Factori de mediu care cresc riscul de aparitie a bolii celiace
Care sunt acei factori de mediu care cresc riscul de aparitie a bolii celiace? Afla, in articolul de mai jos.
Un rol important in studiul bolii celiace il joaca factorii de mediu care pot influenta aparitia acestei afectiuni. Astfel, o atentie speciala a fost acordata practicilor de hranire a sugarilor.
Introducerea glutenului in alimentatie la varsta de sase luni este o practica des intalnita in multe tari dezvoltate. Se pare insa ca timpul optim de introducere a glutenului in dieta unui copil nu a fost niciodata testat riguros.
Cand este bine sa introducem glutenul in dieta copiilor?
In practica multi pediatri au crezut ca introducerea glutenului in dieta copiilor care au un risc familial de boala celiaca, ar trebui sa fie amanata. De ce? Pentru a permite maturizarea barierei intestinale si a raspunsului imun. Cu toate acestea, pana acum se credea ca momentul introducerii glutenului in alimentatia sugarilor cu cat mai tarziu, era cu atat mai bine si mai oportun. De asemenea, alaptarea pentru un timp mai indelungat ar putea fi considerata conditie esentiala in protejarea organismului si evitarea declansarii bolii celiace. Cu toate acestea, exista studii care nu confirma acest lucru.
Conducerea Societatii Nord Americane pentru Studiul Bolii Celiace (NASSCD) a emis un comentariu in ceea ce privește aceasta cercetare. Conducerea a mentionat ca “… aceste rezultate ar trebui sa impulsioneze studiul mai pe larg al factorilor de risc de mediu, dincolo de hranirea sugarilor, cum ar fi la viata intrauterina si experienta perinatala precum si influențele de mediu mai tarziu in viata, inclusiv expunerea la droguri, infecțiile microbiene și afectarea microbiomului. Avand in vedere ca boala celiaca se poate dezvolta la orice varsta, este imperios necesar sa studiem si acesti potentiali factori declansatori, astfel incat sa se elucideze pierderea de toleranta la gluten si sa se dezvolte strategii de interventie viitoare.”
Care sunt acei factori de mediu care cresc riscul aparitiei bolii celiace?
- Glutenul: Ca sa se produca o reactie a sistemului imunitar persoana in cauza trebuie sa consume gluten. Daca nu ai manca gluten, proteina care se gaseste in mod natural in grau, secara si orz, boala celiaca nu s-ar putea declansa.
- Genele: In al doilea rand, trebuie sa aiba cel putin una dintre cele doua gene (alele HLA) asociate cu boala celiaca pentru ca aceasta boala, ce afecteaza intestinal subtire, sa apara. Insa, chiar daca ai una (sau ambele) gene, acest fapt nu garanteaza ca boala celiaca se va dezvolta. Treizeci pana la patruzeci de procente din populatia generala poarta unul dintre cei doi markeri genetici pentru boala celiaca, dar cu toate acestea, boala este declansata doar la cinci la suta dintre persoanele care au o gena specifica pentru ea.
- Factorul de mediu: Al treilea factor necesar pentru ca boala celiaca sa se declanseze este un cauzat de mediu. Ceva trebuie sa activeze boala celiaca la o persoana care consuma gluten si poarta gena corespunzatoare. Exista foarte puține date cu privire la factorii de mediu care ar putea fi factorul declansator pentru boala celiaca, dar cercetatorii, in ultimul timp,au identificat o serie de posibilitati,cum ar fi: sarcina, boala, menopauza, utilizarea de antibiotice, , utilizarea prelungita a anti-inflamatoarelor si infecțiile gastrointestinale.
Virusuri care declanseaza reactii imune
Un alt factor declansator ar fi, conform cercetatorilor de la Universitatea din Chicago, anumite virusuri, care declanseaza reactii imune si pot determina aparitia bolii celiace la indivizii susceptibili. Studiul este in curs de desfasurare, dar ceea ce au gasit pana acum este interesant:
- Anumite virusuri pot determina sistemul imunitar sa „reactioneze exagerat”. Daca această reactie este prelungita sau repetata, acest lucru poate duce la pierderea capacitatii de a tolera glutenul.
- Raspunsurile imune sunt diferite la expunerea la aceeasi infectie. Acest lucru ar putea explica de ce simptomele variaza atat de mult de la o persoana cu boala celiaca la alta.
- Anumite virusuri, cum ar fi rotavirusul, sunt mai susceptibile de a declansa aceste raspunsuri imune specifice.
- Microbiomul. Termenul se refera la trilioanele de bacterii care populeaza corpurile noastre de la tractul gastrointestinal la piele si par. Aceste bacterii sunt vitale pentru existența noastra. Avem nevoie de ele. De asemenea, acestea au un impact semnificativ asupra sanatatii noastre.
Un exemplu concludent ar fi urmatorul. Asa cum stiti deja nu tot laptele matern este la fel. Compozitia acestuia variaza in funcție de dieta si de alti factori. Studiile arata ca laptele de la mamele supraponderale contine mai putine bifidobacterii decat laptele provenit de la mamele normoponderale.
De asemenea, laptele matern de la mame care traiesc la ferme contine un mediu microbian divers (contine proteine anti-inflamatorii) spre deosebire de cel al mamelor din mediul urban. Studii recente au descoperit ca persoanele cu boala celiaca au predominante bacteriile daunatoare, iar cele benefice sunt in cantitati reduse, comparativ cu cei care nu au avut boala.
Acestea sunt doar cateva exemple, dar ce trebuie retinut este ca adoptarea unei diete fara gluten si in general o alimentatie sanatoasa ajuta mult in mentinerea pe termen lung a unei stari de sanatate optime.
Mi-am place sa gătesc prăjituri fara gluten. Fara zahar stiu
Astept rețetele dvs. Multumesc.