Legatura dintre intoleranta la gluten si intoleranta la lactoza
Care este legatura dintre intoleranta la gluten si intoleranta la lactoza? De ce sunt oare cele doua atat de des asociate?
Incapacitatea de a tolera glutenul sau produsele lactate in dieta noastra poate duce la consecinte neplacute si chiar periculoase pentru sanatate. In aceasta situatie este important sa monitorizam cu atentie tipurile de alimente pe care le consumam pentru a evita problemele care pot aparea.
Anumite simptome ne pot indica daca suferim sau nu de intoleranta la gluten sau lactoza, insa doar un specialist ne poate ajuta sa determinam daca aceste tulburari sunt cauza simptomelor.
Atunci cand o persoana este diagnosticata cu boala celiaca, se intampla deseori ca aceasta sa descopere ca sufera si de intoleranta la lactoza sau ca are dificultati legate de digestia laptelui si a produselor care contin lapte. De ce este oare atat de des intalnita intoleranta la lactoza in cazul celiacilor? Care este legatura intre intoleranta la gluten si intoleranta la lactoza?
In primul rand trebuie sa stiti ca intoleranta la lactoza este cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara. Aceasta este o afectiune caracterizata prin incapacitatea de a digera lactoza.
Exista trei tipuri de intoleranta la lactoza:
1. Intoleranta la lactoza congenitala
Aceasta este o afectiune foarte rara si este caracterizata prin incapacitatea de a sintetiza lactaza. Se descopera adesea de la varsta frageda.
2. Intoleranta la lactoza primara
Intoleranta la lactoza primara apare ca urmare a reducerii fiziologice a activitatii lactazei din enterocite, ca urmare a cresterii in varsta. Acest proces este perfect normal si este intalnit la toate mamiferele. Practic, omul nu ar trebui sa mai consume lactate dupa intarcare, insa de-a lungul timpului organismul sau s-a adaptat consumului de lactate.
3. Intoleranta la lactoza secundara
Intoleranta la lactoza secundara este o afectiune digestiva datorata insuficientei de lactaza, enzima care descompune lactoza in intestin. Aceasta este o forma temporara care se dezvolta ca urmare a aparitiei bolii celiace sau a bolii Crohn si se rezolva, in cele mai multe cazuri, atunci cand se vindeca intestinul.
Lactoza, care reprezinta zaharul prezent in lapte, este alcatuita din doua unitati de zaharuri: o unitate de glucoza si o unitate de galactoza. Cand cineva are intoleranta la lactoza, lactoza trece nedigerata prin tractul intestinal si provoaca cateva reactii, care de altfel sunt familiare pentru oricine sufera de aceasta afectiune: diaree, gaze si balonare .
In cazul celor care sufera de intoleranta la gluten, este foarte des intalnta intoleranta la lactoza secundara. Deoarece mucoasa intestinului subtire este deteriorat, acest lucru duce la o scadere a numarului de enzime, precum lactaza, care ajuta la digestia lactozei sau a zaharozei, care ajuta la digestia zaharului ce se gaseste in cantitati variabile in toate alimentele vegetale, inclusiv in fructe, legume si trestie de zahar si a maltozei, adica zaharul de malt continut in cereale.
In general, intoleranta la lactoza secundara se trateaza in decurs de 2-3 luni, perioada in care deficitul de lactaza este completat ca urmare a regenerarii epiteliului intestinal.
Sursa foto: Pixabay.com
deserturi fara gluten–aperitive faragluten si multe utile
Mar interesa cartile !
Buna ziua. Le primiti la abonarea la newsletter.
Buna ziua! Doresc sa primesc cartile!