mituri despre gluten

10 Mituri despre gluten si boala celiaca

Iata cele mai comune mituri despre gluten si boala celiaca! Daca faci parte dintre persoanele care tin o dieta fara gluten, cu siguranta ai citit tot felul de informatii despre efectele acestuia asupra sanatatii tale. Dar cate oare sunt adevarate?! Afla raspunsurile mai jos! 

Mituri despre gluten si celiachie

1. “Produs fabricat intr-o fabrica/locatie care proceseaza grau”

Daca gasiti un produs care este etichetat fara gluten, dar are un avertisment ca aceasta, puteti fi siguri ca producatorul poate sa produca in conditii de siguranta alimente pentru persoanele cu boala celiaca, folosind echipament comun sau o instalatie comuna atata timp cat acestea au protocoale de aprovizionare, de curatare, de depozitare, de productie si de testare adecvate si loc pentru a pastra produsele alimentare in conditii de siguranta. Totusi, desi produsul nu contine grau, poate exista un risc de trans-contact cu graul in procesul de fabricatie.

2. Alimentele fara gluten trebuie sa contina 0% gluten.

In acest moment, produsele fara gluten contin gluten in proportie de 3 parti per milion (ppm), pana la nivelul de 5 ppm. Majoritatea persoanelor care au boala celiaca pot tolera in conditii de siguranta pana la 20 ppm de gluten.

3. Poti diagnostica sensibilitatea la gluten prin analize de sange, de saliva sau ca urmare a testului de scaun.

Desi aceste teste se gasesc pe piata, este foarte important sa stii ca nu au fost validate si, prin urmare, nu sunt acceptate. Aceste tipuri de teste simplifica diagnosticul si astfel unele persoane sunt nevoite sa respecte anumite restrictii alimentare sau alte schimbari in stilul de viata, care nu sunt neaparat necesare.

In prezent, singura modalitate de a confirma sensibilitatea gluten este printr-un proces de eliminare – prin testarea pentru boala celiaca si alergia la grau si apoi prin eliminarea glutenului din alimentatie, sub supravegherea unui medic sau dietetician.

dieta-fara-gluten

4. Persoanele care sufera de intoleranta la gluten ar trebui sa utilizeze doar sampon si produse cosmetice fara gluten.

Aceasta este o decizie personala pe care fiecare persoana care sufera de intoleranta la gluten o poate lua, dar stiinta indica faptul ca glutenul in sampon si produse cosmetice nu este o amenintare pentru cei cu boala celiaca, cu exceptia celor care ar putea fi usor de ingerat, cum ar fi rujul sau lotiunea de maini.  

5.  Daca nu am aceleasi simptome ca un membru al familiei care are boala celiaca, inseamna ca nu sufar de aceasta afectiune.

Deoarece rudele de gradul I si II au un risc crescut de a dezvolta boala celiaca (1 din 22 de frati, copii si 1 din 39 de matusi, unchi, nepoti, nepoate, veri, bunici), expertii in boala celiaca recomanda testarea membrilor familiei ca o abordare proactiva pentru diagnosticarea afectiunii din timp. Cei mai multi medici sugereaza rudelor sa faca un test de sange in momentul in care un membru al familiei lor este diagnosticat cu boala celiaca, apoi repetarea testului la fiecare 2 – 3 ani sau oricand apar simptome.  

6. Daca un restaurant are un meniu fara gluten, stie cum sa ma serveasca si ce reprezinta aceasta dieta.

Desi s-au introdus meniuri fara gluten in unele restaurante, restaurantele nu inteleg inca si nici nu stiu neaparat sa serveasca o masa pentru cineva care sufera de boala celiaca, insa acest lucru se invata in timp. 

7. Boala celiaca este in crestere pentru ca a crescut si consumul de grau in randul oamenilor.

Exista mai multe teorii cu privire la motivul pentru boala celiaca este din ce in ce mai raspandita. Una dintre aceste teorii se refera la faptul ca graul contine cantitati mai mari de gluten. Au fost realizate cercetari pentru a se afla motivul cresterii cantitatii de gluten in grau, insa pana in prezent se stie doar faptul ca producatorii de grau nu au nicio legatura cu aceasta crestere. 

sfaturi-turist-celiac

8. Nu se pot coace paini fara gluten pufoase si elastice.

Fals! Intr-adevar, glutenul este cel responsabil cu elasticitatea si cresterea unei paini normale din grau, insa in cazul in care dorim sa coacem o paine fara gluten reusita, trebuie sa stim cum sa combinam mai multe tipuri de faina fara gluten pentru a obtine acelasi efect. Exista pe piata numeroase mixuri de faina fara gluten pe care le puteti incerca, precum cele de la Schar, create special pentru paine sau prajituri. Nu va trebui sa va faceti astfel griji ca nu va vor iesi ca la carte retetele fara gluten. 

9. Daca exclud glutenul din alimentatie nu voi reusi sa acopar necesarul de substante nutritive necesare pentru organism.

Elementele nutritive care se gasesc in gluten pot fi asigurate din consumul de fructe si legume proaspete, proteine si alte cereale care nu contin gluten. 

10. Celiacii pot „trisa” din cand in cand si sa manance si preparate cu gluten.

Nici ca poate exista greseala mai mare! In cazul celiacilor, dieta fara gluten trebuie tinuta pe viata! In momentul ingerarii chiar si a unei substante foarte mici de gluten, intestinul va reveni la starea de dinainte, iar tot efortul depus va fi in zadar. 

Speram ca aceste mituri te-au ajutat sa afli mai multe despre boala celiaca si care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii despre ea. Tu ce mituri ai mai auzit? 

Sursa foto

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

One Comment