Metode prin care te poti contamina cu gluten fara sa stii

9 Moduri prin care te poti contamina cu gluten fara sa stii

In acest articol vei gasi o lista cu 9 moduri prin care te poti contamina cu gluten fara sa stii. Cunoscand aceste riscuri vei stii de ce sa te feresti atunci cand tii o dieta stricta fara gluten.

Persoanele care au intoleranta la gluten/boala celiaca trebuie sa adopte o dieta fara gluten, pe viata. Dieta fara gluten este singurul mod de tratament pentru aceasta afectiune. Din pacate, de cele mai multe ori, trecerea la aceasta dieta se dovedeste a fi o adevarata provocare. De ce? Pentru ca alimentele care ar trebui sa fie in mod natural fara gluten sunt adesea contaminate.

Acest articol vine ca o completare la articolul Cum am minimizat riscul de contaminare cu gluten in casa | Sfaturi de la un celiac. Va recomandam sa il cititi.

La ce trebuie sa fii atent ca sa eviti a te contamina cu gluten?

  1. Boabele de ovaz, mei sau orez se stie ca nu au aceasta proteina numita gluten, dar un nou studiu a constatat ca unele dintre aceste cereale fara gluten pot fi contaminate cu gluten. Explicatia ar fi ca au fost cultivate sau prelucrate in apropierea acelor cereale care contin gluten. Asadar, cumparati doar cereale marcate ca fiind fara gluten.
  2. Atentie la anumite produse care sunt facute cu cereale ce contin gluten, precum:
  • Grisul – Grisul este facut de cele mai multe ori din grau. Grisul este o faina grosiera utilizata la prepararea pastelor, budincilor, galustelor pentru supa si a cuscusului. Denumirea de gris este folosita pentru a desemna o uruiala grosiera din alte soiuri de grau dar si din alte cereale, care nu contin gluten, cum ar fi orezul si porumbul.
  • Faina de alac – Alacul este o specie de grau cultivata inca din timpuri preistorice. Este o cereala paioasa din familia gramineelor. Acesta are un singur bob in spic si se caracterizeaza prin boabe care raman „imbracate” dupa treierat si care dau o faina alba cu gluten. Alacul contine mai putin gluten decat graul.
  • Faina graham – Aceasta faina este bogata in substanțe nutritive, obtinuta  fara a se adauga substante chimice in procesul de macinare a fainii si de coacere a painii.  O astfel de faina inglobeaza toti nutrientii bobului de grau.
  • Maltul – Maltul este un produs obtinut din boabe de cereale (mai ales de orz) incoltite, uscate si macinate. Acesta e folosit la fabricarea berii si a alcoolului.
  • Borsul – Borsul este o zeama acra preparata din tarate de grau, de secara sau de sfecla de zahar, fermentate in apa.
  1. Produsele etichetate ca necontinand grau, nu sunt obligatoriu fara gluten. Acestea pot contine secara sau ingrediente pe baza de orz, care nu sunt fara gluten. Pentru a verifica daca ceva este fara gluten, cititi eticheta cu ingredientele produsului si urmariti semnul cu spic barat.
  2. Atentie la inlocuitorii de carne din seitan (gluten de grau), cum ar fi burgerii vegetarieni, carnatii vegetarieni, imitatie de sunca, imitatie de fructe de mare (Nota: tofu este fara gluten.)
  3. Bauturile alcoolice distilate sunt fara gluten, chiar daca acestea sunt realizate din cerealele care contin gluten. Cu toate acestea, berea sau alte bauturi pe baza de malt si oteturile din malt, care sunt fabricate din cerealele care contin gluten dar care nu sunt distilate, contin cu siguranta gluten.
  4. Terapia in cazul bolii celiace poate fi completata cu vitamine si minerale, fața de dieta standard fara gluten, pentru a grabi procesul de recuperare a unui pacient cu deficienta de nutritie. Cu toate acestea, anumite ingrediente din medicamente, de obicei ingredientele inactive, pot contine gluten, deci recomandam atentie la alegerea acestora pentru a evita orice expunere la gluten.
  5. Atentie la produsele cosmetice cum ar fi rujul sau balsamul de buze, care de asemenea pot contine gluten si pot reprezenta un risc deoarece acestea sunt ingerate in mod neintentionat.
  6. Evitati contaminarea alimentelor fara gluten. Cand se prepara alimente fara gluten, este important sa se evite cross-contactul, care apare atunci cand produsele alimentare sau ingredientele vin in contact cu cele care contin gluten, in general, prin ustensile comune sau a unui mediu de preparare / stocare comun. Pentru ca produsele alimentare sa fie sigure pentru cineva cu boala celiaca nu trebuie sa intre in contact cu alimente care contin gluten.
  7. O multime de sosuri pentru paste si condimente contin faina de grau, si, prin urmare, contin gluten. Incercati sa faceti propriile sosuri pentru paste si sosuri folosind faina de porumb sau amidon din cartofi pentru a le ingrosa.

In concluzie, atunci cand nu poti verifica ingredientele pentru un aliment sau in cazul in care nu apare semnul cu spic barat, este bine sa le eviti. Adoptarea unui regim strict fara gluten este singurul tratament cunoscut pentru cei cu intoleranta la gluten.

Sursa foto: pexels.com

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 Comments

  1. Nu am facut analize,dar tin un regim strict fara gluten si ma simt foarte bine.Sufar de mai multe boli;diabet tip2,reumatism inflamator,hepatita c.De cand tin regim strict valorile glicemiei au devenit normale[iau si medicamente]dar mi-au scazut durerile reumatice .

  2. Elena .Sunt celiacă abia am fost diagnosticata cu aceasta boala si as avea nevoie de puțin ajutor in privința mâncării