intoleranta la lactoza

75% din oameni au intoleranta la lactoza. Te numeri si tu printre ei?

Oamenii sunt singurele mamifere care continua sa bea lapte dupa intarcare si care consuma laptele altor specii. Toate celelalte mamifere inceteaza productia lactazei, enzima care are rolul de a digera laptele, in momentul in care au fost intarcate. Unii oamenii pot insa sa mai produca lactaza, in cantitati mai mici si sa consume astfel lapte chiar si odata deveniti adulti.

Totusi, studii arata ca aproximativ 75% din oameni nu au dezvoltat aceasta capacitate si sufera astfel de o forma de intoleranta la lactoza. Aceasta intoleranta este mai frecvent intalnita in cazul persoanelor non-Caucaziene.

Este firesc ca oamenii sa aiba intoleranta la lactoza. Singura functie a lactazei este aceea de a transforma lactoza in componente mai simple, precum glucoza si galactoza, asadar este normal ca productia acesteia sa dispara sau sa se diminueze foarte mult odata ce intarcarea s-a produs.

branza-intoleranta-la-lactoza

Unele persoane, mai ales persoanele care au fost obisnuite sa consume foarte multe produse lactate, au dezvoltat o conditie numita „persistenta a lactazei”, care le permite sa se hraneasca cu o dieta bogata in lactate, fara sa aiba simptomele neplacute asociate cu intoleranta la lactoza. Aceasta conditie este de fapt o mutatie genetica, observata doar in cazul unui procent relativ mic din populatie. In culturile in care consumul de lactate nu este atat de des intalnit, aceasta mutatie nu a avut loc.

Statisticile arata ca 75% dintre adulti au o productie scazuta de lactaza, conform unui studiu efectuat pe 40 de milioane de Americani. In anumite tari asiatice, 90% din populatie nu poate digera corespunzator lactatele.

Intoleranta la lactoza | Simptome

De obicei, dureaza aproximativ 30 de minute pana cand se pot observa simptomele intolerantei la lactoza. Cele mai des intalnite simptome ale intolerantei la lactoza sunt:

  • Durerile abdobinale
  • Balonarea
  • Diaree
  • Flatulenta

Aceste simtpome apar ca rezultat al unei digestii defectuase in care zaharul din lactate nu este digerat corespunzator de lactaza, ci fermentat de bacteriile din intestine.

Nu toate produsele lactate pot cauza intoleranta la lactoza in cazul persoanelor cu productie scazuta de lactaza. Branzeturile maturate sunt adesea mai tolerate, iar cu cat branza este mai veche, cu atat procentul de lactoza scade. Dupa 3 luni de maturare, cea mai mare parte din lactoza dispare. De asemenea, untul are un continut mai scazut de lactoza si poate fi tolerat.

Intoleranta la lactoza | Analize si Diagnostic

  • istoric de simptome
  • determinarea nivelului de H2 in aerul expirat la 60-90 minute dupa ingestia de lactoza
  • testul de toleranta la lactoza
  • biopsia de mucoasa intestinala

Intoleranta la lactoza | Tratament

Majoritatea pacientilor cu intoleranta la lactoza pot consuma cantitati mici de lactoza (<12 g lactoza, ~240 ml lapte) fara simptome majore. Este de preferat sa se inlature produsele cu lactoza in totalitate.

Cum sa te feresti de lactoza

Exista anumite produse alimentare care pot contine mai multa lactoza decat ai crede. Aceste surse ascunse pot fi gasite in anumiti biscuiti, clatite, paini, sosuri de branza, supe crema, cereale procesate pentru micul dejun etc.

Daca vrei sa eviti consumul de lactoza, verifica mereu etichetele produselor cumparate!

 In cazul in care ai intoleranta sau sensibilitate la lactoza, poti inlocui produsele lactate cu lapte de orez, nuca de cocos, migdale, canepa, ovaz, soia, etc. Iti poti prepara aceste lactate cu usurinta chiar la tine acasa! Cat despre calciu, nu iti fa griji! Laptele vegetal este deseori mai bogat in calciu decat cel animal!

Legatura dintre intoleranta la lactoza si cea la gluten

Atunci cand o persoana este diagnosticata cu boala celiaca, se intampla deseori ca aceasta sa descopere ca sufera si de intoleranta la lactoza sau ca are dificultati legate de digestia laptelui si a produselor care contin lapte. De ce este oare atat de des intalnita intoleranta la lactoza in cazul celiacilor? Aflati in acest articol.

Sursa foto: Pexels.com

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

One Comment

  1. Problema cea mai importantă în cazul intoleranței la lactoza este ca majoritatea medicamentelor o conțin în excipienti. Chiar si antidiareicele tip Loperamid sau Imodium contin lactoza. Ce parere aveti? Chiar nu se poate rezolva acest lucru?