Endoscopia digestiva superioara pentru depistarea celiachiei

Endoscopia digestiva superioara pentru depistarea celiachiei. Ce presupune. Cum te pregatesti?

Endoscopia digestiva superioara pentru depistarea celiachiei. Ce presupune. Cum te pregatesti?

Boala celiaca poate fi asociata cu o multitudine de simptome, cum ar fi balonare, diaree, oboseala, scadere in greutate, anemie, boli osoase, afectiuni cutanate si rezultate anormale ale testelor functionale hepatice. Din pacate, in timp ce prevalenta bolii celiace continua sa creasca la nivel global, in proportie semnificativa, pacientii cu boala celiaca raman nediagnosticati.

Pentru a fi confirmat diagnosticul de boala celiaca, medicul gastroenterolog poate recomanda endoscopia digestiva superioara. Aceasta procedura ii va permite medicului dumneavoastra sa identifice orice inflamatie sau deteriorare aparuta in intestinul subtire, ceea ce este un semn sigur de boala celiaca. In timpul endoscopiei medicul va preleva tesut din intestinul subtire, pentru  biopsie. Pentru ca rezultatul endoscopiei sa fie corect, pacientul trebuie sa urmeze o dieta cu continut de gluten. In cazul in care dieta fara gluten a fost adoptata inainte de diagnostic, rezultatul poate fi neconcludent.

O endoscopie poate sa te sperie, insa nu este periculoasa. Este nevoie de aproximativ 15-30 minute pentru aceasta si prezinta un risc scazut. Endoscopia este o procedura nechirurgicala utilizata pentru a examina tractul digestiv al unei persoane. Cu ajutorul unui endoscop, un tub flexibil, cu o lumina si o camera atasata la acesta, medicul poate vizualiza imagini ale tractului digestiv pe un monitor color.

In timpul unei endoscopiii superioare, endoscopul este trecut usor prin gura si gat, apoi in esofag permitandu-i medicului sa vada esofagul, stomacul si partea superioara a intestinului subtire.

O tehnologie revolutionara in diagnosticul de boala celiaca este endoscopia intestinului cu video-capsula. Aceasta procedura implica ingerarea unui dispozitiv sub forma unei capsule. Incapsulat intr-o pastila de dimensiuni reduse, acest dispozitv  poate lua mai mult de 50.000 de imagini digitale ale intestinului subtire. Aceasta tehnologie este recomandata si  poate fi utila atunci cand pacientii sunt in imposibilitatea de a suporta o endoscopie superioara clasica sau in cazuri de complicatii ale bolii celiace.  Imaginile transmise pot arata, de asemenea, si alte complicatii ale unor boli care implica intestinul subtire, cum ar fi ulceratiile si cancerul.

Care sunt riscurile unei endoscopii?

Endoscopia este foarte sigura , cu toate acestea, procedura poate avea cateva posibile complicatii, care pot include:

  • Perforatia peretelui intestinal
  • Reactie negativa la sedare
  • Infectie sau sangerare

Riscul de  aparitie a problemelor este mai mare la persoanele care au boli grave de inima,  la persoanele in varsta sau in cazul celor slabiti fizic. Discutati cu medicul care efectueaza testarea, despre riscurile specifice acesteia.

Cum ne pregatim pentru endoscopia digestiva superioara?

Curatarea intestinului. Examinarea tractului digestiv superior (endoscopie superioara) presupune interdictia de a consuma alimente cu 6-8 ore inainte de procedura. Astfel se poate preveni aparita varsaturior.  De asemenea, inainte de a avea o endoscopie gastro-intestinala superioara, spuneti-i medicului gastroenterolog daca:

  1. Sunteti alergic la orice medicament, inclusiv anestezice.
  2. Luati medicamente. Trebuie precizate inclusiv medicamentele pentru subtierea sangelui (chiar si o simpla aspirina)
  3. Aveti probleme cu inima.
  4. Sunteti gravida.
  5. Aveti diabet zaharat si faceti tratament cu insulina.
  6. Ati avut o interventie chirurgicala.

Sedarea. Pentru majoritatea examinarilor cu un endoscop, este prevazut un sedativ. Acest lucru sporeste confortul pacientului ce urmeaza a fi examinat. Anestezia generala  este recomandata numai in situatii speciale (la copiii mici).

Ce simtim in timpul endoscopiei?

Este posibil sa aveti senzatie de greata, balonare sau sa aveti crampe usoare in burta atunci cand tubul este deplasat. Daca aveti dureri, alertati medicul cu un semn. Chiar daca nu puteti vorbi puteti totusi comunica prin semne.

Cand se recomanda  prelevarea de tesut pentru biopsie?

O proba de tesut pentru biopsie poate fi luata in urmatoarele situatii:

  • Diagnosticarea celiachiei
  • Se verifica prezenta unor formatiuni tumorale
  • Depistarea bacteriei Helicobacter Pylori sau a Candidei

Sfaturi:

Dupa testare trebuie sa fiti supravegheat timp de 1 pana la 2 ore, pana cand dispar efectele anesteziei. Nu trebuie sa mancati sau sa beti pana cand totul revine la normal, adica pana cand nu mai simtiti senzatia de amorteala.

Nu aveti voie sa  conduceti autovehicule sau sa folositi utilaje timp de 12 ore dupa testare.

Nu beti alcool timp de 12 la 24 de ore dupa test.

Referinte:

  1. http://www.webmd.com/digestive-disorders/upper-gastrointestinal-endoscopy#6
  2. Poza

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *