Probiotice – Tot ce trebuie sa stii despre ele
Afla totul despre probiotice: ce sunt, ce rol au, cum ne ajuta sa fim mai sanatosi, cum se administreaza, ce boli trateaza si multe altele!
Cuprins:
- Ce sunt probioticele
- Care este rolul probioticelor
- Probioticele naturale vs. pastilele cu probiotice
- Cum se administreaza probioticele
- Probiotice sau prebiotice?
Ce sunt probioticele
Probioticele sunt bacterii bune care se gasesc in organismul nostru si ajuta la asimilarea nutrientilor precum si in lupta impotriva infectiilor. Aceste bacterii alcatuiesc flora bacteriana benefica a corpului nostru. Se gasesc in mare masura la nivelul intestinelor, asigurand o buna digestie, precum si la nivelul pielii, cailor respiratorii superioare, cavitatii bucale si in tractul uro-genital.
80% din puterea sistemului nostru imunitar se afla in intestine, in flora bacteriana!
Care este rolul probioticelor
Probioticele au rolul de a ne proteja impotriva microbilor si de a ne ajuta sistemul imunitar sa lupte. Sanatatea incepe din intestin, asadar o flora sanatoasa va preveni tulburarile gastrointestinale precum si infectiile vaginale si urinale, va regla tranzitul intestinal si te va ajuta in lupta cu diverse boli.
Pe langa rolul lor protector, probioticele ajuta si la sintetizarea de vitamine – cele din complexul B – si contribuie la procesul natural de detoxifiere al organismului.
Asadar, iata cele mai importante roluri ale probioticelor:
Probioticele ne protejeaza de infectii.
Acestea au rol antimicrobian si in acelasi timp stimuleaza sistemul imunitar si respectiv productia de peptide ce au rol antiinfectios.
Probioticele contribuie la producerea altor substante cu rol antiinfections, precum acid acetic, acid lactic, bacteriocine (peptide). Peptidele impiedica multiplicarea bacteriilor rele din organism si a patogenilor de orice fel.
Probioticele ne intaresc imunitatea.
O persoana cu un sistem imunitar bun este o persoana cu o flora intestinala sanatoasa. Probioticele contribuie la sinteza de imunoglobunile de tip A care sustin imunitatea.
Probioticele asigura o digestie optima.
Probioticele pot regla anumite probleme digestive si de tranzit intestinal, fie ca sunt temporare sau cronice. Acestea trebuie neaparat administrate in perioada tratamentelor cu antibiotice si in cazul persoanelor care iau anumite medicamente sau au anumite boli.
Daca avem o dieta sanatoasa si consumam probiotice naturale, nu vom avea nevoie de suplimentarea acestora, insa in cazul in care dieta noastra are lipsuri sau suntem sub tratament medicamentos, flora benefica poate avea de suferit. Antibioticele, anticonceptionalele, aspirina, ibuprofenul, apa de la robinet (clorinata), corticosteroizii, zaharul rafinat, grasimile nesanatoase etc. pot duce la distrugerea probioticelor din organismul nostru. De aceea, in aceste cazuri este recomandata administrarea de probiotice fie sub forma de pastile, fie prin alimentatie.
De asemenea, probioticele mai pot fi recomandate si in cazul persoanelor care sufera de anumite boli, precum boli de piele, alergii, infectii genitale, sindromul colonului iritabil, boala celiaca, constipatie etc.
Probioticele contribuie la buna sanatate a pielii.
Studii arata ca o flora intestinala sanatoasa duce la ameliorarea eczemelor si bolilor de piele, atat la copii cat si la adulti.
De asemenea, probioticele ajuta la o mai buna hidratare si elasticitate a pieli precum si la o productie sanatoasa de melanina si secretie de sebum. Pielea este asadar mai protejata atunci cand consumam probiotice.
Un studiu publicat in 2013 face legatura dintre psoriazis si probiotice. Acesta a analizat beneficiile pe care le aduce Bifidobacterium infantis in ameliorarea simptomelor psoriazisului dar si in cazul dermatitei atopice.
Probioticele – tratament pentru candidoza
Candidoza are numeroase cauze, insa adesea este provocata de un dezechilibru al florei intestinale cauzate de tratamentele cu antibiotice. De aceea, cel mai bun tratament pentru candidoza este suplimentarea cu probiotice, pe langa aplicarea externa de creme antifungice.
De retinut este ca aceasta problema apare pe fondul unei imunitati scazute, imunitate care este direct legata de sanatatea florei intestinale, asadar probioticele nu ar trebui sa lipseasca din tratamentul candidozei. Studiu recent a aratat ca administrarea de probiotice in cazul femeilor cu candidoza vaginala a redus cu 87% riscul de reaparitie a acesteia. Mai mult, probioticele imbunatatesc in general sanatatea aparatului genital, atat la femei cat si la barbati.
Probioticele protejeaza sistemul osos
Studii arata ca probioticele contribuie la buna functionare a sistemului osos si previn aparitia osteoporozei. Inflamatia intestinelor (ce poate fi cauzata si de intoleranta la gluten) duce la decalcifierea oaselor si respectiv la osteoporoza. In acest caz, suplimentarea cu probiotice este obligatorie si duce la imbunatatirea densitatii oasoase chiar si la o luna de la inceperea tratamentului.
Probioticele reduc inflamatia din organism
Aceasta proprietate a probioticelor este in mod special extrem de benefica celiacilor. Studii arata ca tulpinile de Lactobacillus reuteri pot re recunoscut pentru faptul ca reduce inflamatia.
Probioticele contribuie la mentinerea sanatatii emotionale
Pe langa beneficiile fizice pe care le au asupra corpului, probioticele au si rol in a ne face sa ne simtim bine si sa ne controlam emotiile. Cercetatorii exploreaza efectele administrarii probioticelor asupra creierului, insa au aparut deja cateva studii care arata ca au un rol important in tratamentele pentru Alzheimer, depresie, anxietate si autism.
Probioticele lupta impotriva Helycobacter Pylori
Probioticele ajuta la vindecarea bolilor asociate cu bacteria Helicobacter Pylori gastrite cronice, ulcere duodenale si ajuta chiar si la ameliorarea simptomelor cancerului gastric.
Probioticele naturale vs. pastilele cu probiotice
Atat probioticele cumparate din farmacie cat si cele naturale, din alimente, sunt sanatoase si eficiente, insa nu toate probioticele au aceleasi efecte, asadar medicul iti poate spune ce fel de probiotice sa iei.
Tulpinile de Lactobacillus si Bifidobacterium sunt cele mai importante si le primim in organism inca de la nastere. Acestea mentin echilibrul florei intestinale si ne ajuta inlupta cu patogenii.
Bacteriile bune care se gasesc in alimente se afla in cantitati reduse fata de pastilele cu probiotice pe care le cumparam din farmacii. Asadar in cazul in care sunt folosite ca tratament sau in situatia in care este un dezechilibru major a florei, se recomanda sa fie consumate atat probiotice naturale cat si sub forma de pastile.
Pastilele cu probiotice au de obicei mai multe tulpini, acoperind un spectru mai larg de bacterii.
Alimente care conţin probiotice
Iaurtul
Lactatele fermentate sunt probabil cele mai cunoscute alimente cu probiotice naturale. Chefirul este in mod special recomandat. Atentie insa, evitati iaurturile din comert care contin zahar, fructe, fructoza, indulcitori artificiali si arome. Este bun iaurtul preparat in casa sau chefirul.
Chefirul si Kombucha
Exista chefir de lapte, cel mentionat mai sus, dar si chefir de apa. Chefirul de apa arata ca niste bilute transparente si se cultiva foarte usor. E nevoie de o lingura de chefir de apa, pusa intr-o sticla de 1,5L apa impreuna cu 1 Lingura zahar brun si cateva stafide sau curmale. Acesta e lasat la temperatura camerei 3-4 zile. Rezulta o bautura delicioasa!
Din kombucha se face ceai cu probiotice. Se realizeaza folosind culturi vii de kombucha, puse in ceai verde sau negru.
Varza murata
Varza murata este un excelent probiotic natural plus o sursa boata de vitamina C, A, E si B.
Alte alimente cu probiotice naturale: pasta miso, tempeh, si orice alte alimente fermentate natural.
Cum se administreaza probioticele
In primul rand, dieta noastra trebuie sa includa probiotice naturale, precum cele de mai sus. Asadar consumati pe cat de des posibil alimente fermentate.
Probioticele se administreaza obligatoriu in timpul si dupa tratamentele cu antibiotice, pentru a ajuta la refacerea florei intestinale. Antibioticele „omoara” bacteriile bune din organism.
Atunci cand alegi probioticele, citeste cu atentie eticheta si verifica ce tulpini se regasesc in acel produs precum si numarul de bacterii. Verifica de asemenea si conditiile de pastrare (deoarece unele probiotice se tin la rece), precum si daca produsul contine si prebiotice ori daca administrarea se face in timpul mesei sau nu.
Daca vrei sa iei zilnic suplimente cu probiotice, cantitatea recomandata este intre 1 miliard si 10 miliarde de bacterii probiotice, provenite din tulpini variate.
In cazul in care trebuie sa iei probiotice ca urmare a unui tratament cu antibiotice, ai grija ca administrarea sa continue chiar si la 2 saptamani dupa incetarea tratamentului.
Probioticele se administreaza cu 30 de minute inainte de masa, iar in cazul in care luam si antibiotice este bine ca probioticele sa fie luate la cateva ore dupa sau inaintea antibioticelor.
Probiotice sau prebiotice?
Probioticele sunt diferite de prebiotice si au roluri diferite in organism. Am explicat mai sus ce inseamna probiotice si ce rol au ele.
Prebioticele sunt carbohidrati nedigerabili si sunt practic hrana pentru bacteriile bune. Acesta au rolul de a sustine dezvoltarea optima a florei intestinale sanatoase.
Tipuri de prebiotice:
- inulina
- fructo-oligozaharide (FOS) si galacto-oligozaharide (GOS)
Asadar, este bine sa asociem suplimentarea cu probiotice si cu prebiotice pentru a le spori efectul si multiplicarea.
Astfel, pentru a beneficia de proprietatile probioticelor, este bine sa le asociezi cu prebiotice, deorece acestea cresc eficienta probioticelor si mentin beneficiile lor pana la nivelul colonului.
Produsele care contin ambele substante se numesc simbiotice. Asocierea celor doua poarta denumirea de sinbiotic si este optiunea cea mai potrivita atunci cand se doreste o repopulare optima a florei.
Am rugamintea sa-mi transmiteti reducerile produselor si perioada cand pot gasi turta dulce.
Multumesc.
Turta dulce este disponibila in magazinul nostru. Gasiti informatii despre reduceri pe pagina de Facebook Celiaci.ro
Celiac