Tot ce trebuie sa stii despre gluten – inamicul digestiei usoare
Se regaseste in multe alimente pe care le consumi zilnic, insa te-ai intrebat vreodata cat de sanatos este glutenul pentru organismul tau sau ce efecte are asupra starii tale de bine?
Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale (grau, secara, orz s.a), in alimente precum sunt mezelurile, pastele, bomboanele, inghetata, sosurile pentru salate, amestecurile pentru condimente, dar si in medicamente, vitamine sau in balsamul de buze. Daca iti place berea, trebuie sa stii ca glutenul se regaseste si in aceasta bautura, insa exista si alternative fara gluten in magazine. Totodata, datorita capacitatii sale de “a lipi/lega”, este folosit in panificatie ca aditiv, asta pe langa glutenul pe care il contine deja in mod natural faina de grau. Painea si dulciurile pe care le consumam devin astfel pufoase si gustoase.
Desi ne place sa consumam zilnic produse de panificatie sau cereale cu lapte, este bine sa stim ca stomacul nu proceseaza prea bine si nu stie ce sa faca cu glutenul, el il percepe ca fiind o substanta straina, care nu este hranitoare pentru organism.
In acest context se intampla urmatoarele: cand glutenul ajunge in intestine, acestea reactioneaza – trimite anticorpi pentru a ataca glutenul, care este perceput ca fiind o substanta necunoscuta. Fapt ce afecteaza sistemul imunitar, care intra intr-o stare hiper-alerta si ajunge sa-si atace propriul tesut. Acest lucru dauneaza modul in care sunt absorbiti nutrientii din mancare.
Nimeni nu poate digera complet glutenul, insa acesta nu ne afecteaza pe toti la fel. La unele persoane sensibilitatea se manifesta mai putin si este practic neglijabila, pe cand la altele este mai accentuata. La persoanele care au intoleranta la gluten (boala celiaca), procesul este cu atat mai periculos si daunator. O cantitate insignifianta de gluten poate declansa in organismul lor reactii care le afecteaza radical sanatatea.
Daca in decursul unei perioade de timp observi schimbari in organsimul tau, printre care: diaree sau constipatie cronica, dureri abdominale si balonare, scadere in greutate, anemie, oboseala, dermatite, schimbari bruste de dispozitie etc., este bine sa mergi la un control medical. S-ar putea sa suferi de sensibilitate la gluten, o boala care afecteaza tot mai multe persoane.
Consecintele cele mai cunoscute ale bolii fiind: osteoporoza, pubertatea intarziata, tulburari de memorie si concentrare, infertilitate si retard de crestere.
Asadar, daca prezinti unul sau mai multe dintre aceste simptome, ar trebui sa te duci la un control si sa iti faci analizele pentru depistarea intolerantei la gluten!
Am boala celiaca
Sunt niste subiecte ff.interesante si pe aceasta cale va multumesc pt.sfaturile date!
Am o intrebare :Daca o persoana cu intoleranta la gluten(boala celiaca)inhaleaza pudra de faina(lucreaza intr.o moara)este afectat de gluten ca si cand a mancat produse cu gluten????va multumesc
Tocmai am descoperit din nefericire, ca sufar de boala celiaca 🙁
Buna ziua.
As vrea si eu cartile.
Va multumesc
Bună seara din nefericire nevasta mea a fost descoperită cu boala celiacă !