Boala celiaca in sarcina

Boala celiaca in sarcina

Boala celiaca in sarcina? Femeile care au boala celiaca pot avea complicatii in timpul sarcinii intr-o pondere mai mare decat restul femeilor care nu sunt afectate de aceasta boala. Cu toate acestea, in urma respectarii stricte a unei diete fara gluten pe timpul sarcinii, aceste probleme pot fi evitate. De asemenea, femeile cu boala celiaca au rate mai mari de infertilitate si avort spontan in cazul in care aceasta boala nu a fost diagnosticata iar tratamentul (dieta fara gluten) nu este urmat corect.

Potrivit unui studiu(1) efectuat de cercetatori italieni, printre complicatiile cu care se  confrunta o gravida ce sufera de boala celiaca se numara:

  1. Anemia severa.  Aceasta afecteaza 41% dintre femeile celiace.
  2. Risc de avort spontan. Avortul spontan a afectat 39% din pacientele cu boala celiaca.
  3. Desprinderea placentara. Este o afectiune periculoasa in care placenta care hraneste copilul nenascut incepe sa se separe de peretele uterului. Aceasta afectiune a fost prezenta la mai mult de 18% dintre femeile celiace.
  4. Hipertensiunea gestationala, cunoscuta sub numele de hipertensiune indusa de sarcina, a aparut la 10% dintre femeile cu boala celiaca.
  5. Hiperkinezie uterina sau activitatea anormala a muschiului uterin poate fi prezenta in cazul pacientelor celiace nediagnosticate. Aproximativ 10% dintre acestea au aceasta afectiune.
  6. Dezoltarea lenta a fatului.  In acest caz, fatul nu se dezvolta corespunzator intrauterin adica acesta  nu reuseste sa creasca in ritmul normal.  Aceasta afectiune a fost prezenta la 6 % dintre femeile celiace. Astfel, dintr-un grup de 12 femei gravide cu boala celiaca, inscrise intr-un studiu(2) realizat de medicul italian D.Martinelli, trei au dat nastere la trei nou-nascuti prematuri sever (25%) și cinci dintre acestea au nascut copii subponderali (41%).

>>SARCINA CU RISC IN CAZUL FEMEILOR CU INTOLERANTA LA GLUTEN

boala celiaca si sindromul colonului iritabil

Ce puteti face daca aveti boala celiaca si sunteti insarcinata?

Pentru a evita, pe cat este posibil, aparitia complicatiilor in timpul sarcinii, o femeie care sufera de boala celiaca trebuie sa fie foarte atenta la dieta ei. Iata cateva sfaturi de urmat:

  1. Asigura-ti necesarul zilnic de acizi grasi omega 3. Somonul, tonul (cu exceptia tonului alb), pastravul de lac, heringul si sardinele sunt cateva exemple de pesti care contin niveluri bune de acizi grași omega-3. Trebuie evitati insa acei pesti cu un continut mare de mercur cum ar fi rechinul, pestele spada sau macroul.
  2. Consuma alimente bogate in fier sau vitamina C. Acestea imbunatatesc absorbtia. Se recomanda  asigurarea unui necesar minim de 27mg de fier.
  1. Consuma legume cu frunze verzi (spanac, leurda, stevie, varza) sau fasole uscata. De asemenea se consuma cereale integrale fara gluten. Atentie mare insa la faptul ca multe produse comerciale fara gluten, cum ar fi cerealele, painea si pastele nu sunt imbogatite cu acid folic sau fier. Aportul zilnic de acid folic este de 600 mcg .
  2. Consuma alimente bogate in calciu si vitamina D3Desi National Osteoporosis Foundation-din SUA recomanda 1000 mg de calciu si 400-800 IU (unitați internaționale) de vitamina D pe zi pentru adultii sub 50 de ani, nevoile individuale variaza, in special la persoanele cu boala celiaca.  Astfel medicul va poate recomanda o cantitate de 1200 mg de calciu și 1000 IU de vitamina D pe zi in cazul adultilor cu boala celiaca.

Sfaturi:

  • Nu lua in greutate mai mult decat este normal. Consumul de calorii necesar in timpul sarcinii variaza in functie de individ sau de varsta, trimestrul de sarcina, numarul de fetusi, etc. Controleaza periodic cat ai luat in greutate.
  • Activitate fizica adecvata in fiecare zi.
  • Consuma alimente variate.
  • Respecta prescriptiile medicului in ceea ce priveste suplimentele de vitamine si minerale.
  • Evita alcoolul, tutunul si alte substante nocive
  • Evita contamninarea alimentelor printr-o manipulare a acestora in conditii de siguranta.

Referinte:

  1. Martinelli et al.Reproductive life disorders in Italian celiac women. A case-control study. BMC Gastroenterology. 2010 Aug 6;0:89.
  1. Coeliac disease and unfavourable outcome of pregnancy- Martinelli P1, Troncone R, Paparo F, Torre P, Trapanese E, Fasano C, Lamberti A, Budillon G, Nardone G, Greco L.- 2000 Mar;46(3):332-5.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *