diferenta dintre intoleranta si alergia alimentara

Care este diferenta dintre intoleranta si alergia alimentara

Tu stii diferenta dintre intoleranta si alergia alimentara? Cum pot fi acestea deosebite si cum stii ce analize trebuie sa iti faci?

Se intampla uneori sa avem reactii sau alergii la diverse preparate pe care le consumam. Pot fi produse pe care le-am gustat pentru prima oara, dar si alimente care la un moment dat ne placeau, dar acum ajung sa ne faca rau.

Intrebarea care apare este: De ce? In aceasta situatia este vorba de o alergie sau mai degraba de o intoleranta alimentara?

Intoleranta alimentara nu este acelasi lucru ca alergia alimentara. Desi s-ar putea sa observam simptome similare in cazul celor doua, alergia alimentara poate avea efecte mai grave asupra organismului.

Intolerantele sunt caracterizate de prezenta anticorpilor IgG in sange, pe cand alergiile sunt caracterizate de prezenta anticorpilor IgE. De asemenea, reactia la o alergie alimentara este imediata, pe cand la intoleranta alimentara pot trece chiar si cateva zile pana sa se observe aparitia simptomelor. 

Exista cateva indicii care va pot ajuta sa va dati seama daca aveti o alergie alimentara sau mai degraba o intoleranta, insaar cel mai bine este sa consultati un medic de specialitate.

Simptome care arata diferenta dintre intoleranta si alergia alimentara:

Alergia alimentara:

  • de obicei apare brusc
  • poate fi declansata in urma consumului unei cantitati mici de alimente
  • apare de fiecare data cand consumi un anumit aliment
  • iti poate pune viata in pericol

Intoleranta alimentara:

  • apare treptat
  • poate fi declansata de consumul a numeroase produse alimentare
  • poate aparea daca mananci aceleasi alimente de mai multe ori
  • nu iti pune viata in pericol imediat

Insa atat alergia, cat si intoleranta alimentara pot avea urmatoare simptome:

  • greata
  • dureri de stomac
  • diaree
  • varsaturi

Intoleranta alimentara apare atunci cand stomacul se irita si nu poate digera un anumit produs pe care l-am consumat. Acest lucru poate declansa: probleme digestive, arsuri la stomac, gaze, crampe, senzatie de balonare, dureri de cap, iritabilitate sau nervozitate.

Cea mai comuna intoleranta alimentara este intoleranta la lactoza, care apare atunci cand oamenii nu pot digera lactoza, fiind urmata de intoleranta la gluten. Un alt tip de intoleranta este cea la sulfiti sau alti aditivi alimentari. Sulfitii pot declansa, la unele persoane, chiar si crize de astm.

In cazul alergiei alimentare, sistemul imunitar pecepe anumite alimente ca fiind nocive si reactioneaza. Alergia alimentara poate afecta intregul corp, nu doar stomacul. Simptomele pot include: eruptii cutanate, urticarie, mancarimi ale pielii sau dificultati de respiratie, dureri in piept, scaderea brusca a tensiunii arteriale etc. In cazul in care aveti aceste simptome, este indicat sa sunati imediat la urgente. Medicul este cel care va poate spune daca suferiti de o alergie alimentara sau de o intoleranta.

Exista cateva alimente care pot declansa alergiile alimentare printre care putem enumera: arahidele, fructele cu coaja tare (cum ar fi nucile sau migdalele), pestele, crustaceele, laptele, ouale, soia sau graul. 

Daca observati aparitia simptomelor asociate cu intoleranta sau alergia alimentara, nu stati pe ganduri! Apelati la ajutorul unui specialist!

Multa sanatate!

Sursa foto: Pixabay.com

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

One Comment