Cardiomiopatia Boala autoimuna asociata cu intoleranta la gluten

Cardiomiopatia – Boala autoimuna asociata cu intoleranta la gluten

Cardiomiopatia este o boala autoimuna ce afecteaza muschiul inimii, respectiv camerele inferioare si superioare ale inimii. Pe masura ce inima devine tot mai slaba, se instaleaza insuficienta cardiaca.

Simptomele frecvente ale insuficientei cardiace sunt urmatoarele:

  • scurtarea respiratiei
  • oboseala si umflarea gleznelor, a picioarelor, a  abdomenului si a venelor din gat
  • dureri in piept
  • ameteli
  • stari de lesin.

Exista mai multe tipuri de cardiomiopatie: 

1.       Cardiomiopatia hipertrofica

Este des intalnita si poate afecta persoanele de orice varsta. Cardiomiopatia hipertrofica afecteaza in mod egal barbatii si femeile. Aproximativ 1 din 500 de persoane sufera de aceasta boala. Muschiul inimii se mareste si se ingrosa fara o cauza evidenta.

 2.      Cardiomiopatia dilatativa

Ventriculii se dilata si slabesc muschiul inimii. La inceput este afectat ventriculul stang, iar in timp boala se extinde si la ventriculul drept. Camerele slabite ale inimii nu mai pompeaza sangele asa cum ar trebui pentru a fi eficiente, astfel incat inima lucreaza mai mult si inevitabil, la un moment dat, oboseste.

3.      Cardiomiopatia restrictiva

Ventriculii devin rigizi , dar peretii inimii nu se ingroasa. Ca urmare, ventriculele nu se relaxeaza si inima nu se umple cu volumul normal de sange. Pe masura ce boala progreseaza, ventriculele nu mai pompeaza  corect si muschiul cardiac slabeste. Pe masura ce boala evolueaza, cardiomiopatia restrictiva poate duce la insuficienta cardiaca si probleme la valvele cardiace.

4.     Displazie aritmogena de ventricul drept

Este un tip rar de cardiomiopatie care apare atunci cand tesutul muscular din ventriculul drept este inlocuit cu tesut gras sau fibros. Acest lucru poate duce la perturbari ale semnalelor electrice ale inimii si poate cauza aritmii. Displazia aritmogena de ventricul drept afecteaza in general adolescentii sau adultii .

 5.      Cardiomiopatie neclasificata

In aceasta categorie este  inclusa si cardiomiopatia Takotsubo, sau sindromul ”inimii rupte”si se manifesta atunci cand stresul extrem duce la insuficienta muschiului cardiac. Aceasta afectiune este mai frecventa la femeile aflate in post-menopauza. 

Exista si situatii in care cardiomiopatia este asociata cu boala celiaca. Desi, doar o persoana dintr-o suta sufera de boala celiaca, aceasta incidenta este mult mai mare in randul la persoanelor cu cardiomiopatie. Aproape 5% dintre pacientii cu cardiomiopatie au boala celiaca. O explicatie este ca boala celiaca face ca absorbtia substantelor nutritive sa fie deficitara si organismul sa fie slabit.

Carnitina (aminoacid cu rolul de a produce energie) este principalul nutrient care nu se afla in cantitate suficienta in cazul bolnavilor celiaci. Persoanele cu boala celiaca au valori mai scazute decat cele normale de carnitina in sangele lor. In cazul in care in afara de boala celiaca persoana mai sufera si de cardiomiopatie, nivelul acestui aminoacid din sange este si mai scazut. Este suficient ca mucoasa intestinala sa se refaca (acest lucru se intampla in maxim 2 ani) si valorile carnitinei din sange ajung la normal.

Se recomanda, in acest caz, ca persoanele cu boala celiaca  sa primeasca suplimentar carnitina.   Cu alte cuvinte, glutenul poate declansa o reactie autoimuna necorespunzatoare in organism. Aceasta reactie autoimuna afecteaza nu numai intestinul ci si muschiul inimii.

Evitarea alimentelor care contin gluten poate ajuta in tratamentul cardiomiopatiei in general. De fapt, potrivit unui raport(1)din 2005 se arata ca daca cardiomiopatia este detectata in faza incipienta, in cazul pacientilor cu boala celiaca, tratamentul “gluten-free” poate ajuta considerabil. Desi cardiomiopatia asociata cu boala celiaca este o afectiune grava si potential letala acesta afectiune poate fi reversibila.

Specialistii considera ca aceasta boala poate fi evitata daca aveti un stil de viata sanatos bazat pe o dieta sanatoasa si activitate fizica zilnica.

O dieta sanatoasa presupune:

  • fructe, legume si cereale integrale (de preferat fara gluten)
  • alimente cu continut scazut de grasimi saturate si colesterol (carne slaba, carne de pasare fara piele, peste, fasole, lapte fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi si produse lactate, etc)
  • alimentele cu putina sare. Prea multa sare poate creste tensiunea arteriala. Studiile arata ca respectarea dietei face ca hipertensiunea arteriala sa fie tinuta sub control.
  • Fara alimente si bauturi care contin mult zahar sau alcool.
  • Respectarea cantitatii zilnice de calorii conform necesitatilor zilnice. Activitatile zilnice fizice va pot ajuta sa mentineti echilibrul dintre caloriile consumate si cele folosite.

Referinte:

http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(11)63101-7/pdf

https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cm/types

Cardiomyopathy associated with celiac disease.Goel NKMcBane RDKamath PS.-2005

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *