Glutenul ascuns in medicamente. Cum il depistam?
Poate fi glutenul ascuns in medicamente? Cum il putem depista? Aflati in articolul de mai jos la ce trebuie sa fiti atenti cand cititi eticheta unui medicament.
Atunci cand sunteti grabiti, ultimul lucru pentru care doriti sa va faceti griji este daca medicamentele pe baza de prescriptie medicala va vor face mai mult rau decat bine.
Pentru persoanele cu boala celiaca, alimentele de zi cu zi, cum ar fi painea, pastele, pizza sau briosele sunt potentiali dusmani, insa pericolul cel mare nu vine de la aceste alimente, pentru ca putem invata cum sa le evitam sau sa le inlocuim cu varianta lor fara gluten.
CARE ESTE ADEVARATA CAUZA A BOLII CELIACE? | STUDIU
Pericolul este in cazul produselor care au gluten ascuns in compozitie. Medicii atentioneaza ca intr-o simpla pastila ar putea fi adevaratul pericol deoarece medicamentele sau suplimentele pot contine ingrediente obtinute din grau, secara sau orz, agravand astfel tulburarile digestive cauzate de ingerarea de gluten.
Pentru persoanele care sufera de boala celiaca, cantitati foarte mici de gluten pot provoca un raspuns imun puternic si negativ.
Medicamentele orale sub forma de tablete si capsule sunt o potentiala sursa de contaminare cu gluten. Medicamentele sunt compuse din mai multe ingrediente. Aceste ingrediente cunoscute sub numele de excipienti includ componenta activa, absorbanti (substante care absorb apa pentru a permite tabletei sa se umfle si sa se descompuna), substante protectoare, lianti, agenti de colorare si agenti de ingrosare (care permit ca unele medicamente sa se dizolve lent, deoarece acestea traverseaza tractul intestinal).
Excipientii pot fi sintetici sau din surse naturale, care provin fie din plante sau animale. Excipientii sunt considerati siguri pentru oameni, dar pot fi o sursa potentiala de reactii nedorite.
Un excipient comun este amidonul. Cel mai frecvent tip de amidon utilizat este de la porumb, dar se foloseste si amidon din cartofi, tapioca si grau.
Din punct de vedere legal, producatorii de medicamente nu sunt obligati sa dezvaluie sursa acestor excipienti. Unele companii de medicamente sunt foarte deschise cu informatiile lor, in timp ce altele, dau informatii incomplete.
Cum te poti proteja?
- Cititi etichetele si puteti obtine o imagine destul de clara a potentialului de contaminare. Asa cum am mentionat mai devreme, sursa cea mai probabila de contaminare cu gluten poate proveni din amidon. Cand excipientul din lista ingredientelor produsului contine un singur cuvant „amidon”, acesta poate proveni din orice sursa de amidon. Spre deosebire de industria alimentara, unde amidonul simplu trebuie sa fie derivat din porumb, acest lucru nu se aplica in cazul industriei farmaceutice.
- Rugati medicul sa verifice daca medicamentul prescris contine gluten. Solicitati sa va ofere si o alta varianta, in cazul in care primul medicament prescris se dovedeste a fi nesigur.
- Intreaba farmacistii pentru ca acestia cunosc mai bine medicamentele si iti pot da un sfat competent. Medicii prescriu retete dar s-ar putea sa nu stie neaparat ce medicamente au gluten in ele sau nu. Informeaza farmacistul despre afectiunea de care suferi si afla daca exista glutenul ascuns.
Ce excipienti trebuie sa urmarim atunci cand citim o eticheta? Despre glutenul ascuns in medicamente
- Dextrina – Rezulta din hidroliza amidonului prin caldura (din porumb). De asemenea poate fi obtinuta din grau, orez sau tapioca.
- Dextrati (atunci cand sursa nu este specificata)
- Dextri-maltoza (cand se folosește malt de orz)
- Maltodextrina – care este de obicei obtinuta din porumb, dar poate fi extrasa si din grau, cartofi sau orez.
- Amidon modificat (atunci cand sursa nu este specificata)
- Amidon pregelantinizat – un amidon care a fost prelucrat mecanic sau chimic. Amidonul poate proveni din porumb, grau, cartof sau tapioca.
- Amidonglicolat de sodiu – un amidon care se obtine de obicei din cartofi, dar in multe cazuri poate fi din orice sursa de amidon.
Sfat: Daca doriti sa achizitionati medicamente, minerale sau vitamine sigure din punctul de vedere al continutului de gluten cel mai bine este sa alegi produse de la o firma cunoscuta care va ofera informatii complete cu privire la ingrediente.
Referinte:
- Medications and celiac disease: Tips from a pharmacist. Parrish, C. R. (2007). Practical Gastroenterology January, 2007, pages 58-64.
Multumesc
FOARTE INTERESANT !
DE LUAT IN SEAMA !
MULTUMESC !
Mă simpt rău la consul de lapte,pîine,paste
făinoase, et ce TREBUIE SĂ FAC?
Nu inteleg de ce industria farmaceutica nu poate respecta aceleasi reguli precum cea alimentara?!Nu e ca si cum am putea face o alegere in cazul bolii noastre, iar consecintele contaminarii repetate cu gluten sunt mult mai periculoase decat simple probleme de digestie, de la afectiuni autoimune la cancere…chiar nu e de gluma…
Vreau si eu aceste carti. Multumesc.
Mulțumesc