Ce este ataxia glutenica?
Ataxia glutenica este o tulburare neurologica care face ca organismul sa-si piarda capacitatea de coordonare musculara. Simptomele se pot manifesta intr-o varietate de moduri, dar de cele mai multe ori pacientul se confrunta cu ameteli, oboseala, vorbire dificila, dificultate la inghitire, tremor muscular, dificultati la mers, greata si varsaturi.
Desi exista multe cauze pentru aceasta afectiune (inclusiv traumatismele craniene, interventiile chirurgicale pe creier, alcoolismul, diverse infectii, tumori si malformatii fizice ale creierului, trunchiului cerebral si ale coloanei vertebrale), nu trebuie neglijata legatura acestei afectiuni cu glutenul.
In cazul ataxiei glutenice, organismul produce anticorpi, ca raspuns la ingestia alimentelor ce contin gluten, care in mod gresit ataca cerebelul, acea parte a creierului responsabila cu mentinerea echilibrului, cu controlul miscarii si al tonusului muscular. Aceasta afectiune este de natura autoimuna.
Ataxia glutenica progreseaza lent, dar daca aceasta nu este diagnosticata si tratata la timp, starea bolnavilor se inrautateste, provocand leziuni cerebrale ireversibile si probleme pe tot parcursul vietii.
„Diagnosticarea tarzie a ataxiei glutenice este des intalnita, in special pentru acei pacienti care nu au boala celiaca sau simptome gastro-intestinale. Clinicienii pot face investigatii in vederea depistarii sensibilitatii la gluten numai in cazul in care simptomele gastrointestinale sunt prezente si este putin probabil sa se gandeasca la sensibilitate la gluten, in contextul ataxiei”
, spune medicul M.Hadjivassiliou de la Departamentul de Neurologie al Spitalului Royal Hallamshire, Sheffield, Marea Britanie.
Din cercetarile sale reiese ca pana la 40% din pacientii cu ataxie, a carei cauza nu se cunoaste, au o sensibilitate la gluten. Hadjivassiliou recomanda neurologilor sa testeze pacientii cu ataxie inexplicabila si pentru sensibilitate la gluten.
Potrivit mai multor studii de cercetare, un procent mare de pacienti care au aceasta forma de manifestare la ingestia glutenului, produc anticorpi la o enzima numita transglutaminaza 6. Acest lucru este similar cu ceea ce se intampla la pacientii cu boala celiaca, numai ca, in loc de o reactie autoimuna ce distruge mucoasa intestinala, avem o reactie autoimuna ce afecteaza creierul si provoaca simptome de ataxie.
Astfel, conform unui studiu(1) realizat de un grup de specialisti chinezi:
“Sensibilitatea la gluten este un ansamblu de tulburari cu manifestari diverse. Dovezi recente sugereaza ca ataxia poate fi singura manifestare a sensibilitatii la gluten si ca sensibilitatea la gluten poate una dintre cauzele ataxiei sporadice.”
De asemenea, cercetatorii de la Departamentul de Neurologie al Spitalului Royal Hallamshire, Sheffield, Marea Britanie afirma ca:
“Anticorpii impotriva enzimei numita transglutaminaza 6 (TG6) sunt dependenti de gluten si par a fi un marker sensibil si specific pentru ataxia glutenica.”(2)
Daca va confruntati cu simptome ca cele prezentate mai sus trebuie de urgenta sa consultati un medic specialist gastoenterolog care poate face investigatiile necesare diagnosticarii sensibilitatii la gluten. Al doilea lucru pe care ar trebui sa-l investigheze acesta este daca aveti deficit de vitamina B-12.
Ambele sunt relativ usor de realizat. Tratamentul pacientilor cu ataxie glutenica poate dura si pana la doi ani pana la disparitia simptomelor si recuperarea daunelor neurologice.
Deficienta de vitamina B-12 este una dintre deficientele nutritionale mai frecvente la cei cu sensibilitate la gluten si boala celiaca. Deoarece glutenul poate afecta si celulele care produc acid gastric, chiar si atunci cand regimul alimentar contine cantitati adecvate, totusi, aceste persoane pot avea deficit de B-12.
De ce este vitamina B-12 atat de necesara pentru o buna functionare a organismului?
Vitamina B-12 este un nutrient ce joaca un rol important in multe functii ale organismului, cum ar fi:
- Repararea si replicarea ADN-ului si ARN-ului (necesar pentru crestere si vindecare)
- Productia stratului protector care inconjoara nervii din creier si maduva spinarii
- Protectie impotriva bolilor cardiovasculare
- Protectie in aparitia dementei si neuropatiei.
- Mentinerea productiei de energie.
- Reglarea somnului, ajutand la producerea melatoninei.
In concluzie, starea pacientilor poate fi imbunatatita de o dieta fara gluten stricta impreuna cu suplimente de minerale si vitamine care sa contina cel putin: complexul de vitamine B, vitamina D, calciu, magneziu, seleniu, zinc.
Referinte:
1. Gluten ataxia of sporadic and hereditary cerebellar ataxia in patients from mainland China.
Guan WJ, Liu XJ, Tang BS, Liu YT, Zhou Y, Jiang H, Shen L, Xia K, Wang JL
2. Transglutaminase 6 antibodies in the diagnosis of gluten ataxia.-Hadjivassiliou M, Aeschlimann P, Sanders DS, Mäki M, Kaukinen K, Grünewald RA, Bandmann O, Woodroofe N, Haddock G, Aeschlimann DP.
Doresc sa achizitionez cartile. Multumesc.
Buna ziua. Primiti cartile la abonare, formularul este mai sus in articol.
Buna ziua ,vreau sa primesc cartile