Boala celiaca, frecvent intalnita in cazul celor cu diabet de tip 1

Boala celiaca, frecvent intalnita in cazul celor cu diabet de tip 1

Asocierea dintre boala celiaca si acest diabet de tip 1 a fost stabilita in urma cu aproximativ 50 de ani. In general, oamenii sunt diagnosticați cu diabet zaharat tip 1 inainte ca acestia sa fie  diagnosticati cu boala celiaca, deoarece este dificil de introdus screeningul pentru boala celiaca in cadrul procesului de diagnosticare pentru diabet zaharat de tip 1.

Ce trebuie sa stiti despre boala celiaca si despre boala: diabet de tip 1?

1.Atat boala celiaca cat si diabetul zaharat de tip 1 sunt boli autoimune in care dieta fara gluten s-a dovedit utila. In boala celiaca, glutenul este vinovatul pentru declansarea procesului autoimun. Procesul autoimun este oprit prin eliminarea glutenului din dieta, fapt care permite rezolvarea enteropatiei autoimune celiace si normalizarea ulterioara a markerilor serologici ai bolii.

2. Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 1, dupa aparitia bolii celiace este destul de scazut. Acest lucru se datoreaza faptului ca tratamentul precoce al bolii celiace scade riscul viitor al altor boli autoimune.

3. La peste 10% din persoanele testate pentru boala celiaca rezultatele testelor au fost negative in momentul diagnosticului de diabet zaharat de tip 1, desi mai tarziu testele au confirmat existenta bolii.

4. La persoanele cu diabet zaharat de tip 1, fenomenul de malabsorbtie, cauzat de boala celiaca nediagnosticata, poate duce la variatii frecvente ale glicemiei, aparent inexplicabile. Odata ce este initiat tratamentul bolii celiace poate fi necesara ajustarea dozelor de insulina, deoarece se imbunatateste absorbtia nutrientilor. Tratand boala celiaca putem face ca diabetul de tip 1 sa poata fi tinut mai usor sub control.

5. Cele doua boli au in comun prezenta unor gene. De fapt, cercetatorii cred ca boala celiaca si diabetul, probabil, au cel putin 7 gene in comun. Deoarece legaturile  genetice dintre aceste boli sunt din ce în ce mai clare, multi medici recomanda acum ca orice persoana care a fost diagnosticata cu diabet zaharat de tip 1 sa fie testata si pentru boala celiaca. Unii experti recomanda, de asemenea ca pacientii care au diabet de tip 1 sau boala celiaca, sau ambele, sa  fie testate si pentru boli tiroidiene autoimune.

6. Produsele fara gluten pot contine zahar sau sare in exces  pentru a potenta aroma, așa ca cititi cu atentie etichetele. Carbohidratii continuti  in produsele alimentare, chiar produse des intalnite, comune, pot sa difere  in cazul in care acestea sunt fara gluten si de aceea se recomanda citirea cu atentie a etichetelor. Un dietetician va poate ajuta sa planificați o dieta fara gluten ,care sa va permita, de asemenea, sa va gestionați si diabetul.

7. Daca bolnavii se abat de la dieta fara gluten, chiar un pic, acest lucru poate declansa reactia sistemului imunitar care duce la distrugerea intestinului subtire, indiferent daca sunt sau nu prezente simptomele. Ca si in cazul diabetului zaharat este necesara schimbarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare.

Dieta fara gluten poate fi o provocare la inceput, dar aceasta nu trebuie sa insemne o viata de mese lipsite de gust. Varietatea si disponibilitatea alimentelor fara gluten este mai mare decat oricand acum, iar producatorii de produse alimentare si restaurantele devin din ce in ce mai sensibili la nevoile persoanelor cu intolerante alimentare.

Sursa foto

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

One Comment