Risc crescut de cancer intestinal pentru celiacii care nu urmeaza dieta fara gluten
Afla si tu de ce exista un risc de cancer intestinal crescut pentru celiacii care nu urmeaza dieta fara gluten! Cancerul tractului gastrointestinal este una dintre cele mai des intalnite forme de cancer cauzatoare de moarte in randul populatiei globului. Se considera ca unul dintre motivele aparitiei acestei forme de cancer il reprezinta factorii de mediu sau prezenta unei boli inflamatorii intestinale de lunga durata. Desi inca nu este clara asocierea dintre boala celiaca si cancer, totusi exista o serie de studii care incearca sa gaseasca o explicatie a prezentei acestei forme de cancer in randurile bolnavilor celiaci care nu respecta tratamentul si nu tin o dieta stricta fara gluten.
Cel mai amplu studiu(1) care a incercat sa demonstreze aceasta legatura a fost facut de un grup de cercetatori din Peninsula Scandinava. Acestia au studiat 12000 de pacienti diagnosticati cu boala celiaca si spitalizati intre anii 1964 si 1994. Autorii studiului au concluzionat ca incidenta cancerelor gastrointestinale in randul acestor persoane este de 10 ori mai mare decat in randul populatiei generale.
Cancerul gastrointestinal nu este singura forma de cancer pe care o poate face un pacient celiac care nu respecta dieta. O alta forma de cancer este limfomul. Limfomul este cancerul care incepe in celulele ce lupta impotriva infectiilor. Este vorba de celulele sistemului imunitar numite limfocite. Aceste celule sunt in ganglionii limfatici, splina, timus, maduva osoasa precum si in alte parti ale corpului. Cand aveti limfom, numarul limfocitelor scade.
Concluzia este ca boala celiaca netratata are consecinte deosebit de grave. Intre 80% si 90% dintre persoanele cu boala celiaca raman nediagnosticate. Aceasta inseamna ca acestia se pot imbolnavii de cancer. Alte complicatii ale bolii rezulta din combinarea malnutritiei si a inflamatiei sistemice cauzate de boala celiaca.
Poate dieta fara gluten sa reduca riscul de cancer intestinal?
Solutia pentru a reduce riscul de a face aceste complicatii este acela de a trece la o dieta „gluten-free” stricta. Trebuie sa retineti ca nu este suficient sa inlocuiti alimentele uzuale ca painea, pastele, prajiturile preferate cu cele fara gluten. O dieta fara gluten completa reprezinta o schimbare majora a stilului vostru de viata. Ca sa reduceti riscul de a face cancer trebuie sa schimbati complet felul in care va alegeti ceea ce mancati.
Majoritatea persoanelor care s-au vindecat de cancer au ales sa faca o schimbare radicala in alimentatia lor.
Citeste povestea Florentinei: Dieta fara gluten ajuta la vindecarea cancerului la stomac.
Care sunt alimentele care reduc riscul de a face cancer sau chiar contribuie la vindecarea acestuia?
Desi dietele recomandate bolnavilor de cancer pot fi variate, totusi exista un punct comun in fiecare dintre ele si anume consumul de fructe si legume. Se pare ca unele fructe contin cantitati masive de substante nutritive care distrug cancerul. Glucoza din aceste fructe „transporta” si substantele nutritive care au proprietatea de a distruge cancerul din celulele bolnave. Dintre acestea amintim: strugurii negrii, zmeura, broccolii, grapefruitul roz, morcovii, ananasul, migdalele si lista nu se opreste aici.
Prin prepararea la cald sub divese forme a acestor fructe si legume se pierde proprietatea acestora de a distruge celulele canceroase. De aceea, nutritionistii recomanda consumarea acestora in stare cruda sub forma unor sucuri delicioase.
Cu ce putem inlocui zaharul in dieta anti-cancer? Evita acest risc de cancer intestinal!
Daca despre zahar putem spune ca este in totalitate interzis in dieta anti-cancer (celulele canceroase se hranesc cu zahar), nu acelasi lucru putem spune despre miere. Se stie ca mierea are PH neutru, contine antioxidanti foarte puternici si astfel este considerata ca fiind cel mai bun indulcitor natural. O dieta alcalina reduce inflamatia cauzata de boala in corp si mai ales schimba PH-ul celular.
O alta recomandare este sa eliminati toate acele alimente care mentin inflamatia in organism, cum ar fi glutenul.
Inflamatia persistenta in corp favorizeaza dezvoltarea cancerului. De aceea, trebuie sa evitati cerealele ce contin gluten ca: graul, orzul si secara. Pacientii cu cancer trebuie sa consume cereale fara gluten ca: orezul, hrisca, quinoa, meiul si amarantul. Nu este recomandat insa, consumul de produse procesate fara gluten deoarece acestea contin zahar si grasimi ce provoaca aciditate in organism.
In concluzie, ceea ce mancati va poate vindeca! Trebuie doar sa faceti alegerile corecte.
Referinte:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19755695
https://www.cureceliacdisease.org/wp-content/uploads/CdC_Newsletter_2016_Issue03_FINAL-1.pdf
http://www.greenmedinfo.com/blog/nutrition-information-every-cancer-patient-should-know
Sursa foto: https://pixabay.com/en/digestive-system-anatomy-1788623
Eu am intoleranta si la fructoza,si lactoza. Deci nu pot manca fructe si legume. Ce sa mai mananc?
Va puteti inspira din retetele pentru dieta low fodmap. Gasiti mai multe detalii aici: https://gourmandelle.com/ro/dieta-low-fodmap/ Este o dieta foarte restrictiva insa va veti obisnui cu timpul.