Legatura dintre psoriazis si intoleranta la gluten

Legatura dintre psoriazis si intoleranta la gluten

Exista o legatura intre psoriazis si intoleranta la gluten? Da! Studii recente confirma acest lucru. Detalii in articolul de mai jos. 

Studiile medicale arata ca in jur de 15-25 % din persoanele cu celiachie sufera si de dermatita herpetiforma, aceasta fiind o afectiune dermatologica a carei manifestare  s-a dovedit a fi in stransa legtura cu boala celiaca. Dar acest lucru nu este in nici un caz singura problema a pielii  pe care persoanele cu boala celiaca si sensibilitate la gluten o pot avea. Putem vorbi, de asemenea, de eczeme, psoriazis, acnee, dermatita atopica, urticarie si alopecia areata. Se pare ca aceste afectiuni ale pielii afecteaza pe cei cu celiachie mai des decat pe restul populatiei.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boala cronica autoimuna. Aceasta boala se manifesta atunci cand sistemul imunitar al unei persoane trimite semnale gresite, iar celulele pielii cresc prea repede. Astfel, celulele pielii noi se formeaza in zile si nu in saptamani, asa cum este normal. Corpul nu  elimina aceste celule ale pielii in exces, iar ele se aduna pe suprafata pielii, ducand la aparitia petelor de psoriazis. Psoriazisul poate arata contagios, dar nu e. Nu va puteti imbolnavi de psoriazis daca intrati in contact (atingeti) persoana bolnava.

Psoriazisul apare in mai multe forme. Fiecare forma difera in functie de cat de grava este si de cat timp dureaza. Cea mai comuna forma incepe cu mici umflaturi rosii. Treptat, acestea devin mai mari si sub forma  de solzi si se lipesc între ele. Atunci cand solzii sunt  eliminati, pielea expusa sangereaza .

Zonele cele mai frecvent afectate de psoriazis sunt coatele, genunchii, abdomenul, organele genitale, bratele, picioarele, scalpul si  nu in ultimul rand unghiile. Petele psoriazice vor aparea adesea in acelasi loc pe ambele parti ale corpului. Unghiile cu psoriazis pot avea gropi mici pe ele, se pot slabi, ingrosa sau se pot rupe.

Care este legatura dintre psoriazis si intoleranta la gluten?

Psoriazisul poate fi iritant, stresant si chiar jenant. Cremele, medicamentele si terapia cu lumina pot ajuta. Cu toate acestea, unele cercetari sugereaza ca dieta poate juca un rol important in tratarea acestei afectiuni dermatologice atat de stanjenitoare.

Mai multe studii arata ca starea pielii afectate de psoriazis, care prezinta placi rosii groase, solzoase, are o legatura puternica cu un consumul de gluten. Pacientii cu psoriazis au adesea un nivel ridicat de anticorpi la gluten care circula in sangele lor, ceea ce indica faptul ca organismul acestor persoane are o reactie imuna la prezenta glutenului in dieta, chiar daca acestea nu au fost diagnosticate cu boala celiaca .

Deoarece ambele afectiuni (boala celiaca si psoriazisul) sunt boli autoimune, dovezile  prin care cercetatorii demonstreaza conexiunile dintre cele doua, au crescut recent. Astfel, intr-un articol din 2004 in Psoriazis Advance, o revista publicata de catre National Psoriasis Foundation, este prezentat un interviu cu Gerd Michaelsson, MD, Ph.D.

Acesta a condus inca din 1993  un studiu in care a constatat ca la unii pacienți cu psoriazis a fost evidentiat unul dintre markerii bolii celiace, si anume, anticorpi crescuti la gliadina. Dr. Michaelsson a subliniat faptul ca „majoritatea pacienților cu psoriazis nu sunt intoleranți la gluten. Cu toate acestea, exista un subgrup cu boala celiaca silentioasa / intoleranta la gluten si este important sa se identifice acești pacienți, deoarece exista o șansa de a li se  imbunatați in mod considerabil leziunile cutanate prin trecerea la dieta fara gluten. La unii pacienți poate exista o curatare a pieli totala sau aproape totala la adoptarea acestei diete. Cand glutenul este reintrodus apare imediat o manifestare acuta a psoriazisului. „

Concluziile specialistilor din domeniu

Un alt articol aparut in numarul din aprilie 2007 al World Journal of Gastroenterology (L.Abenavoli, L.Leggio, G.Gasbarrini, G.Addolorato), pare sa confirme cercetarile Dr. Michalessons. In articol se precizeaza ca la pacientii cu psoriazis, care au iesit pozitiv la testul pentru markeri care indica boala celiaca, li s-a recomandat dieta fara gluten. Cercetatorii au observat ca ” la 30 din 33 de pacienti care au respectat cu strictete dieta, leziunile psoriazice au avut o scadere semnificativa.”

Boala celiaca este o boala sistemica și nu una care afecteaza strict sistemul digestiv. La unii oameni psoriazisul este in mod clar legat de o enteropatie sensibila la gluten. In timp ce cauza aparitiei psoriazisului ramane inca necunoscuta, si poate fi, de fapt, rezultatul a numerosi factori, boala celiaca este o afecțiune genetica.

Este important de remarcat faptul ca persoanele cu psoriazis pot avea o alergie si la alte alimente, nu numai la  gluten si ca aceasta alergie poate produce simptome digestive similare. De exemplu, vinovate ar putea fi produsele lactate, zaharul, porumbul sau soia. Este posibil sa fie necesar sa  elimine cate un aliment pe rand, la un moment dat, pentru a vedea daca acesta afecteaza starea pielii si a stomacului.

Sfat: Consultati intotdeauna medicul inainte de a incerca orice dieta noua.

Referinte:

  1. Michaëlsson G1, Gerdén B, Hagforsen E, Nilsson B, Pihl-Lundin I, Kraaz W, Hjelmquist G, Lööf L – Psoriasis patients with antibodies to gliadin can be improved by a gluten-free diet. Br J Dermatol. 2000 Jan;142(1):44-51
  2. Abenavoli L, Leggio L, Gasbarrini G, Addolorato G. Celiac disease and skin: Psoriasis association. World J Gastroenterol 2007; 13(14): 2138-2139

Sursa foto: pixabay.com

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *