Care este legatura dintre anemie si intoleranta la gluten?
Pentru a intelege care este legatura intre anemie si intoleranta la gluten trebuie sa intelegem mai intai ce este anemia si cum se manifesta ea.
Anemia se defineste ca fiind scaderea hemoglobinei si a hematocritului sub valorile normale. Anemia poate avea mai multe cauze cum ar fi cauze legate de deficitul de fier, acid folic, folosirea aspirinei in bolile inflamatorii sau infectioase, boli parazitare sau tumorale, leucemie, intoxicatii ale maduvei osoase s.a.
Rolul hemoglobinei este acela de a fixa si a transporta oxigenul de la plaman la tesuturi pentru a asigura functionarea celulelor. Cand rezervele de fier ale organismului scad, atunci transportul oxigenulul in organism este afectat in sens negativ.
Reducerea capacitatii de a asigura transportul oxigenului se manifesta prin paloare, oboseala generala, slabiciune, furnicaturi in picioare, dureri de cap, ameteala, racirea extremitatilor din cauza reducerii metabolismului din tesuturi, respiratie accelerata, tahicardie – pentru a compensa reducerea cantitatii de sange care transporta oxigen.
Anemie | Tipuri si Simptome
Acestea sunt tipurile de anemie asociate cu fenomenul de malabsorbtie cauzat de intoleranta la gluten.
Anemie de fier
- paloarea tegumentelor
- dureri de cap
- iritabilitate
- dispnee
- tahicardie
- par casant si unghii fragile
Anemie de acid folic
- slabiciune
- oboseala
- pierderi de memorie
- iritabilitate
Anemie de vitamina B12
- oboseala
- dispnee
- palpitatii
- senzatie de amorteala sau furnicaturi ale extremitatilor
Anemie | Tratament
Tratamentul anemiei presupune administrarea unor suplimente de fier, B12 sau acid folic pe care orala si modificari ale dietei.
Cum influenteaza intoleranta la gluten pierderea fierului din organism?
Asa cum probabil stiti deja, boala celiaca este o boala autoimuna care afecteaza intestinul subtire si declanseaza un proces inflamator la nivelul intestinului, fapt ce duce la absorbtia deficitara a nutrientilor, inclusiv a fierului. Daca nu ati fost diagnosticat inca cu boala celiaca, dar suferiti de anemie, a carei cauza va este necunoscuta, atunci se recomanda testarea pentru intoleranta la gluten.
In concluzie, daca s-a confirmat diagnosticul si ati inceput dieta fara gluten trebuie sa stiti ca perioada de refacere a intestinului variaza intre 2 si 24 de luni in functie de gradul de afectare al acestuia.
Ce putem face ca sa ajutam organismul sa se refaca mai repede ?
Tabletele cu fier pot ajuta la restabilirea nivelului de fier din organism. Recomandarea medicilor este sa luati comprimatele pe stomacul gol, pentru a imbunatati absorbtia.
Dietele bogate in legume cu frunze, fructe uscate, sfecla și nuci pot ajuta la prevenirea deficitului de fier. In plus, vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul. Sistemul nostru imunitar este dependent de vitamina C care contribuie la buna functionare a acestuia.
Dintre alimentele bogate in vitamina C amintim: portocalele, grapefruitul, capsunile, kiwi, patrunjelul, catina, ananasul, pepenele, fructele de padure, broccoli, ardeiul gras, varza de Bruxelles, conopida si multe altele.
Nu este suficient doar sa suplimentam cantitatea de fier si vitamina C consumata ci trebuie sa tinem cont ca sunt bauturi care pot afecta absorbtia acestora cum ar fi cafeaua, vinul rosu si ceaiul . Acelasi efect il au si produsele lactate si mancarurile condimentate cu oregano. Vitamina C amelioreaza acest efect, dar nu-l anuleaza definitiv.
Important este sa retinem ca anemia poate avea mai multe cauze. Trebuie identificata corect cauza pentru ca tratamentul sa fie eficient. Daca anemia este rezultatul procesului de malabsorbtie ce apare ca urmare a suferintei intestinului subtire, suferinta aparuta din cauza intolerantei la gluten, atunci dieta fara gluten trebuie sa faca parte din schema de tratament.
Care sunt cele mai frecvente cauze care pot influenta instalarea anemiei?
- Cele mai importate si mai frecvente forme de anemii sunt anemiile nutritive cum ar fi: anemia de deficit de fier, deficientele de acid folic sau de vitamina B12.
- O alta cauza majora este pierderea de sange. Cea mai frecventa pierdere de sange este sangerarea la nivelului tractului gastro-intestinal.
- Bolile cronice inflamatorii ca artrita reumatoida pot provoca, de asemenea, anemie.
- Cancerul sau mai bine zis efectele secundare ale tratamentului cancerului, pot provoca anemie.
- Deficienta de eritropoietina, un hormon care stimuleaza productia de celule rosii din sange. In cazul persoanelor cu afectiuni renale aceasta este o problema majora.
De cele mai multe ori puteti avea o stare de oboseala persistenta. Cum faci diferenta dintre oboseala obisnuita si anemie?
Simptomele anemiei se regasesc si in cazul altor afectiuni si de aceea este dificil sa faci o deosebire intre oboseala si anemie. O recomandare din partea medicilor este ca atunci cand aveti anumite simptome care va supara de ceva vreme sa nu mai ezitati si sa solicitati un consult medical.
Hemoglobina variaza in functie de varsta si sex. In cazul barbatilor adulti ea trebuie sa fie cuprinsa intre 14-18 gm/dl, iar in cazul femeilor intre 12-16 gm/dl.
Care sunt pasii care trebuie urmati in diagnosticarea anemiei?
- Primul pas in vederea diagnosticarii anemiei este acela de a stabili daca ati avut si alte afectiuni medicale, incepand din copilarie si pana in prezent sau simptome. Se va efectua un examen clinic si analize de sange. Puteti ajuta prin furnizarea de raspunsuri detaliate despre simptomele, istoricul medical al familiei, dieta, medicamentele pe care le luati in prezent, daca consumati alcool sau daca fumati. Medicul specialist va cauta acele semne care indica o posibila anemie si alte indicii fizice care ar putea indica o cauza. Exista trei cauze diferite de anemie: pierderea de sange, scaderea sau productia de celule rosii din sange sau distrugerea celulelor rosii din sange. Testele de sange nu numai ca vor confirma diagnosticul de anemie, ci vor ajuta si la stabilirea cauzei acesteia.
- Efectuarea testelor medicale:
Testarea nivelurilor de hemoglobina si hematocrit. Hemoglobina este proteina bogata in fier din celulele rosii. Aceasta are rolul de a transporta oxigenul in organism. Hematocritul este o masura a cantitatii de celule rosii din sange. Un nivel scazut de hemoglobina sau hematocrit este un semn al anemiei.
Valorile acestor doua elemente difera in functie de rasa si apartenenta etnica. Rezultatele anormale ar putea fi un semn de anemie, o infectie sau o alta afectiune a sangelui.
Daca rezultatele analizelor de sange arata ca aveti anemie, este posibil sa aveti nevoie de alte teste, cum ar fi:
Electroforeza hemoglobinei. Acest test analizeaza diferitele tipuri de hemoglobina din sangele vostru. Testul poate ajuta medicul sa stabileasca cu exactitate care este tipul de anemie pe care il aveti.
Determinarea numarului de reticulocite. Acest test masoara numarul de celule rosii in sangele dumneavoastra. Testul arata daca maduva osoasa produce celule rosii in ritmul corect.
Teste pentru determinarea nivelul de fier din sange si corp. Aceste teste includ testele de ferita serica si ser de feritina. Nivelul transferinei si testarea totala a capacitatii de legare a fierului masoara si nivelul de fier. Deoarece anemia are multe cauze, este posibil sa fiti testat si pentru alte afectiuni precum insuficienta renala, intoxicatii cu plumb (la copii) si deficiente ale vitaminelor (lipsa vitaminelor, cum ar fi B12 si acidul folic).
Cum se trateaza anemia?
Tratamentul depinde de cauza deficientei (anemie de fier, anemie de acid folic, anemie de B12). Daca depozitele de vitamina B12 din corpul vostru sunt epuizate, medicul va va prescrie, cel mai probabil, injectii cu vitamina B12. De asemenea, vitamina B12 poate fi administrata pe cale orala, dar sunt necesare doze foarte mari. Mai exista o metoda recenta de administrare a vitaminei B12 si anume sub limba sau cu ajutorul unui spray nazal, dar aceste preparate sunt scumpe si nu au fost studiate in mod adecvat pentru a fi recomandate. Odata cu administrarea vitaminei B12 multe dintre simptomele pe care le aveti se vor imbunatatii considerabil.
Unii oameni cu deficit de vitamina B12 au o incapacitate permanenta de a absorbi vitamina B12 (in aceasta categorie sunt si persoanele cu intoleranta la gluten sau boala celiaca). Acestia vor avea nevoie de injectii la fiecare trei luni sau pastile zilnic pentru tot restul vietii. Unele forme de interventie chirurgicala prin bypass gastric sunt asociate cu deficiente de fier, vitamina B12 si alti nutrienti.
Medicul va poate recomanda, de asemenea, sa cresteti cantitatea de vitamina B12 din dieta dumneavoastra. O buna sursa de vitamina B12 este carnea, ficatul si rinichii, pestele, stridiile si scoicile,laptele, branza si ouale. In cazul vegetarienilor este cat se poate de clar ca acestia nu isi pot lua vitamina B12 din alimente deoarece aceasta se gaseste in carne si de aceea acestia trebuie sa-si asigure necesarul de B12 din suplimente.
Cum pot preveni anemia?
Pentru a va proteja de anemie este bine sa aveti o dieta cat mai diversificata si echilibrata in acelasi timp. O problema apare in cazul vegetarienilor si a veganilor.
Daca sunteti vegetarian sau vegan, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un nutritionist despre dieta si cereti cat mai multe informatii despre eventualele suplimente pe care trebuie sa le luati pentru a nu va lipsi corpul de substantele nutritive necesare zilnic.
- Luati vitamina C sau consumati fructe si legume bogate in vitamina C. Vitamina C poate imbunatati absorbtia fierului.
- Reduceti consumul de cafea sau ceai negru pentru ca acestea influenteaza (reduc) absorbtia fierului.
- Consumati cereale si paine fortificate cu fier.
- La locul de munca, in cazul in care lucrati cu materiale care contin plumb, va trebui sa respectati cu strictete regulile de protectie si de siguranta a muncii.