De la intoleranta la gluten la afectiuni neurologice.

De la intoleranta la gluten la afectiuni neurologice.

De la intoleranta la gluten la afectiuni neurologice?

Exista numeroase dovezi care arata ca proteinele dietetice comune, ce au fost introduse in dieta umana relativ tarziu (acum aproximativ 10 000 de ani)(1),  pot duce la aparitia unor bolinu numai in intestin, ci, de asemenea, pot afecta pielea si sistemul nervos.

Proteinele sunt in fiecare celula din organism. Corpurile noastre au nevoie de proteine din alimentele pe care le consumam pentru a construi si mentine oasele, muschii si pielea intr-o stare optima. Proteinele se obtin din carne, produse lactate, nuci precum si anumite cereale si fasole.

De la intestin la creier…

În 1966 Cooke  W.T (1) a publicat un studiu conform caruia au fost evaluati 16 pacienti adulti cu tulburari neurologice asociate cu boala celiaca. Aceasta a fost o prima evaluare a subiectilor dupa ce au fost  introduse criteriile de diagnostic pentru boala celiaca. Astfel 10 dintre acesti pacienti au avut o neuropatie progresiva severa.

Toti pacientii au avut ataxia mersului si unii au avut ataxie la nivelul membrelor. Datele neuropatologice la examinarile post-mortem a aratat modificari inflamatorii perivasculare extensive care afecteaza atat sistemul nervos central cat si pe cel periferic.

O caracteristica socanta a fost pierderea celulelor Purkinje(3) cu atrofie si glioza cerebelului. Toti cei 16 pacienti au prezentat dovezi de sindrom de malabsorbtie severa evidentiata de anemie si deficiente de vitamine precum si o scadere  in greutate accentuata.

SINDROMUL WILLIAMS SI LEGATURA SA CU INTOLERANTA LA GLUTEN

Ar putea toxicitatea glutenului sa se extinda la nivelul sistemului nervos, producand simptome identice cu cele ale bolii Parkinson clasice?

O alta tulburare neurologica debilitanta este boala Parkinson. Au existat multe speculatii cu privire la posibilitatea de a lega simptomele maladiei Parkinson de intoleranta la gluten, insa pana in prezent nu s-au realizat studii concludente si amanuntite pentru aceste doua boli speciale.

S-a observat, insa, ca multi pacienti cu intoleranta la gluten  prezinta simptome neurologice fara a avea semne de leziuni intestinale, iar unele dintre aceste simptome sunt surprinzator de asemanatoare cu boala Parkinson .

Boala Parkinson este o afectiune dificil de diagnosticat, deoarece nu exista in prezent niciun test de sange sau de scanare a creierului care sa identifice cu exactitate boala Parkinson. Diagnosticul se bazeaza in mod normal pe o evaluare neurologica si istoricul medical precum si prin excluderea altor afectiuni.

Suferi-de-ceata-pe-creier-si-crize-de-bila-Cauza

Exista insa o gama larga de mecanisme asociate cu neurotoxicitatea glutenului, cum ar fi :

  • Glutenul actioneaza asupra creierului ca un drog prin prezenta peptidelor opioide farmacologic active din grau, inclusiv patru exorfine si gliadorphina, iar alta actiune nociva este capacitatea glutenului de a limita fluxul sanguin la cortexul frontal.
  • Declanseaza procesul de autoimunitate. O multime de studii indica acum ca la indivizii sensibili la gluten este afectata in mod negativ axa intestin-creier. Astfel creste permeabilitatea intestinala si in cele din urma face ca sistemul imunitar sa identifice gresit tesuturile neurologice ca fiind „straine” determinand sistemul imunitar al gazdei sa atace propriul sistem nervos.
  • Spinul invizibil” este numita proteina din grau cunoscuta si sub numele de aglutinina. S-a demonstrat ca trece de bariera sange-creier si poate interfera cu functiile neurologice in mai multe moduri.
  • Cerealele ce contin gluten afecteaza creierul din punctul de vedere al metabolismului. Privind problema intr-un context mai larg, putem spune ca acestea furnizeaza un set inadecvat de nutrienti pentru metabolismul creierului.

Putem ajuta tratamentul prescris de medici prin tratamente naturiste?

Exista o planta minune folosita din vremuri stravechi in medicina ayurvedica si anume Mucuna Pruriens. Toate partile plantei Mucuna Pruriens poseda proprietatii medicinale. Studiile pe extractul de Mucuna Pruriens  au relevat prezenta unor substante care prezinta o mare varietate de efecte farmacologice, incluzand proprietati antidiabetice, anti-inflamatorii, neuroprotectoare si antioxidante, datorita prezentei L- dopa , un precursor al neurotransmitatorului dopamina.

O alta planta folosita in tratamentul suport al afectiunilor neurologice este Rhodiola Rosea. Rhodiola Rosea a atras atentia celor interesati de terapii de sustinere. Cercetatorii de la Academia Rusa de Stiinte Medicale au studiat un preparat cu mai multe plante medicinale, care a inclus si Rhodiola Rosea,  si  au raportat ca datorita proprietatilor antioxidante si anti-inflamatoare aceasta poate fi folosita in cazul bolnavilor de Parkinson(4). 

Valeriana Officinalis este o planta folosita cu succes in tratamentul insomniei (specifica bolnavilor de Parkinson). Radacina de valeriana da rezultate bune si in calmarea spasmelor, a durerilor de oase si musculare.

Coacazul indian sau Amla (Emblica officinalis): este un remediu in tratamentul afectiunilor la nivelul creierului. Acesta este bogat in antioxidanti, vitaminele B si vitamina C, care ajuta la intarirea si protejarea sistemului imunitar, stimuland astfel capacitatea  organismului de a lupta impotriva infectiilor si a altor factori nocivi care pot provoca tulburari ale creierului cum ar fi schizofrenia.

Studii recente au demonstrat capacitatea  acestuia de a ajuta in tratamentul depresiei, convulsiilor, la consolidarea memoriei, inversarea episoadelor de amnezie si gestionarea a bolii Alzheimer .

  Referinte:

  1. http://ajcn.nutrition.org/content/81/2/341.full
  2. Cooke WT, Thomas-Smith W. Neurological disorders associated with adult coeliac disease.Brain1966;89:683–722.
  3. Wikipedia
  4. http://www.medicinehunter.com/rhodiola

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

One Comment