Plan de masa fara gluten pentru mamele in perioada de alaptare
Afla tot ce trebuie sa stii despre dieta noilor mamici, plus un plan de masa fara gluten pentru mamele in perioada de alaptare! >>>
Pentru pacientii cu boala celiaca, conceperea, nasterea si alaptarea pot sa para procese dificile, insa cu o atentie deosebita asupra dietei, atat mama cat si copilul se pot bucura de o viata sanatoasa.
Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le mentionam, este faptul ca diagnosticul de boala celiaca al mamei, nu reprezinta un motiv de descurajare pentru alaptarea naturala a copilului.
Alimentatia naturala aduce nenumarate beneficii pentru copil si nu influenteaza aparitia bolii celiace, ba mai mult, studii in crestere arata ca alaptarea poate sa intarzie aparitia bolii celiace si sa scada severitatea, la copiii cu susceptibilitate genetica.
Laptele matern are proprietati care contribuie la protejarea intestinului bebelusului de daunatori, la fel ca si de infectiile intestinale. Asadar, cea mai buna abordare pentru copilul tau este sa respecti o dieta sanatoasa care exclude glutenul si sa alaptezi in mod exclusiv cel putin pana la 6 luni.
Secretia lactata este un proces consumator de energie. In primele 6 luni de la nastere productia de lapte se incadreaza intre 550-1200 ml de lapte pe zi, iar nutrienti necesari producerii laptelui provin atat din aport alimentar al mamei, cat si din rezervele ei.
Nevoile nutritionale din perioada alaptarii sunt mai crescute fata de cele din sarcina. In primele 4-6 luni nou-nascutul isi dubleaza greutatea de la nastere.
Beneficiile alaptarii la san sunt multiple, si deocamadata nu pot fi egalate de nici o alta metoda de alimentare. Promovarea acestui obicei este esentiala, motiv pentru care o sa enumeram cateva dintre aceste beneficii:
- Ofera o cantitate optima de nutrienti cu biodisponibilitate (absorbtie si utilizare) crescuta.
- Protectie imunologica impotriva unor boli infectionase, in speciali respiratorii si gastrointestinale.
- Scade riscul alergiilor la nou-nascut.
- Protejeaza impotriva unor boli cronice.
- Promoveaza o legatura afectiva intre mama si copil.
- Controleaza hemoragiile postpartrum.
- Promoveaza scaderea in greutate a mamei si revenirea la greutatea anterioara sarcinii.
Femeile care alapteaza trebuie sa-si asigure nevoile nutritonale printr-o dieta echilibrata si variata si sa nu se bazeze doar pe suplimentare.
Daca aportul nutritional al mamei nu este adecvat poate sa scada calitatea laptelul si sa impacteze negativ si santatea mamei. Prin urmare, o dieta bogata in alimente dense nutritional si hranitoare este extrem de importanta.
Dozele zilnice recomandate de nutrienti din perioada de alaptare, pot fi la fel de crescute ca si cele din sarcina sau chiar mai mari.
In mod general este recomandat o crestere a aportului caloric cu 500 kcal/zi. Ceea ce inseamna ca in aceasta perioada, nu sunt recomandate curele de slabire, de nici un fel!
Necesarul de proteine este crescut, includeti alimente proteice de 2-3 ori pe zi, la mesele principale cum ar fi carne, pasari de curte, peste, oua, lactate, fasole, nuci si seminte.
Mamele care evitata consumul de carne, trebuie sa-si asigure aportul de fier si zinc din alte surse alimentare, precum leguminoasele, fructele uscate, nucile, semintele si produsele lactate. Daca evitati toate alimentele din sursele animale, este posibil sa necesitati o suplimentare pentru a avea un profil complet al aminoacizilor si de vitamine (ex. Vit. B12).
Aportul de glucide nu trebuie sa fie mai mic de 210 g /zi. Mamele cu boala celiaca trebuie sa includa in dieta lor cereale integrale care nu contin gluten in mod natural si sa consume legume amidonoase pentru a satisface nevoile energetice crescute din aceasta perioada. Nu se recomanda restrictii dietetice pe baza de carbohidrati in aceasta perioada!
Sunt recomandate aproximativ 5 portii de cerealiere si amidonoase pe zi, de exemplu o portie poate fi un pahar de paste fara gluten sau orez gatite, 2 felii de paine integrala fara gluten, 2 cartofi medii, 35g de fulgi de ovaz fara gluten sau fulgi de porumb.
Se impune o atentie deosebita tipului de acizi grasi (grasimi) prezenti in dieta mamei, deoarece acesta poate influenta tipul de grasimi din lapte. Acizi grasi esentiali (acidul linoleic si 𝝰-linolenic) sunt grasimi de tip polinesaturate (PUFA) si se gasesc cu preponderenta in alimentele de origine vegetala.
Acidul 𝝰-linolenic este indispensabil pentru formarea structurilor celulare ale sistemului nervos si a retinei, iar el se gaseste in unele uleiuri vegetale si seminte (ex. Uleiul de in, semintele de in si canepa), iar derivatii sai, acidul AHA si DHA (omega 3) se gasesc in pestele gras si uleiurile de peste. Este recomandat sa includeti in dieta pestele gras de 2-3 ori pe saptamana.
De asemenea, lipidele furnizeaza si vehiculeaza vitaminele liposolubile A, D, E si K.
Vitaminele hidrosolubile (complex B, vit C) din laptele matern sunt strans legate de aportul nutritional al mamei, acest aspect subliniaza necesitatea unei diete variate, bogate in legume si fructe.
Nivelul folatului din laptele matern este relativ constant, fiind estimat la 85 μg/l. Se recomanda o suplimentare a aportului matern pentru a sustine acest necesar.
Suplimentarea cu vitamina D este necesara mai ales in cazul femeilor care evita consumul de produse lactate, oua si peste, dar si pentru cele cu expunere limitata la soare. Nevoia de calciu poate fi crescuta in alaptarea prelungita, fiind necesara o atentie crescuta asupra aportului prin dieta, pentru a nu promova demineralizarea osoasa.
Sunt recomandate intre 5-7 portii de fructe si legume pe zi, respectati aceasta indicatie pentru a beneficia din plin de vitaminele, minerale si antioxidanti pe care acestea ii aduc.
O portie de fructe poate fi formata din: 2 mandarine, 2 prune, 2 kiwi, 1 mar mediu, 1 banana, 1 para, 1 portocala, o felie de pepene, o jumatate de grapefruit, o felie de ananas, 10 boabe de struguri/cirese, 6 capsuni, 2 curmale, o lingurita de stafide, etc.
O portie de legume: un bol mediu de mix de salata verde cu o rosie si un castravete, un bol de supa de legume, o jumatate de pahar de morcov taiat cubulete fiert, o traime dintr-un pahar de fasole, linte, mazare etc.
Este foarte important ca mama sa tina cont de principiile de stil de viata sanatos atunci cand alapteaza si sa evite consumul alimentelor semipreparate si intens procesate, deoarece acestea contin cantitati mari de aditivi alimentari, coloranti, grasimi nesantoase, zahar si sare care pot fi transferate in alimentatia copilului.
Este normal ca in perioada de alaptare sa existe o senzatie de setea intensificata, nu ignorati acest aspect si supliniti aportul de apa. Obiceiul de a consumul un pahar de apa la fiecare alaptare si la fiecare masa, poate fi de ajutor.
De asemenea, un mecanism care contribuie la asigurarea aportului hidric este introduce in dieta a alimente cu un procent mare de apa, cum ar fi fructele si legumele cu frunze, dar si a supelor de legume si a sucurilor de fructe si legume care contin intreg alimentul.
Se recomanda evitarea bauturilor alcoolice si cofeinizate, dar si a condimentelor intense care pot altera gust laptelui.
Pentru mamele care au un comportament alimentar restrictiv (vegetarian, fara lactoza, gluten) este absolut necesara consultarea unui dietetician pentru abordarea posibilelor deficite. Aceste restrictii nu reprezinta un motiv de descurajare a alimentatiei la san! Eventualele carente sunt remediate prin suplimentarea adecvata.
Conform lucrarilor disponibile pana in prezent, este sustinuta recomandarea de alaptare la san si continuare a acesteia pe perioada introducerii glutenului in alimentatia copilului (nu inainte de 6 luni).
Exemplu plan de masa fara gluten in sarcina – 2500 kcal, 20% proteine, 30% grasimi si 50% carbohidrati.
Mic dejun:
- 2 oua (S)
- O lingurita (6 g) de unt
- 30 g Mozzarella sau 3 bilute de mozzarella
- Marar, patrunjel si oregano
- 50 g Pane Casereccio – Paine de casa cu seminte fara gluten Schar
Mod de preparare: Se topeste untul intr-o tigaie si se adauga ouale batute – se realizeaza o omleta.
Salata cu:
- 30 g Spanac baby, salata verde sau rucola
- 1 rosie medie
- Castravete
- Ridiche
- Masline, ceapa verde, patrunjel verde – in functie de preferinte
- 1 lingurita ulei virgin de masline
- O lingurita suc de lamaie
- Ierburi aromatice.
Gustare 1:
- 50 g fructe de padure
- O banana
- 150 ml Alternativa de lapte vegetal (Migdale, cocos)
- 5 g seminte de in pisate
- 5 g seminte de chia pisate
- 30 g spanac proaspat /sau congelat
Mod de preparare: Se prepara un smoothie cu ajutorul unui blender.
Pranz:
- 150 g de piept de curcan
- 150 g de Fusilli – Paste fara gluten x 250 g fierte
- 100 dovlecel zucchini
- 100 g de ciuperci
- 3-4 rosii cherry
- 2 lingurite de ulei virgin de masline
- Sare, piper, patrunjel, marar, oregano
- Un mar
Mod de preparare: Intr-o tigaie se incalzeste uleiul si se adauga pieptul de pui taiat cubulete, se gateste pe toate partile aproximativ 5-10 minute si se scoate din tigaie. Legumele se spala si se taie si ele in bucati mici, dupa care se adauga in tigaia in care s-a gatit puiul. Cand legumele sunt gata se adauga inapoi puiul in tigaie si rosiile taiate in jumatati.
Pastele se gatesc conform instructiunilor de ambalaj, dupa care se adauga in tigaie alaturi de legumele si pui, se gatesc impreuna cateva minute si se condimenteaza.
Gustare 2:
- 20 g Migdale
- 50 g Curmale
- 150 g piersici
Cina:
- 150 peste Dorada
- 200 g Cartof dulce
- 50 g broccoli
- 1 lingura ulei de vegetal
Mod de preparare: Pestele si cartoful dulce curatat in fasii se ung cu ulei de masline si ierburi aromatice si se dau la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute. Broccoli se gateste la aburi sau fiert pentru 5 minute, dupa care se condimenteaza.
Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician