Intoleranta la gluten ar putea fi declansata de un virus?

Intoleranta la gluten ar putea fi declansata de un virus?

Boala celiaca este o boala autoimuna. Ingestia glutenului, continut de anumite cereale, face ca sistemul imunitar sa reactioneze in mod gresit si sa considere ca acesta este un antigen. In aceste conditii, sistemul imunitar cauta sa-l elimine distrugand, in timp, intestinul subtire. Intestinul subtire se deterioreaza si isi pierde proprietatea de a retine substantele nutritive, vitaminele si mineralele necesare organismului pentru a functiona. Se stie ca acesta intoleranta la gluten nu este prezenta la intreaga populatie.

Cum explica specialistii acest lucru?

Explicatia pe care ne-o ofera specialistii este de natura genetica(1). Se pare ca riscul dezvoltarii bolii celiace este crescut de prezenta unor mutatii la nivelul genelor HLA-DQA1 si HLA-DQB1. Aceste gene apartin unei familii de gene numite complexul antigenului leucocitelor umane (HLA). Complexul HLA ajuta sistemul imunitar sa faca diferenta dintre proteinele din organismul propriu si cele produse de virusi si bacterii. Aproape toti oamenii cu boala celiaca prezinta variante diferite ale acestor gene, facand  ca sistemul imunitar al organismului uman sa reactioneze in mod eronat la prezenta gliadinei din gluten. Din aceasta cauza sistemul imunitar ataca propriile celule distrugandu-le.

Ce intelegem prin mutatie genetica?

Pentru a functiona corect  fiecare celula depinde de mii de proteine. Prin schimbarea instructiunilor genei pentru realizarea unei proteine, o mutatie poate determina functionarea defectuoasa a proteinei sau lipsa totala a acesteia. In aceasta situatie se poate declansa aparitia unei afectiuni medicale. O afectiune medicala cauzata de mutatii ale uneia sau mai multor gene se numește tulburare genetica.

Pana acum aceasta era singura explicatie, insa un studiu recent(2)  publicat in Jurnalul Science chiar anul acesta in 2017 sugereaza ca ar exista o legatura intre infectia cu reovirusi si boala celiaca.

Bana Jabri, profesoara la Universitatea din Chicago, Illinois, impreuna cu echipa de specialisti cu care a lucrat au demonstrat ca reovirusurile au capacitatea de a slabi toleranta la gluten o organismului uman. Astfel acestia explica de ce doar o mica parte din oameni dezvolta boala celiaca. Statisticile arata ca, desi 40% din populatia din SUA pare sa aiba o predispozitie genetica pentru boala celiaca, doar 3% din populatie, in jur de 3 milioane de persoane, fac in cele din urma aceasta boala. Acest lucru ar putea fi explicat si de faptul ca ceilalti nu au fost expusi unui factor declansator de natura virala.

Acest studiu este un mare salt in a intelege cum apare boala celiaca. Importanta pe care o are consta in faptul ca demonstreaza care este mecanismul prin care o infectie virala poate fi factorul declansator al bolii celiace”, aprecieaza  Dr.Jason Tye Din de la Institutul „Walter and Eliza Hall” din Melbourne.

Vaccinarea ar putea fi solutia pentru a  preveni aparitia bolii celiace?

Da, unii specialisti aprecieaza ca vaccinarea impotriva reovirusurilor poate preveni declansarea bolii celiace. Altii, mai precauti, considera ca vaccinarea nu ar trebui sa se faca in acele cazuri cazurile in care nu exista simptome gastrointestinale.

Acest studiu este un prim pas spre a gasi raspunsuri si in cazul altor boli autoimune.

Referinte:

  1. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/celiac-disease#genes
  2. http://science.sciencemag.org/content/356/6333/44?utm_source=SciPak%20%2528updated%203%252F31%252F2017%2529&utm_campaign=228a53867c-EMAIL_CAMPAIGN_2017_03_31&utm_medium=email&utm_term=0_10c5e799a3-228a53867c-126514817

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *