Cozonac fără gluten cu portocale, ciocolată neagră și ghimbir
Acest cozonac împletit, aromat cu portocale și ghimbir, este perfect pentru cei care își doresc un desert festiv fără gluten. Rezultatul este un cozonac plin de savoare, cu o umplutură cremoasă de ricotta și ciocolată neagră.
Ingrediente
Aluat
- 450 g făină fără gluten (Dr. Schär)
- 15 g drojdie proaspătă
- ¼ linguriță sare
- 2 linguri zahăr
- 200+ ml lapte
- 2 ouă
- 1 linguriță pudră de portocale (opțional)
- 1 linguriță pudră de ghimbir (opțional)
- 50 g unt
Umplutură
- 100 g ricotta moale
- 40 g unt
- Cacao (după gust)
- 100 g ciocolată neagră
- Coajă rasă de portocală
- 100 g zahăr
Pentru uns
- 1 ou
Mod de Preparare
Toate ingredientele pentru cozonac trebuie sa fie la temperatura camerei.
Punem 100 ml lapte pe foc impreuna cu zaharul. Cand laptele e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam amestecul la odihnit 10 minute.
Cernem faina impreuna cu sarea, pudra de ghimbir si pudra de portocale (optionale) iar in mijloc facem o adancitura. Turnam maiaua in mijloc apoi ouale si inca 100 ml de lapte. Incepem sa framantan aluatul. Daca mai este nevoie mai adaugam lapte pana cand obtinem un aluat moale si nelipicios. Continuam framantarea pentru 10 minute apoi adaugam untul moale. Mai framantam cateva minute pana cand untul e complet incorporat. Aluatul obtinut va fi putin mai dens.
Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l lasam la dospit pentru o ora si jumatate intr-un loc ferit de curenti.

Dupa ce aluatul a dospit frumos il rasturnam pe masa de lucru si-l impartim in doua bucati egale.
Intindem o bucata intr-o foaie dreptunghiulara subtire de 0.5cm. Ungem foaia cu jumatate din cantitatea de unt si apoi cu jumatate din cantitatea de ricotta. Presaram deasupra putina cacao, 50 gr zahar si coaja rasa de portocala. Peste toate acestea punem apoi 50 gr de ciocolata tocata marunt. Rulam cu grija foaia de aluat si o dam deoparte.

Procedam la fel si cu cealalta bucata de aluat. Despicam cele doua suluri pe lungime cu un cutit bine ascutit. Nu facem o taietura foarte adanca, doar pana la jumatatea grosimii sulului. Impletim cele doua suluri si transferam cozonacul intr-o tava unsa cu unt/ulei. Ungem cozonacul cu ou batut si-l lasam la dospit pentru inca o ora intr-un loc caldut.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade si coacem cozonacul timp de 30 de minute. Dupa 10 minute reducem focul la 180 de grade si continuam coacerea pana se rumeneste frumos. Il scoatem pe un gratar la racit si apoi putem sa-l feliem dupa preferinta.
Este grozav de bun si aromat, creaza o adevarata dependenta. Cei care nu au intoleranta la gluten pot inlocui faina fara gluten Dr Schar cu faina normala.
Enjoy!
Poftă bună!