Artrita reumatoida poate fi tratata cu dieta fara gluten!
Artrita reumatoida este o afectiune degenerativa autoimuna ce va poate afecta viata de zi cu zi, limitandu-va posibilitatile de deplasare sau desfasurare a activitatilor zilnice.
Simptomele artritei reumatoide:
- oboseala persistenta
- articulatiile dureroase, umflate, uneori fierbinti, deformate si rigide.
Intregul sistem imunitar este dat peste cap in cazul artritei reumatoide si nimic din ceea ce puteati face inainte nu mai este la fel. De cele mai multe ori pacientii cu artrita reumatoida sunt nevoiti sa stea in pat din cauza durerilor atroce.
Exista tratamente naturiste pentru artrita reumatoida? Cum putem ameliora simptomele artritei reumatoide?
Da, din fericire exista tratamente care, pe langa ingrijirea medicala obisnuita, ajuta pacientii in managementul durerii si in recapatarea, intr-o oarecare masura, a mobilitatii articulatiilor .
Tipuri de tratamente naturiste pentru artrita reumatoida:
1. Masajul
Masajul, indiferent daca este efectuat intr-un Spa sau la o clinica de terapie fizica, ajuta prin faptul ca relaxeaza muschii si articulatiile. Astfel rigiditatea si durerea se amelioreaza. Totodata reduce starea de anxietate si ii ajuta pe bolnavi sa doarma mai bine.
2. Aplicarea de comprese reci pe locul dureros
Vasele de sange se contracta, incetinind circulatia si reducand in acest fel inflamatia.
3. Tratamentul cu caldura
Caldura poate relaxa muschii si poate ajuta la lubrifierea articulatiilor. Se reduce astfel rigiditatea, spasmele musculare si durerile articulare. Observatie: Terapia cu caldura sau rece nu se aplica in orice conditii. Fiecare dintre aceste doua terapii are propria utilizare. Nu se aplica caldura pe o articulatie care este deja fierbinte, asa cum nu se aplica rece pe o o articulatie care este rigida si nu se misca bine.
4. Acupunctura
Consta in introducerea de ace mici in pielea unei persoane. Exista si varianta numita electro-acupunctura cere adauga un curent electric usor. Acele sunt introduse in unele din cele 2.000 de puncte cartografiate de-a lungul meridianelor sau canalelor energetice.
In termeni de specialitate, conform medicinei chinezesti, acupunctura restabileste fluxul optim de energie (energie Qi) in organism. Acupunctura poate ameliora durerea la nivel local deoarece actioneaza asupra neurotransmitatorilor, dar si prin efectul anti-inflamator pe care il are.
5. Tai Chi
Combina miscarile usoare, lente cu o respiratie profunda si meditatie. S-a demonstrat ca exercitiile de Tai Chi reduc durerea articulara, imbunatatesc mobilitatea si totodata accentueaza starea de bine.
6. Pilates
Acesta este un sistem de exercitii fizice cu impact redus dezvoltat ca o „arta a miscarilor controlate”. Este o metoda de efectuare a exercitiilor si miscarilor concepute pentru a intinde, intari si echilibra corpul. Daca este practicat in mod consecvent, Pilates poate ajuta la imbunatatirea flexibilitatii si a rezistentei corpului. Pilates se face numai sub supravegherea unui instructor specializat. Unele exercitii necesita anumite echipamente ca benzi rezistive, bile de fitness, un reformator, o masa de trapez si un butoi cu spalier. Exercitiile sunt personalizate in functie de cat de avansata este boala.
7. TENS
Adesea folosita de fizioterapeuti si chiropracticieni, stimularea electrica transcutanata (TENS) este o forma de stimulare electrica utilizata pentru a usura durerea. Electrozii sunt plasati pe zona afectata si curentul electromagnetic este transmis prin piele.
8. Dieta anti-inflamatoare
Pacientii cu artrita reumatoida au nevoie de o dieta adecvata starii lor din mai multe motive. Acesti pacienti sufera de dureri cronice si inflamatii ce pot duce la aparitia complicatiilor medicale in lipsa unei diete adecvate. Astfel, nutritionistii recomanda sa fie eliminate din dieta toate acele alimente care produc inflamatie si sa fie inlocuite cu alimente care au proprietati anti-inflamatoare.
Un exemplu in acest sens este studiul (1) realizat de un grup de cercetatori de la Institutului Karolinska, Spitalul Universitar Huddinge din Stockholm, Suedia. La studiu a participat un grup de 66 de pacienti diagnosticati cu artrita reumatoida. Acestia au fost monitorizati pe parcursul a 12 luni.
Participantilor li s-a recomandat sa isi schimbe dieta. Astfel o parte au avut o dieta vegana si fara gluten in acelasi timp, iar ceilalti o dieta vegana. Concluzia studiului a fost ca dieta vegana si fara gluten a fost cea mai eficienta in reducerea substantelor inflamatorii din organism.
Explicatia este ca reducerea consumului de grasimi face ca inflamatia din organism sa scada. Exista dovezi puternice ca grasimile consumate in exces si bineinteles glutenul duc la crestera inflamatiei din organism.
Un alt beneficiu al unei diete fara gluten (anti-inflamatoare) este mentinerea unei greutati adecvate. O greutate corporala corecta face ca articulatiile sa suporte mai bine solicitarile la care sunt supuse. Mai mult decat atat, dieta fara gluten face ca organismul sa primeasca si sa asimileze cantitatile corespunzatoare de antioxidanti, vitamine si minerale necesare pentru lupta impotriva virusilor, bacteriilor patogene si a germenilor, mentinand astfel o stare de sanatate optima.
Referinte:
A vegan diet free of gluten improves the signs and symptoms of rheumatoid arthritis: the effects on arthritis correlate with a reduction in antibodies to food antigens-Hafström, Ringertz,, von Zweigbergk Brannemark, Nylander, Klareskog L. -2001
Buna ziua !
Multumesc anticipat!
Multumesc!