Legatura dintre intoleranta la gluten si adhd

Legatura dintre intoleranta la gluten si ADHD

Exista o legatura intre intoleranta la gluten si ADHD? Stiati ca atat copiii cat si adultii cu boala celiaca nediagnosticata prezinta un risc mai mare de ADHD decat restul populatiei? Aflati mai multe detalii despre studiu, in articolul de mai jos. 

ADHD, cea mai frecvent diagnosticata tulburare mentala a copiilor,  afecteaza copiii si adolescentii si poate continua chiar si la maturitate. Copiii cu ADHD nu se pot autocontrola, sunt hiperactivi si pot avea probleme de atentie. Aceste comportamente pot avea consecinte atat in viata scolara cat si in viata de acasa. Este mai frecventa la baieti decat la fete si, de obicei, este descoperita in timpul anilor de scoala, atunci cand un copil incepe sa aiba probleme in ceea ce priveste mentinerea atentiei sau a concentrarii acesteia la lectia predata de profesor.

Adultii cu ADHD pot avea probleme de gestionare a timpului,  de organizare a activtatii, in stabilirea obiectivelor  si mentinerea unui loc de munca. Aceste persoane, care sufera de ADHD, pot avea, de asemenea, probleme cu mentinerea unei relatii, stima de sine si cu dependenta.

5% din copiii prescolari si copiii de varsta scolara sufera de ADHD.

In jur de 5% din copiii prescolari si copiii de varsta scolara sufera de ADHD. Pentru multi dintre ei, simptomele vor continua si la maturitate. Cauza aparitiei acestei tulburari mentale nu este inca demonstrata si dovedita, dar cercetatorii cred ca aceasta poate implica un dezechilibru chimic in creier sau diferente fizice, eventual, chiar in structura creierului.

O alta explicatie ar fi cea genetica. Se pare ca, daca aveti o ruda apropiata cu ADHD, sansele de a dezvolta aceasta afectiune sunt de pana la cinci ori mai mari decat  in cazul persoanelor fara un istoric familial de acest gen.

Dieta pare sa joace un rol important in manifestarea simptomelor de ADHD.

Parintii acestor copii au remarcat si afirmat, de-a lungul timpului, ca dieta pare sa joace un rol important in manifestarea simptomelor de ADHD ale copiilor lor, iar multi au indepartat din alimentatie acele produse care contin coloranti alimentari si aditivi. De asemenea au eliminat si zaharul care se pare ca influenta starea mentala a copiilor.

In ultimii ani cercetarile indica, insa, un nou potential inculpat pentru simptomele de ADHD si anume: glutenul.

Atat copiii cat si adultii cu boala celiaca nediagnosticata prezinta un risc mai mare de ADHD decat restul populatiei.

Exista dovezi clare ca este o legatura intre ADHD si boala celiaca. Se pare ca atat copiii cat si adultii cu boala celiaca nediagnosticata prezinta un risc mai mare de ADHD decat restul populatiei.

Astfel, la un studiu derulat in Tirolul de Sud, Italia, intre 2004 si 2008, au participat 67 de subiecti cu varsta cuprinsa intre 7 si 42 de ani diagnosticati cu ADHD. Acestia au fost evaluati conform unor criterii specifice simptomatologiei ADHD. In plus, nivelurile serice de sange ale tuturor subiectilor au fost evaluate pentru o posibila boala celiaca, prin examinarea anticorpilor antigliadina si antiendomysium. De asemenea, a fost initiata o dieta fara gluten pe o perioada de cel putin 6 luni la pacientii pozitivi la boala celiaca si care aveau si ADHD.

Boala celiaca ar trebui sa fie inclusa in lista de verificare a simptomelor de ADHD. 

Rezultatele au aratat ca dintre cei 67 de pacienti cu ADHD, 10 au fost pozitivi pentru boala celiaca. Dupa initierea dietei fara gluten, pacientii sau parintii lor au raportat o imbunatatire semnificativa a comportamentului lor in comparatie cu perioada de dinainte de diagnosticul de boala celiaca si tratament. Aceasta concluzie sugereaza ca „boala celiaca ar trebui sa fie inclusa in lista de verificare a simptomelor de  ADHD” , afirma autorul studiului Helmut Niederhofer, MD, PhD-Departamentul de Psihiatrie Infantila din cadrul Spitalului psihiatric din Rodewisch, Germania.

Tratamentul pentru ADHD este unul complex, nu numai pentru ca trebuie analizat prin prisma tuturora aspectelor, dar, de asemenea, pentru ca ADHD poate sa fie un diagnostic primar sau poate fi unul secundar, daca acesta este  un simptom al unei stari de baza, cum ar fi boala celiaca.

In prezent, o dieta fara gluten nu este considerata un tratament standard pentru ADHD, cu exceptia celor care au boala celiaca sau alte tulburari legate de gluten. Dr. Marie-Nathalie Beaudoin, un cercetator in domeniul tulburarilor psihice, spune ca boala celiaca trebuie exclusa inainte de a initia un alt tratament medical, deoarece cercetarile au demonstrat o imbunatatire semnificativa a simptomelor ADHD cu o dieta fara gluten.

Ce alimente ar trebui sa fie incluse obligatoriu in dieta unui un pacient cu ADHD?

  1. Merele sau perele

Merele sau perele sunt o mare sursa de carbohidrati. Medicii  recomanda ca la copiii cu ADHD sa creasca aportul de glucide complexe. Un mar/para pe zi, inainte de culcare, ajuta copiii cu ADHD sa doarma mai bine.

  1. Tonul

Acizii grasi Omega 3  reduc in mod semnificativ simptomele de ADHD la multi copii. Tonul este o sursa fenomenala de acizi grasi Omega  3.

  1. Ouale

Ouale sunt, de asemenea, o mare sursa de proteine. Proteinele sunt esentiale in mentinerea unui regim alimentar echilibrat si in controlul simptomelor la copiii cu ADHD.

  1. Nucile

Similare cu tonul , nucile sunt o mare sursă de acizi grasi Omega 3.

  1. Spanacul

Spanacul este una dintre cele mai eficiente legume atunci cand este vorba de controlul simptomelor ADHD la copii . Medicii recomanda de multe ori legumele cu frunze verzi in dieta copiilor.

In concluzie, pentru o gestionare cat mai buna a comportamentului copiilor trebuie sa le asiguram o dieta echilibrata.

Referinte:

  1. “Association of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and Celiac Disease: A Brief Report”-Helmut Niederhofer, MD, PhD-Department of Child Psychiatry, Psychiatric Hospital of Rodewisch, Rodewisch, Germany

Sursa foto

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *