[cs_content][cs_element_section _id=”1″][cs_element_row _id=”2″][cs_element_column _id=”3″][cs_text _order=”0″]

Dupa ce sunteti diagnosticati cu boala celiaca, este normal sa simtiti o anumita nesiguranta.

  • Va analizati fostele obiceiuri de a manca
  • Trebuie sa va reganditi dieta actuala
  • Capatati experienta in urmarea unei diete fara gluten

Schär a adunat laolalta cele mai frecvente intrebari legate de dieta fara gluten pentru care a pregatit raspunsuri special pentru voi.

[/cs_text][x_accordion][x_accordion_item title=”1. Risc sa am deficiente nutritionale odata ce trec la dieta fara gluten?” open=”true”]

Nu neaparat – daca aveti grija sa urmati o dieta echilibrata, nu veti duce lipsa anumitor nutrienti. Echilibrul este cheia! Este o idee buna sa faceti un test de sange post-diagnosticarea cu boala celiaca, astfel posibilele deficiente nutritionale pot fi discutate cu un dietetician profesionist.

Cu ajutorul unei planuiri atente, trecerea de la o dieta normala la una fara gluten va fi mai usoara.

[/x_accordion_item][x_accordion_item title=”2. Ce se intampla daca renunti la gluten fara a avea boala celiaca?” open=”false”]

Absolut nimic!

Din cand in cand, o dieta fara gluten nu ii va face rau corpului tau, asa ca poate fi adoptata fara griji. Puteti sa va bucurati de mancare fara gluten impreuna cu prietenii si familia – acest lucru le va da si lor sansa de a incerca retete noi.

[/x_accordion_item][x_accordion_item title=”3. Mai pot sa consum gluten din cand in cand?” open=”false”]

Absolut deloc! Nu exista circumstante exceptionale care sa permita consumul de gluten atunci cand avem de a face cu boala celiaca.

Chiar daca la inceput te vei simti bine (deoarece corpul tau are nevoie de putin timp pentru a reactiona la gluten), sistemul imunitar va fi cu siguranta afectat si sistemul intestinal se va inflama.

Daca suferi de boala celiaca, trebuie sa te informezi in legatura cu aceasta boala auto-imuna.

[/x_accordion_item][x_accordion_item title=”4. La cat timp dupa diagnosticare voi incepe sa ma simt mai bine?” open=”false”]

In sfarsit stii ce se intampla cu corpul tau! Trebuie doar sa ai putina rabdare si sa fii perseverent atunci cand are loc schimbarea catre noua dieta. Odata ce vei incepe sa consumi alimente fara gluten:

  • Simptomele vor disparea si
  • Te vei simti cu siguranta mult mai bine

Ar putea sa te ajute si sa primesti sfaturi si indrumari de la alte persoane care sufera de boala celiaca. In comunitatile online dedicate vei putea gasi ajutorul de care ai nevoie.

[/x_accordion_item][x_accordion_item title=”5. Trebuie sa folosesc ustensile si echipament de bucatarie separat sau sa am o bucatarie separata?” open=”false”]

Este bine sa fii precaut, dar nu este nevoie sa-ti schimbi cu totul locuinta. Este bine sa ai:

  • Un toaster separat
  • Un cos de paine separat si
  • Propriul dulap cu provizii

Poti avea si:

  • Ustensile de bucatarie separate etichetate cu numele tau (mai ales pentru cele facute din lemn), pe care sa le folosesti doar pentru produsele fara gluten

Este important ca:

  • Toate suprafetele din bucatariei (cu precadere tocatoarele de lemn) sa fie curatate cu atentie de fiecare data

Toate acestea vor deveni curand parte din rutina ta si nimic nu va sta in calea dietei fara gluten!

[/x_accordion_item][x_accordion_item title=”6. Daca am boala celiaca, o vor avea si copii mei?” open=”false”]

Aceasta boala auto-imuna nu este neaparat ereditara. Cu toate acestea, este bine ca rudele sa realizeze un test de sange.

  • Daca sunt gasiti anticorpii ce indica boala celiaca, o biopsie a intestinului subtire ar putea fi necesara. Testele genetice sunt, de asemenea, recomandate daca exista o anumita nesiguranta. Acesta nu poate reprezenta un diagnostic, dar poate elimina orice suspiciune cu privire la boala celiaca.

    [/x_accordion_item][x_accordion_item title=”7. Pot sa beau bere?” open=”false”]

    Soarele apune, aerul este imbietor si tu ai vrea sa savurezi o bere. Este permisa berea intr-o dieta fara gluten?

    Da – atata timp cat este specificat ca berea este fara gluten. Exista numeroase varietati de bere fara gluten pe piata, asa ca aveti de unde alege!

      [/x_accordion_item][x_accordion_item title=”8. Pot manca chipsuri?” open=”false”]

      Chipsurile sunt diferite de cartofii prajiti. Cartofii nu au gluten, dar in privinta cipsurilor trebuie sa va uitati atent pe ambalaj pentru a analiza ingredientele aditionale. Atunci cand prajiti, asigurati-va ca folositi urmatoarele:

      • O tigaie sau o friteuza separata
      • Ulei separat
      • Sau pur si simplu prajiti mancarurile fara gluten prima oara!

        [/x_accordion_item][x_accordion_item title=”9. Pot consuma ketchup?” open=”false”]

        Ketchupul si maioneza constituie ingrediente pentru anumite mancaruri. Cu toate acestea, este posibil ca ingrediente ce contin gluten sa faca parte din componenta sosurilor. Asadar, trebuie sa fiti precauti si sa cititi cu atentie ambalajul de fiecare data.

        [/x_accordion_item][x_accordion_item title=”10. Pot manca ovaz?” open=”false”]

        Ovazul poate constitui un mod excelent de a va incepe ziua si, de asemenea, sunt un ingredient important in muesli. Ovazul este bogat in:

        • Vitamina B
        • Zinc
        • Fier
        • Magneziu
        • Proteine
        • Acizi grasi polinesaturati

        Din Martie 2016, produsele ce contin ovaz necontaminat cu gluten sunt marcate cu simbolul unei ramuri de grau taiate cu o linie. Acest simbol contine si denumirea „ovaz”, astfel incat consumatorul va sti ca acel produs este licentiat ca fiind fara gluten (Societatea Celiaca Germana).

        Cu toate acestea, inainte sa servesti urmatorul tau castron de muesli, iti recomandam sa intrebi doctorul daca poti sau nu manca ovaz.

        [/x_accordion_item][/x_accordion][/cs_element_column][/cs_element_row][/cs_element_section][/cs_content]