Intoleranta la histamina – tot ce trebuie sa stii
Afla tot ce trebuie sa stii despre intoleranta la histamina, de la cauze si simptome si pana la tratament si abordarea dietetica potrivita, totul in articolul de mai jos. >>>
Ce este intoleranta la histamina?
Histamina este un compus prezent in mod natural in corpul nostru si este produs de organismele vii din alimentelele pe care le consumam, in proportii variabile.
Histamina are numeroase roluri in organism, ea este implicata in sistemul imunitar, ca parte a raspunsului la agentii patogeni. De asemenea, ea actioneaza ca un neurotransmitator, stimuleaza secretia gastrica acida si creste permeabilitatea capilarelor.
Multiplele sale roluri ne duc cu gandul ca acest compus este important pentru sanatatea noastra, deci cum am putea sa fim intoleranti la el? Ei bine, aici intoleranta se refera la o acumulare in exces a histaminei in organism datorita unei metabolizari necorespunzatoare.
Enzima cheie implicata in metabolizarea histaminei se numeste diaminoxidaza, prescurtat enzima DAO. In intoleranta la histamina, activitatea DAO este limitata, iar histamina preluata din dieta si formata in organism este metabolizata doar partial.
Acest fenomen duce la diferite simptome si reactii ale organismului, care indica intoleranta la histamina.
Cauze
Intoleranta la histamina este cauzata de obicei de un deficit al enzimei DAO, responsabila de degradarea histaminei. Acest deficit enzimatic poate fi primar (genetic) sau secundar.
De asemenea, intoleranta la histamina se poate manifesta clinic atunci cand organismul este supraincarcat cu histamina, in ciuda unei activitati normale DAO. Aceasta incarcare depaseste capacitatea normala de degradare a histaminei, ceea ce duce la acumulare. Excesul de histamina poate fi de origine exogena (prin ingestia alimentara) sau poate fi datorat nivelurilor excesive de histamina produsa endogen (inflamatie, alergie).
In deficienta primara de DAO, anumite variante de secventa (polimorfisme) din gena DAO duc la o activitate a enzimei DAO semnificativ redusa. Aceste variante genetice pot fi detectate cu ajutorul unor testele de laborator.
Deficienta DAO secundara poate fi data de:
- Afectiuni intestinale sau leziuni care compromit mucoasa intestinala si afecteaza digestia, deoarece mai mult de 90% din DAO este produs din epiteliul intestinal.
- Inhibarea activitatii DAO ca urmare a actiunii medicamentelor, alcoolului sau toxinelor.
- Deficitul de cupru. Acesta este un atom central al DAO, prin urmare este esential functionarii.
- Stres extrem sau cronic, trauma.
Medicamente care pot sa interfere cu enzima DAO: teofilina, medicamente pentru inima, antibiotice, antidepresive, antipsihotice, diuretice, relaxante musculare, medicamente pentru durere, etc.
Simptome
Intoleranta la histamina se manifesta ca si un raspuns alergic comun. Unele dintre semnele intalnite frecvent sunt:
- Congestie nazala si dureri sinusale
- Eruptii cutanate, urticarie, eczeme, mancarime
- Dureri de cap sau migrene
- Oboseala
- Ameteala
- Tensiune arteriala crescuta
- Aritmie cardica
- Anxietate
- Umflarea tesuturilor
- Dificultati de termoreglare a organismului
- Tulburari digestive
- Crampe abdominale
- Greata
- Tulburari ale ciclului menstrual.
Diagnostic
Pentru a ajunge la un diagnostic corect, medicul dvs. trebuie sa elimine alte tulburari si alergii posibile, care provoaca simptome similare.
Dupa eliminarea altor afectiuni posibile, daca mai exista suspiciunea de intoleranta la histamina, medicul va poate recomanda sa urmati o dieta de eliminare timp de 14 zile.
Atat deficienta de DAO, cat si nivelurile excesive de histamina pot fi determinate cu teste de laborator. In plus, un test genetic poate fi utilizat pentru a determina deficienta de DAO primara si secundara.
De asemenea, medicul va poate recomanda efectuarea unui test de laborator care determina Activitatea diaminoxidazei (DAO) si Histamina in sange.
Tratament medical
Tratamentul dietetic este cea mai buna si cea mai sigura abordare, insa in anumite cazuri, dependent de stare si simptome, oamenii pot beneficia de:
- Medicatie antihistaminica
- Suplimentarea cu enzima DAO
- Schimbarea tratamentelor medicamentoase care sunt asociate cu intoleranta la histamina, cum ar fi medicamentele antiinflamatorii si antidureroase
- Administrare de corticosteroizi.
Terapia dietetica
Abordarea dietetica este extrem de importanta atunci cand vine vorba de intoleranta la histamina. O dieta corect conceputa si respectata, ne ajuta sa evitam efectele negative ale acumularii de histamina si sa ducem o viata normala.
Atunci cand discutam de histamina, oamenii au tendinta sa se gandeasca la un raspuns imun al organismului, insa este mai mult de atat. Histamina este prezenta in majoritatea alimentelor si bauturilor pe care le consumam, iar cantitatea pe care o contin variaza si, de obicei, creste pe masura ce alimentele imbatranestc, fermenteaza sau se altereaza.
De asemenea, unele alimente si bauturi contin compusi care ajuta la eliberarea de histamina in organism sau care blocheaza productia si utilizarea eficienta a enzimelor de degradare a histaminei.
Histamina prezenta in alimente, este produsa in primul rand in timpul proceselor de maturare si fermentare. Enzimele bacteriene (decarboxilaze) transforma histidina din alimente in histamina. Acest lucru înseamna ca, cu cat un aliment este pastrat mai mult timp, cu atat, continutul de histamina este mai mare.
Deoarece bacteriile sunt responsabile de formarea histaminei, aceasta este prezenta in cantitati mari in alimentele produse cu ajutor microbian sau fermentate (ex. branza, varza murata, vinul), precum si in alimentele bogate in proteine, precum pestele si carnea.
Histamina este rezistenta termic si nu poate fi distrusa prin metode comune de preparare a alimentelor, cum ar fi inghetarea sau incalzirea.
Astfel, o dieta care limiteaza aportul alimentelor care contin, favorizeaza productia sau scad degradarea histaminei, este o abordare eficienta si cu rezultate pe termen lung.
Cercetarile sunt in continua desfasurare, pentru a oferi recomandari cat mai exacte si o abordare dietetica cat mai putin restrictiva, dar care sa urmareasca scopul dorit.
Exista liste care ne ajuta sa identificam alimentele sigure si pe cele care presupun un risc pentru persoanele cu intoleranta la histamina. Aceste liste contin anumite incertitudini, insa ele sunt adaptate periodic, noilor descoperiri, iar implementarea lor in dieta se face cu ajutorul unui specialist.
Alimentele care contin histamina sunt:
- Alcool si alte bauturi fermentate
- Branza invechita
- Alimente conserve, murate si fermentate (ex. Iaurtul, varza murata)
- Leguminoase, cum ar fi naut, soia si lintea
- Fructe uscate
- Fructele de avocado
- Unele legume, cuma ar fi: vanata, spanacul, rosiile.
- Carne prelucrata (mezeluri) sau afumata
- Crustacee
- Otetul
- Ciocolata si cacao
- Indulctiori si aditivi
- Fructe citrice
- Alimente semipreparate
- Arahidele
- Condimentele pulbere (usturoi, ardei, chili, scortisoara).
Alimentele care pot declansa eliberarea de histamina includ:
- Majoritatea citricelor
- Cacao si ciocolata
- Rosiile
- Germeni de grau
- Aditivi, conservanti si coloranti
- Leguminoasele
- Nucile.
Alimentele care pot interfera cu activitatea enzimelor de degradare histaminica, includ:
- Alcool
- Energizante
- Ceai verde
- Ceai negru
- Ceai mate
- Albusuri de ou crude
- Unele iaurturi.
Alimente si bauturi cu un continut scazut de histamina, care pot fi incluse in dieta:
- Pui proaspat fara piele
- Galbenus de ou fiert
- Carne si peste proaspete sau congelate rapid.
- Majoritatea legumelor proaspete, cu exceptia rosiilor si a vinetelor
- Majoritatea fructelor, mai putin citricele, capsunele si ciresele
- Lapte proaspat, pasteurizat
- Alimente fara gluten, cum ar fi quinoa si orez
- Lapte de nuca de cocos si orez
- Crema de branza
- Unt
- Majoritatea sucurilor si smoothie-urilor de frute (in afara de citrice)
- Majoritatea ceaiurilor din plante, cu exceptia ceaiului negru, verde si mate
- Cele mai multe legume cu frunze verzi, cu exceptia spanacului
- Majoritatea uleiurilor de gatit.
Variabilitatea interindividuala pentru aceasta dieta este foarte mare. Nu toate alimentele sunt la fel de intolerante pentru toate aceste persoane, raspunsul fiind dependent de anumiti factori, cum ar fi cauza fiziologica a intolerantei si capacitatea de metabolizare.
De asemenea, trebuie sa fim foarte atenti deoarece nu toate alimentele au acelasi continut de histamina, acesta poate sa varieze pentru un aliment dat, in functie de varietate, fabricatie si chiar lot.
Tranzitia dintre un aliment „accepta” si „incompatibil” este extrem de fluenta si dependenta de doza. Gravitatea reactiei variaza la un individual si poate depinde, inclusiv de starea zilnica actuala.
Distinctia exacta intre un aliment acceptabil si incompatibil nu este posibila, ci depinde de experienta fiecarui individ.
Deoarece nu exista un adevar general valabil in ceea ce priveste dieta pentru fiecare persoana, respectarea sa in mod generalizat, fara a fi coordonat de un specialist, poate sa duca la restrictionarea exagerata a alimentelor si riscul de a dezvolta deficite nutritionale si probleme de sanatate pe termen lung.
Aceasta dieta nu este nicidecum la moda sau usoara. Scopul sau este unul terapeutic pentru aceste persoane.
Desi pare o dieta greu de urmat, odata ce este realizata corespunzator si implementata riguros, pacientului ii revine puterea si starea de bine, iar respectarea dietei va fi mai usor de realizat.
Swiss Interest Group Histamine Intolerance (SIGHI) ofera un ghid complet de abordare a acestei intolerante, prin analiza studiilor si actualizarea in functie de evolutia acestora. Ei ofera suport si informatii centralizate si organizate, astfel incat sa fie cat mai usor de pus in aplicare. Cu ajutorul unui dietetician, aceste recomandari pot contribui semnificativ la starea de bine si la sanatatea persoanelor care se confrunta cu aceasta problema.
In fiecare categorie de alimente exista alimente compatibile si incompatibile. Astfel, nu este necesara eliminarea completa a unei categorii de alimente, ci continuarea unei alimentatii echilibrate, care include o mare varietate de alimente din toate categoriile (carne, peste, lactate, carbohidrati, legume, fructe, nuci, seminte) pentru a va asigura ca organismului dvs. Primeste toti nutrientii de care are nevoie.
Exista anumite vitamine si minerale care sunt necesare pentru producerea si activitatea enzimei DAO, este important ca dieteticianul dumneavoastra sa se asigure ca acestea sunt prezente in dieta dvs.
Cateva dintre elementele necesare sintezei enzimatice DAO, sunt: Vitamina B6, B1, B12, vitamina C, folat, calciu, magneziu, cupru, zinc.
Aceasta abordare impune un regim igieno-dietetic destul de strict care priveste, nu doar alegerea alimentara ci si siguranta alimentelor, prelucrarea si depozitarea acestora.
Bibliografie:
- https://www.imd-berlin.de/en/special-areas-of-competence/food-intolerances/histamine-intolerance.html#:~:text=The%20clinical%20picture%20of%20histamine,(genetic)%20or%20secondary%20causes.
- https://www.mastzellaktivierung.info/
Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician
Ma confrut cu aceste probleme din copilarie….. practic de o viata intreaga am fost clientul spitalelor si al doctorilor… acum aflu pentru prima data de aceasta ,, histamina”…. oare extrasistolele si celelante simptome pe care le am de,55 de ani or fi din aceasta cauza?…
Folositor articolul !
Doresc sa intru in comunitatea celiacilor si sa primesc cartile elecronice care sa ma ajute in urmarea dietei fara gluten
Sunt interesat de alimente care nu conțin histamina
Am fost diagnosticata cu boala celiaca , intoleranta la lactoza si histamina .As putea primi ajutor cu un regim alimentar? Multumesc .
am intoleranta la histamina de mic copil insa nam stiut acum am aflat singur, enzima dao este 2.45 sub 3 este genetic, acum di cauza histaminei am ajuns la dializa rinichii miau cedat bilateral, aveti mare grija, as vrea un tabel ori ceva dupa care sa ma iau cu alimentele multumesc.