alergia la grau

Ce este alergia la grau si cum se manifesta?

Tu stii ce este alergia la grau si cum afli daca suferi de asa ceva? Ti s-a intamplat vreodata sa mananci cu pofta un fruct, un pranz savuros sau o bautura si sa observi ulterior o reactie alergica sau sa ti se faca rau in cateva minute? Organismul nostru reactioneaza la lucrurile care ii fac rau si e normal sa se intample acest lucru. Simptomele pot fi variate, iar cauzele la fel.

Multe persoane considera ca durerile abdominale si starea de balonare pot fi legate de consumul de alimente care contin grau si respectiv gluten. Aceste simptome dispar atunci cand graul este exclus din dieta lor. Cel mai probabil acestia ar putea sa sufere de intoleranta sau sensibilitate la gluten, sau pur si simplu o intoleranta sau o alergie la grau

In primul rand este foarte important sa faci distinctia intre intoleranta si alergia alimentaraIntoleranta alimentara nu este acelasi lucru cu alergia alimentara. 

Intolerantele sunt caracterizate de prezenta anticorpilor IgG in sange, pe cand alergiile sunt caracterizate de prezenta anticorpilor IgE. De asemenea, reactia la o alergie alimentara este imediata, pe cand la intoleranta alimentara pot trece chiar si cateva zile pana sa se observe aparitia simptomelor. 

Alergia la grau este o reactie a sistemului imunitar la proteinele gasite in grau. Cei care au alergie la grau au dezvoltat anticorpi la aceste proteine si astfel organismul lor le respinge.

Graul are in componenta sa mai multe elemente, printre care gluten (proteina) si fructani (zahar). Dupa consumul acestei cereale, daca ai observat ca nu iti face bine, primul pas este sa ii faci o vizita medicului pentru a afla daca suferi de boala celiaca, alergie la grau sau alte afectiuni. 

Simptome asociate cu alergia la grau

Simptomele alergiei la grau se fac resimtite la cateva minute sau maxim cateva ore de la ingerarea alimentului ce contine grau. Printre cele mai frecvente simptome se regasesc si acestea: 

  • Umflaturi, mancărimi sau iritatii la nivelul gurii 
  • Mancarimi si/sau umflarea pielii
  • Congestie nazala
  • Mancarimea si lacrimarea ochilor
  • Dificultati de respiratie
  • Crampe, greata si/sau varsaturi
  • Anafilaxie

Asadar, daca ai o astfel de reactie la consumul de grau, ar fi bine sa mergi la medicul alergolog pentru a testa daca suferi de alergie la grau. 

Tratamentul alergiei la grau

Ca tratament pentru alergia la grau se recomanda eliminarea graului din alimentatie si pastrarea la indemana in permanenta a unor medicamente antialergice in cazul ingerarii accidentale de grau.

Diete recomandate

In cazul intolerantei la grau si a tulburarilor gastrointestinale declansate de aceasta, exista anumite diete recomandate de specialisti, cum ar fi dieta FODMAP, care este saraca in oligozaharide si polioli. Aceasta dieta a fost creata la Universitatea Monsah din Australia si presupune 2 etape: faza de eliminare si faza de reintroducere. Dieta ar trebui sa fie urmata doar sub supravegherea unui dietetician. Procesul dureaza intre doua pana la sase saptamani, in functie de gravitatea simptomelor.

De asemenea, o alta dieta recomandata este dieta fara gluten, in cazul celor care au depistata intoleranta sau sensibilitatea la gluten. 

In cazul in care ti se recomanda una dintre aceste diete sau suferi de intoleranta la grau, produsele Schar sunt ideale pentru alimentatia ta. Nu contin gluten/grau sau conservanti si sunt 100% naturale. Faina, cereale, paste, paine, dulciuri – le poti include pe oricare in dieta ta, fara sa te simti restrictionat! 

Sursa foto: Pixabay.com

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 Comments