Analize tiroida – investigatii pe care trebuie sa le faci daca ai probleme cu tiroida
Banuiesti ca ai avea probleme cu tiroida? Iata tot ce trebuie sa stii despre analizele de tiroida, in articolul de mai jos.
Se considera ca glanda tiroida poate functiona defectuos atunci cand produce cantitati excesive de hormon tiroidian (hipertiroidism) sau cantitati insuficiente de hormon tiroidian (hipotiroidism). Medicii urmaresc cu ajutorul investigatiilor clinice sa identifice cauza acestei disfunctionalitati.
De ce sunt necesare testele de laborator?
Cele mai importante utilizari ale testelor de laborator sunt:
- Pentru a confirma diagnosticul clinic al bolii tiroidiene.
- Pentru a monitoriza pacientii cu boala tiroidiana care au fost tratati.
- Pentru a identifica nodulii de pe tiroida, ce pot fi maligni, in vederea indepartarii acestora de catre chirurg
Ce analize trebuie facute pentru a confirma diagnosticul?
A. Teste de sange:
- TSH – masoara hormonul de stimulare a tiroidei. Este cea mai exacta metoda de masura a activitatii tiroidiene. TSH-ul este un hormon care controleaza functia tiroidiana. El este produs de glanda pituitara ce se afla in creier, dar stimuleaza producerea hormonilor triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) in glanda tiroida. Cantitatea si echilibrul acestor hormoni afecteaza aproape fiecare proces fiziologic din organism, in special metabolismul organismului.
- T3 : Majoritatea hormonilor T3 din organismul uman se leaga de proteine. Acel T3 care nu se leaga de proteine este numit T3 liber. Cel mai frecvent tip de test T3, cunoscut sub numele de testul T3 total, masoara ambele tipuri de T3 din sange). Prin masurarea T3 din sange, medicul poate sa determine daca exista o problema tiroidiana.
- T4 – Tiroida mai produce si un alt hormon numit tiroxina, cunoscut si sub numele de T4. Acest hormon joaca un rol important in mai multe functii ale corpului cum ar fi cresterea si metabolismul. Exista doua tipuri de teste T4: un test T4 total si un test T4 liber.
- TSI – masoara imunoglobulina stimulatoare tiroidiana. Boala Graves este una dintre cele mai frecvente cauze ale hipertiroidismului. Daca aveti boala Graves, sistemul imunitar produce in mod eronat TSI, care stimuleaza tiroida astfel incat aceasta produce mai multi hormoni tiroidieni decat este necesar. Prezenta anticorpilor TSI din sange este un indicator care arata faptul ca este posibil sa aveti boala lui Graves.
- Test de anticorpi – masoara anticorpii din sange. Testarea anticorpilor tiroidieni, cum ar fi anti peroxidaza tiroidiana (TPO), este solicitata de medic pentru a ajuta la diagnosticarea unei boli tiroidiene autoimune si pentru a o diferentia alte forme de disfunctie tiroidiana. Anticorpii tiroidieni se dezvolta atunci cand sistemul imunitar al unei persoane ataca in mod eronat celulele glandei tiroide, ceea ce duce la inflamatia cronica a tiroidei (tiroidita), la afectarea tesutului sau la intreruperea functiei tiroidiene
Ce semnificatie au aceste teste?
Daca rezultatele testelor sunt negative atunci acest lucru arata ca simptomele se datoreaza unei alte cauze decat autoimune.
Nivelele usoare pana la moderat ridicate ale anticorpilor tiroidieni pot fi gasite intr-o varietate de tulburari tiroidiene si autoimune, cum ar fi cancerul tiroidian, diabetul de tip 1, artrita reumatoida, anemia pernicioasa si bolile vasculare autoimune.
Concentrațiile semnificativ crescute indica cel mai frecvent boli autoimune tiroidiene, cum ar fi tiroidita Hashimoto si boala Graves.
B. Testele de imagistica includ:
- teste CT : Scanarea CT este un test cu raze X care produce imagini detaliate transversale ale corpului. Aceasta poate ajuta la determinarea localizarii si marimii cancerelor tiroidiene si daca acestea s-au raspandit in zonele apropiate. O scanare CT poate fi de asemenea folosita pentru a cauta raspandirea cancerului si in alte organe mai indepartate, cum ar fi plamanii. ·
- ecografia: utilizeaza unde sonore pentru a crea imagini ale unor parti ale corpului. Pentru acest test, pe piele, in fata glandei tiroide, se plaseaza un instrument mic, asemanator cu bagheta, numit un traductor. Acest test ajuta la stabilirea tipului de nodul tiroidian: solid sau plin cu lichid (nodulii solizi sunt mai susceptibili de a fi maligni). De asemenea, acest test poate fi folosit pentru a verifica numarul si marimea nodulilor tiroidieni. Felul in care arata un nodulul pe ecografie poate uneori sa sugereze daca este posibil sa fie un cancer, dar nu poate spune cu siguranta acest lucru.
- medicina nucleara. Un tip de test de medicina nucleara este scanarea tiroidiana. Foloseste cantitati mici de material radioactiv pentru a crea o imagine a tiroidei, aratand dimensiunea, forma si pozitia sa. Acesta poate ajuta gasirea cauzei hipertiroidismului si verificarea nodulilor tiroidieni. Un alt test nuclear este testul de absorbtie a iodului radioactiv sau testul de absorbtie a tiroidei. Acesta verifica cat de bine functioneaza tiroida si poate ajuta la gasirea cauzei hipertiroidismului.
Medicii, tinand cont de rezultatele obtinute la testele de mai sus, mai pot solicita si alte investigatii care sa-i ajute in stabilirea diagnosticului.
Referinte:
Da ..si eu consum mprodusele Schar..dar cineva mi-a spus ca sunt bombe calorice …In fine .,am fost depistata cu hashimotto,Nu iau tratament ..
Produsele Schar au la fel de multe/putine calorii precum produsele cu faina normala. Singura diferenta este ca aceastea sunt fara gluten. Dulciurile fara gluten sunt la fel de calorice precum dulciurile cu gluten. La fel sta treaba si in cazul fainii, a pastelor etc. Tiroidita Hashimoto este strans legata de boala celiaca. Ar trebui sa va faceti analizele.
@Ruxandra Micu: tin sa te cintrazic ca Tiroida hasimoto are legatura stransa cu boala celiaca, sau doar intoletanta la gluten! Eu am avut Tiroidita autoimuna cronica(hasimoto), si m.am vindecat, fara medicamente, consumand in continuare produse cu gluten( recunosc ca glutenul nu e sanatos, chiar daca nu ai boala celiaca!)
Eu am folosit clorela des in vara asta si polen crud de albine care este un super aliment muktivitaminizant cu multe efecte bune, si cred ca de asta m.am vindecat! Mi.au iesit analizele perfecte! Acum 4 ani aveam anticorpii crescuti destul, si acum mi.am repetat, si am 2.8( valori normale intre 0 si 19!)
Buna ziua! Dna Cornelia, puteti sa-mi dati mai multe detalii despre tratamentul urmat pentru Hashimoto, cu polen crud si clorela? Multumesc.