzimelor responsabile de inflamatie.
Sfaturi:
- Evitati conservele si alte produse ambalate si prelucrate deoarece acestea contin, de cele mai multe ori, produse din zahar rafinat si alte ingrediente ascunse. De exemplu, se gasesc fructe uscate in cerealele ambalate si muesli sau coloranti si arome artificiale. Veti fi surprinsi in mod neplacut sa constatati cat de mult zahar se gaseste in aceste alimente.
- Evitati cafeaua la filtru, instant sau ceaiul verde. Acest lucru este recomandat mai ales in primele doua saptamani de la eruptie. Va veti simti mult mai bine odata ce corpul vostru va produce energie in mod natural si veti scapa de dependenta de cafeina.
- Evitati fructele uscate. Caisele, smochinele, ananasul, prunele, stafidele, coacazele, merele si bananele contin mult zahar.
- Evitati sa consumati resturile de mancare ramase de la cina. Nu faceti greseala de a consuma resturi de mancare dupa ce le-ati tinut in casolete de plastic sau acoperite cu folie in frigider. Mucegaiurile apar rapid in alimentele ramase si apoi refrigerate. Este mult mai bine sa inghetati mancarea ramasa, iar apoi sa o incalziti la o temperatura ridicata pentru a ucide astfel orice fel de mucegai, spori sau bacterii. Mai bine gatiti doar pentru o masa si pregatiti mese proaspete in fiecare zi.
- Evitati sucurile conservate, imbuteliate sau congelate, inclusiv sucul de portocale, sucul de struguri, sucul de mere, sucul de rosii, sucul de ananas si orice alt suc de fructe. Este de la sine inteles ca toate bauturile sifonice, carbogazoase si energetice trebuie evitate in intregime.
Referinte:
- http://www.thepsoriasisprogram.com/the-psoriasis-diet/foods-to-avoid-with-psoriasis/
Surse foto: pixabay.com
Foarte utila informație
Informatii utile