boala celiaca nediagnosticata

Boala celiaca nediagnosticata creste riscul de deces!

In acest articol va voi vorbi despre un studiu care arata ca boala celiaca nediagnosticata creste alarmant riscul de deces! 

Foarte multi dintre noi cred ca este suficient sa nu fumezi, sa nu consumi alcool, grasimi sau zahar in exces, pentru a fi sanatos. Intr-adevar, acestea sunt conditii necesare dar nu si suficiente pentru o viata sanatoasa.

Va voi da un exemplu personal, asa cum v-am obisnuit, ca sa va fie mai usor sa intelegeti. Eram in a treia decada de viata si ma simteam din ce in ce mai rau.  Medicii nu stiau care este cauza slabiciunii mele. Ma durea tot corpul, de la stomac la muschi si articulatii. Simteam permanent o senzatie de arsura in intestine.  Si, cu toate acestea, cand fiica mea mi-a zis, “Mama, am citit un articol despre intoleranta la gluten si tu ai toate simptomele descrise in articol . Poate ar fi bine sa nu mai mananci paine sau paste fainoase,” ce credeti ca am  spus ? Prima mea reactie a fost de revolta: “De fumat nu fumez, alcool nu beau, nu imi abuzez corpul in nici un fel ! Acum sa nu mai mananc nici paine?”

Da, asa reactioneaza majoritatea oamenilor. Cauza este, din pacate, lipsa informatiei.

Asa cum a spus Dr. Mark Hyman, director la Centrul de Medicina Functionala din Cleveland:  “Ceva din ceea ce mananci te poate ucide si tu nici macar nu stii asta!”

Revenind la subiectul prezentului articol, trebuie sa fac precizarea ca exista si persoane care au intoleranta la gluten dar aceasta este asimptomatica. Din nefericire, aceasta situatie este cea mai periculoasa, deoarece adesea traiesc cu boala celiaca nediagnosticata.

Studiu despre boala celiaca nediagnosticata

Dr. Mark Hyman face referire la un studiu recent pubicat in „Journal of American Medical Association” conform caruia persoanele cu boala celiaca nediagnosticata sau cu sensibilitate la gluten si care nu urmeaza o dieta stricta fara gluten, prezinta un risc mai mare de deces ca urmare a faptului ca dezvolta boli de inima, boli autoimune si cancer.

Boala celiaca nediagnosticata creste riscul de deces!

Acest studiu a analizat aproape 30.000 de pacienti decedati intre 1969-2008. Pe baza cauzelor de deces, acestia au fost grupati in trei grupe:

  • pacienti cu boala celiaca avansata
  • pacienti care prezentau doar inflamatii ale intestinului (nu neaparat cauzate de intoleranta la gluten)
  • pacienti cu boala celiaca latenta sau sensibilitate la gluten (aveau anticorpi la gluten, dar biopsia intestinala era negativa ).

Rezultatele au fost ingrijoratoare: riscul de deces precoce creste cu 39% la cei cu boala celiaca, cu 72% la cei cu inflamatii ale intestinului, si cu 35% la cei cu sensibilitate la gluten dar care nu au boala celiaca, dar sufera de o forma de sensibilitate la gluten.  Dintre cele 29.000 de biopsii facute, s-a descoperit ca 3000 de pacienti murisera din cauza bolii celiace avansate si aproape alti 3000 din cauza inflamatiei cronice in intestin (nu neaparat cauzata de intoleranta la gluten).

De asemenea, oamenii de stiinta au constatat ca exista o legatura intre gluten si alte afectiuni serioase cum ar fi osteoporoza, sindromul colonului iritabil, anemia, cancerul, oboseala cronica, artrita reumatoida, lupusul, scleroza multipla si aproape toate bolile autoimune.

Mai mult, s-a constatat ca exista o legatura intre gluten si multe boli psihiatrice sau neurologice cum ar fi anxietatea, depresia, schizofrenia, si dementa.

Dat fiind concluziile acestor studii, ne putem intreba: „Putem ignora efectele negative ale consumului de gluten?”  Atunci cand nu gasim cauza suferintelor noastre trebuie sa cautam raspunsuri si in aceasta directie.

Este bine de stiut ca, atunci cand o ruda de gradul  I  sau II este diagnosticata cu intoleranta la gluten,  trebuie sa acceptam ideea ca suntem predispusi la aceasta boala si sa ne testam si noi. Trebuie sa ne asumam resposabilitatea propriei sanatati pentru ca, asa cum spune omul de afaceri Jan Carlzon, „Cel care nu e informat nu-si poate asuma responsabilitati. Cel care este informat nu se poate abtine sa nu-si asume responsabilitati.”

Referinte: Ludvigsson JF, Montgomery SM, Ekbom A, Brandt L, Granath F. Small-intestinal histopathology and mortality risk in celiac disease. JAMA. 2009 Sep 16, 302(11):1171-8. Margutti P, Delunardo F, Ortona E. Autoantibodies associated with psychiatric disorders. Curr Neurovasc Res. 2006 May; 3(2):149-57.  Rubio-Tapia A, Kyle RA, Kaplan EL, Johnson DR, Page W, Erdtmann F, Brantner TL, Kim WR, Phelps TK, Lahr BD, Zinsmeister AR, Melton LJ 3rd, Murray JA. Increased prevalence and mortality in undiagnosed celiac disease. Gastroenterology. 2009 Jul., 137(1):88-93 

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 Comments

  1. Ce analize trebuie sa faci pentru diagnosticarea cu intoleranta la gluten ? Ce analize trebuie sa faci ulterior, dupa diagnosticare cu intoleranta la gluten ?