Despre gluten | Ce este glutenul si de ce trebuie evitat
Aflati ce este glutenul, de ce trebuie sa va feriti de el, ce fel de simptome are intoleranta la gluten si cum poate fi aceasta depistata.
Glutenul este o proteina prezenta in grau si in alte cereale, precum ovazul, orzul, secara si kamutul. In cazul in care un individ sufera de boala celiaca, orice cantitate, oricat de mica de gluten, ii poate dauna si declanseaza o reactie imuna in intestinul subtire. Aceasta reactie duce la inflamarea cronica a intestinului, iar de aici apar o multime de probleme de sanatate, intrucat vilozitatile intestinale vor fi distruse in timp, iar capacitatea de a absorbi corect nutrientii se va pierde. Acest proces de inflamare a intestinului subtire este insotit de o serie de simptome care difera de la individ la individ.
In cazul persoanelor sanatoase, peretele intestinal este acoperit de vilozitati si microvilozitati cu au rolul de a mari suprafata intestinului in vederea absorbtiei optime nutrientilor.
In cazul celor cu intoleranta la gluten, aceste vilozitati sunt semnificativ reduse, mucoasa intestinului fiind afectata. Astfel, din cauza micsorarii suprafetei intestinului, absorbtia nutrientilor este inhibata, organismul fiind privat de vitamine si minerale esentiale.
Ce este glutenul? | Intoleranta alimentara la gluten este una dintre cele mai comune intolerante alimentare din lume.
In tarile cu populatie majoritara de origine europeana, aproximativ unul din 100 de indivizi este afectat de celiachie. Similar, este inregistrata o incidenta crescuta si in regiunile in curs de dezvoltare, precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi India, unde se consuma mari cantitati de grau.
Glutenul are o valoare nutritională foarte mica. De fapt, principalul rol al acestei proteine este acela de a ationa ca agent de legatura, oferind fainii capacitatea de a se creste, ceea ce face posibila producerea produselor de panificatie.
De asemenea, puteti face si testul online pentru celiachie, insa este important sa stiti ca in anumite cazuri depistarea este greoaie, iar biopsia este singura care poate da un diagnostic clar.
De asemenea, daca ati fost depistat cu boala celiaca, asta nu inseamna ca nu va veti mai putea bucura de paine, paste sau alte fainoase! Exista o mulțime de produse fara gluten pe care le puteti cumpara.
Important de retinut este ca oamenii doresc sa adopte dieta fara gluten pentru ca au fie sensibilitate non-celiaca, fie alergie la grau si nu in ultimul rand putem vorbi despre boala celiaca:
Boala celiaca și sensibilitatea la gluten non-celiaca au multe simptome in comun, in timp ce simptomele cu care se confrunta anumite persoane in cazul alergiilor la grau sunt, de obicei, distincte. Sa le luam pe rand:
Sensibilitatea la gluten non-celiaca.
Unii oameni pot avea sensibilitate la gluten, dar nu sunt diagnosticati cu boala celiaca. Avand o sensibilitate la gluten inseamna ca se confrunta cu o serie de simptome asemanatoare celiachiei. Aceste simptome apar dupa consumarea alimentelor ce contin gluten, dar intestinele lor mici nu sunt afectate in nici un fel.
Simptomele carora trebuie sa le faca fata dupa consumarea glutenului sunt urmatoarele: dureri de cap, dureri de burta, de stomac, oboseala cronica, ameteli și balonare. In afara de aceste simptome gastrointestinale bolnavii se mai confrunta si cu alte simtome ca: durerile de oase sau de articulatii, dureri de cap sau oboseala persistenta.
Alergia la grau
Spre deosebire de simptomele bolii celiace si sensibilitatii la gluten non-celiace care pot include si simptome gastro-intestinale, cum ar fi crampe, diaree și constipatie, in cazul unei alergii la grau simptomele pot fi deosebit de grave si nu ne referim acum la mancarime sau urticarie ci la socul anafilactic care pune viata pacientului in pericol. Tratamentul pentru alergia la grau este eliminarea tuturor formelor de grau din dieta.
Boala celiaca
Aeasta afectiune este o tulburare genetica, autoimuna care apare ca o reactie anormala a sistemului imunitar la ingestia glutenului. Pentru a dezvolta boala celiaca, o persoana trebuie sa moșteneasca predispozitia genetica, sa consume gluten și sa activeze astfel boala. Factorii declansatori sunt stresul, infectiile virale sau interventiile chirurgicale. Reactia anormala la gluten a sistemului imunitar provoaca atrofie sau aplatizare a celulelor care alcatuiesc intestinul subtire.
Consecinta acestui fapt este aceea ca intestinul subtire nu-si mai poate indeplini functia de a absorbi nutrientii din alimente. Odata ce sistemul imunitar ataca celulele intestinului subtire, incet, incet se instaleaza malabsorbtia si astfel incep sa apara tot felul de probleme de sanatate, Aceste probleme pe masura ce trece timpul se agraveaza daca nu se adopta dieta fara gluten pentru ca principalul tratament pentru boala celiaca sau sensibilitatea la gluten non-celiaca este eliminarea glutenului din dieta.
Mai exista o categorie de oameni care adopta dieta fara gluten si anume aceia care vor sa slabeasca. Nutritionistii afirma ca datorita faptului ca este o dieta restrictiva in care alimentele ce contin carbohidrati sunt inlocuite cu fructe si legume, iar consumul de carbohidrati in exces dispare sau se reduce considerabil, atunci in mod cert are ca rezultat si scaderea in greutate. Trebuie precizat ca nu este indicat sa eliminati complet carbohidratii din dieta voastra. Este in mod siguro alegere gresita.
Nutritionistii si medicii sustin ca este imperios necesar sa consumati si carbohidrati, dar trebuie sa alegeti numai „carbohidratii buni”. Fructele, legumele si fasolea nu contin gluten prin natura lor. Dar asta nu este tot , pentru ca exista o serie de cereale sau pseudocereale cum ar fi hrisca, amarantul, quinoa, sorgul, porumbul si inca cateva care reprezinta excelente optiuni de cereale fara gluten .
In ceea ce priveste adoptarea dietei fara gluten exista si pareri pro si pareri contra. Sa vedem cum sunt argumentate aceste pareri:
Argumente in favoarea adoptarii dietei fara gluten
- Eliminarea glutenului din dieta, in cazul in care suferiti de anumite afectiuni medicale, si nu numai in acest caz, va poate asigura o viata mai sanatoasa! Evident ca, in cazul acelora care sufera deja de boala celiaca, a adopta dieta fara gluten este o conditie obligatorie. In caz contrar boala avanseaza si calitatea vietii lor se inrautateste. Odata ce se decid sa faca aceasta schimbare in viata lor multi spun ca se simt mai bine imediat dupa ce l-au eliminat. Totodata si substantele nutritive vor fi absorbite mai bine atunci cand nutrientii din alimentele corespunzatoare dietei vor incepe sa intre in organism.
- In cazul acelora care, desi nu sufera de boala celiaca, dar care au, totusi, probleme cu stomacul, eliminarea glutenului ii poate ajuta la rezolvarea sau ameliorarea acestor probleme.
- Odata cu scoaterea acelor alimente ce contin gluten din dieta se elimina si carbohidratii cu continut ridicat de calorii. De cele mai multe ori consumul acestora in exes ne face sa ne simtim prea “plini”. Indepartarea glutenului din dieta va ajuta la sa eliminate kilogramele in plus. Asta se intampla de fiecare data, fara exceptie, atunci cand se inlocuiesc painea și pastele fainoase cu alimente naturale, cum ar fi fructele și legumele. Rezultatul este 100% asigurat! Veti scapa de grasimea in plus atat de inestetic.
Argumente contra adoptarii dietei fara gluten
Acestia considera ca nu are sens sa renunti la alimentele preferate pentru ca este foarte greu sa gasesti inlocuitori fara gluten pentru ingredientele din retetele preferate, iar gustul nu este nici pe departe asa de bun ca in cazul variantei originale. Nu este nimic mai fals! In zilele noastre au aparut numeroase produse fara gluten cum ar fi dulciuri, blaturi de pizza, fainuri, creme, covrigei sarati, biscuiti dulci, bere, etc.
Au aparut de asemenea pe piata si numerosi producatori ce fabrica de produse fara gluten ce intampina consumatorii cu un sortiment bogat si diversificat. Ceea ce este mai important este ca oamenii au inceput sa inteleaga cum afecteaza aceasta boala organismul uman si implicatiile ei. Datorita cresterii interesului oamenilor pentru produsele fara gluten au aparut si restaurante cu meniu fara gluten sau cofetarii care prepara prajituri sofisticate si torturi spectaculoase fara gluten.
Daca sunteti convinsi ca trecerea la dieta fara gluten este solutia rezolvarii problemelor de sanatate pe care le aveti trebuie sa luati in considerare si urmatorul aspect: trebuie sa va suplimentati aportul de vitamine si minerale atat de necesare organismului vostru care este deja secatuit de acestea din cauza deteriorarii intestinului subtire. Cele mai multe alimente care contin gluten sunt bogate in calciu, vitamina B și fier.
Un sfat bun este acela de a consulta un nutritionist inainte de a trece la aceasta dieta, Nutritionistul va va oferi un plan alimentar care sa va sigure necesarul de vitamine si minerale, carbohidrati, proteine si aminoacizi care va este zilnic necesar.
In concluzie, boala celiaca care nu este tratata la timp sau care nu este tratata deloc poate duce, in timp, la afectiuni mult mai grave si, de aceea, adoptarea dietei fara gluten in cazul pacientilor celiaci este o conditie obligatorie ce nu lasa loc de discutii.
Intoleranta gluten
Intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten
Mulțumesc
Abia aștept sa încerc retetele