oboseala cronica poate fi cauzata de intoleranta la gluten

Oboseala cronica | Cauzata de intoleranta la gluten?

Ce este oboseala cronica? Care este legatura dintre intoleranta/sensibiltatea la gluten si oboseala cronica si cum putem face fata oboselii cronice produse de consumul de gluten? Aflati in randurile de mai jos.

In nenumaratele mele vizite pe la medici, am primit si acest diagnostic de oboseala cronica. Nici nu stiam ca exista o astfel de boala. Mai tarziu am aflat si care era, in ceea ce priveste persoana mea, una dintre cauzele acestei oboseli cronice – intoleranta la gluten.

Prin definitie, oboseala cronica se caracterizeaza printr-o oboseala intensa, declansata de cel mai mic efort, cu reducerea la cel putin jumatate a activitatii obisnuite, insotita de febra, dureri musculare si dorsale, dureri de cap, tulburari de somn si de dificultate in concentrare.

Oboseala este atat de puternica incat dimineata nu poti sa te dai jos din pat, cand mergi pe strada, te lupti sa-ti misti picioarele si transpiri din cauza efortului de parca ai fi alergat la maraton. Te doare fiecare particica din trupul tau. Te simti captiv intr-un corp care nu te mai asculta, sau, cum imi placea sa spun (ca sa fac haz de necaz),  parca ai fi Omul de Tinchea din Vrajitorul din Oz.

Astfel, pentru unii oameni, oboseala este principalul motiv pentru care acestia se prezinta la medic pentru un consult medical.  Din nefericire putini medici fac legatura dintre intoleranta la gluten  sau boala celiaca si oboseala cronica.

De fapt, concluziile studiilor medicale sunt mult mai sumbre. Acestea sugereaza ca boala celiaca este mult subdiagnosticata. Un studiu (referinte mai jos) a constatat ca 82% dintre pacientii diagnosticati cu boala celiaca s-au plans de oboseala.

Care este legatura dintre boala celiaca si oboseala cronica?

Multi oameni sufera de oboseala persistenta inainte de a fi diagnosticati cu intoleranta la gluten sau boala celiaca. Explicatia este ca, in cazul bolii celiace, din cauza sindromului de malabsorbtie, nutrientii necesari bunei functionari a organismului nu mai sunt asimilati de catre acesta si astfel se poate ajunge la slabiciune, lipsa de energie si chiar la anemie .

Cum putem face fata oboselii cronice produse de intoleranta la gluten?

  1. Terapia cu L-carnitina. Conform unui studiu pilot (1) se pare ca terapia cu L-carnitina este o terapie sigura si eficienta in ameliorarea oboselii cronice asociate cu boala celiaca. L-carnitina este un aminoacid implicat in producerea de energie musculara si de aceea tratamentul cu acesta ar putea explica ameliorarea simptomelor musculare la pacientii cu boala celiaca.
  2. Practicarea exercitiilor fizice. Chiar si cateva minute de efort fizic usor te poate ajuta si poti dormi mai bine.
  3. Eliminarea sau cel putin reducerea stresului. Stresul poate agrava simptomele. Se recomanda practicarea meditatiei care va poate ajuta corpul sa se relaxeze. Studiile arata ca Qigong-ul, in special, ajuta la reducerea starilor de oboseala.
  4. Suplimentele cu vitamina B12, vitamina D, melatonina, Omega-3, beta-caroten ajuta la reducerea oboselii.
  5. Terapii alternative cum ar fi acupunctura sau terapia Bowen.Acupunctura ajuta la stimularea sistemului imunitar. Aceasta poate ajuta, de asemenea, persoanele cu oboseala cronica sa aiba un somn mai odihnitor, care este de multe ori cheia pentru a obtine o stare de bine si de relaxare.Tehnica Bowen functioneaza într-un mod similar altor terapii tactile, ducand astfel la normalizarea fluxului de energie QI, sau energia vietii in tot corpul. Aceasta terapie ajuta la reglarea fluxului de sange in corp, ceea ce duce la relaxarea muschilor si la disparitia starii de oboseala.
  1. Schimbarea dietei. Evita alimente cum ar fi zaharul rafinat, cofeina, alcoolul si grasimile saturate. Mananca mai multe legume proaspete, fructe sau nuci si seminte bogate in proteine și acizi grasi esentiali. Nu trebuie sa uitam ca, incazul in care oboseala cronica este cauzata de intoleranta se impune si introducerea dietei fara gluten.

Poate dieta fara gluten imbunatatii performantele fizice?

O dieta fara gluten duce la ameliorarea simptomelor de oboseala cronica in cazul pacientilor cu sensibilitate sau intoleranta la gluten prin reducerea sau chiar disparitia procesului inflamator de la nivelul intestinului subtire, locul unde are loc absorbtia substantelor nutritive, atat de necesare unei functionari optime a corpului nostru.

Cel mai bun exemplu este jucatorul de tenis Novak Djokovic, care urmeaza o dieta fara gluten ca urmare a unui diagnostic de sensibilitate la gluten non-celiaca pus în 2010. Acesta afirma ca in mod cert aceasta dieta i-a schimbat viata si i-a imbunatatit performantele fizice ajutandu-l in cariera sportiva.

Referinte:

1.Ciacci C. et al.L-Carnitine in the treatment of fatigue in adult celiac disease patients: a pilot study. Digestive and Liver Disease. 2007 Oct;39(10):922-8. Epub 2007 Aug 10.

2.Larun L, Brurberg KG, Odgaard-Jensen J, Price JR. Exercise therapy for chrnoic fatigue syndrome.Cochrane Database Syst Rev. 2015; 2:CD003200.

3.Ling JY, Shen L, Liu Q, Wang LY. Impacts on chronic fatigue syndrome of qi deficiency syndrome and T cell subgroups in patients treated with acupuncture at selective time.Zhongguo Zhen Jiu. 2013;33(12):1061-4.

Sursa foto: Pexels.com

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 Comments