Scaderea in greutate pentru persoanele cu sensibilitate la gluten sau boala celiaca

Scaderea in greutate pentru persoanele cu sensibilitate la gluten sau boala celiaca

Afla tot ce trebuie sa stii despre scaderea in greutate pentru persoanele cu sensibilitate la gluten sau boala celiaca si raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe acest subiectul, totul in articolul de mai jos. >>>

Boala celiaca este o afectiune in care sistemul imunitar ataca propriile celule, atunci cand individul consuma alimente cu gluten. Odata cu trecerea timpului se produce o distrugere a mucoasei intestinale, care impiedica absorbtia adecvata de nutrienti in timpul digestiei, ceea ce duce la diferite probleme de sanatate si scadere in greutate. 

Pot sa pierd in greutate daca exclud glutenul din alimentatie?

Este o intrebare intalnita frecvent si o preconceptie formata gresit, deoarece eliminarea glutenului din alimentatie, pentru persoanele sanatoase poate sa influenteze negativ sanatatea si chiar sa duca la cresterea in greutate. 

In ceea ce priveste persoanele cu sensibilitate la gluten sau boala celiaca, aceasta intrebare vine putin mai tarziu, dupa implementarea dietei. Acest lucru se intampla deoarece pacientii observa o crestere in greutate dupa adoptarea dietei fara gluten. 

Pe masura ce mucoasa intestinului incepe sa se vindece in absenta glutenului, absorbtia nutrientilor creste, revenind la normal. Astfel ca, organismul incepe sa-si sustina functiile, sa ofere un randament mai bun si, bineinteles, sa formeze rezerve, ceea ce poate duce in anumite cazuri, la cresterea in greutate. 

O persoana celiaca este obisnuita sa aiba un aport mai mare de alimente pentru a obtine o cantitate optima de nutrienti, obicei care daca este mentinut si dupa ce intestinul este vindecat, poate duce la un surplus caloric si crestere in greutate. 

Aceasta crestere in greutate nu este un motiv de ingrijorate atata timp cat ea este in limite normale, persoana in cauza trebuie doar sa devina putin mai constienta de aportul sau alimentar si sa-l adapteze noilor nevoi nutritionale. 

Cum pot sa scad in greutate daca am boala celiaca

Cum pot sa scad in greutate daca am boala celiaca?

Mentinerea unei greutati sanatoase implica cateva mecanisme de baza, pe care ar trebui sa le urmeze atat o persoana care are boala celiaca cat si una fara afectiuni asociate. 

Exceptia fiind faptul ca persoanele cu boala celiaca trebuie sa evite consumul glutenului si sa fie mult mai precaute pentru a nu dezvolta deficite nutritionale. 

O abordare ideala este cea de a apela la consultului unui dietetician, acesta va poate ajuta sa intelegeti importanta unui stil de viata sanatos, a unei diete nutritive, dar si sa va indrume astfel incat sa luati cele mai bune decizii privind sanatatea dumneavoastra pe termen lung.

Cheia pentru a pierde in greutate atunci cand avem un surplus de tesut adipos, este sa consumam mai putine calorii fata de cat ardem intr-o zi.

Dieteticianul o sa ajute sa determinati care este necesarul dvs. caloric pentru mentinerea la greutatea actuala si in functie de anumiti parametrii acesta o sa fie diminuat astfel incat sa duca la scaderea surplusului de greutate corporala, intr-un mod sustenabil, aplicand un deficit  caloric zilnic de pana la maxim 500 kcal.  

Este important ca scaderea in greutate sa se faca in mod treptat si cu rabdare, pentru asigurarea nutrientilor esentiali si pentru adaptare.

sfaturi pentru scaderea in greutate

Cateva sfaturi care va pot ajuta sa mentineti o greutate sanatoasa:

Citirea etichetei

Produsele fara gluten pot sa para de multe ori mai sanatoase fata de produsele asemanatoare lor  (ex. paste, paine) dar care contin gluten, este adevarat, insa sunt mai sanatoase pentru o anumita categorie de persoane, anume cele care au o tulburare de metabolizarea a glutenului. 

Ceea ce inseamana ca trebuie sa ramanem precauti atunci cand consumam aceste alimente si sa ne formam obiceiul de a verifica etichetele alimentare, in cautarea diferitelor forme de zahar si grasimi nesanatoase. 

Pentru a compensa lipsa glutenului si a proprietatilor pe care acesta le confera produselor, producatorii sunt nevoiti sa se bazeze pe alte ingrediente pentru a oferi consistenta si gustul preparatelor asemanatoare cu cele care contin aceasta proteina. Uneori aceste produse pot sa contina o cantiatate mai mare de ulei, unt, oua si zahar. 

Este important ca de fiecare data cand cumparam produse alimentare ambalate, sa verificam eticheta tuturor produselor pe care le achizitionam si sa incercam sa alegem alimente care nu au o cantitate prea mare de zahar, grasimi si sare sau sa consumam o portie mai mica din acestea alimente.

Alegerea corecta a portiilor

Fiti cat mai prezenti in actul de a manca, incercati sa reduceti toate metodele de distractie (tv, telefon) si bucurati-va de fiecare muscatura, savurati aromele si nu va grabiti. Luati-va putin timp pentru a va da seama daca, chiar este vorba de foame sau pofta, atunci cand va asezati la masa si fiti atent la ceea ce corpul va transmite pentru a va da seama atunci cand ati consumat suficient dintr-un preparat, sunteti satui si nu mai este necesar sa continuati.

Nu continuati sa mancati pana cand farfuria este goala daca acestu lucru va face sa simtiti o suprasaturatie sau o senzatie de preaplin de-a dreptul incomoda. 

Aruncati un ochi si in bucatarie, vasele au marimi prea mari, farfuriile in care obisnuiti sa mancati au o dimensiune dubla, fata de celelalte? Evita-le pe cele pre cele prea mari, in schimb, alegeti o farfurie de dimensiune normala, medie si asezati pe ea alimente cat mai diversificate si colorate natural.

Optati pentru mese mai dese dar cu portii mai mici, mai exact 3 mese principale pe zi in loc de o masa sau doua pe zi si 3-4 gustari/ciuguleli din alimente calorice si slabe nutritiv (covrigei, patiserie, biscuiti). Acest obicei va ajuta sa va simtiti mai satisfacut si sa evitati acele pofte intense, care ne fac sa apelam la alimente rapide de tip fast-food si dense caloric, de ex. Patiserie, semi-preparate.

fibre in dieta

Cresteti cantitatea de fibre din dieta

Dietele actuale nu aduc un aport suficient de fibre alimentare, ba chiar sunt foarte scazute, deoarece alimentele sunt din ce in ce mai procesate, pentru a fi cat mai usor de preparat si cat mai rapid de consumat.

Mai mult, majoritatea fibrelor alimentare provin din produse cerealiere, cele pe care persoanele celiace trebuie sa le evite. Acest lucru face ca atingerea necesarului recomandat de fibre sa fie si mai dificil de atins, motiv pentru care persoanele cu boala celiaca trebuie sa fie putin mai atente si sa le includa in dieta din alte surse. 

Fibrele alimentare contribuie la normalizarea tranzitului intestinal, la sanatatea colonului si ajuta la mentinerea greutatii prin cresterea senzatiei de plenitudine si echilibru glicemic.

Fructele si legumele sunt surse excelente de fibre atat solubile cat si insolubile. De asemenea, semintele de in si chia aduc un aport important de fibre, dar si pseudocereale care nu contin in mod natural gluten cum ar fi quinoa, hrisca, amaranth, meiul.

In dieta unui adult sanatos este recomandat sa existe un total de aproximativ 35 g de fibre alimentare. Nu uitati de hidratarea adecvata! 

Consumati alimente cat mai dense nutritional

Asigurati-va ca jumatate din farfuria dvs. este intotdeauna compusa din legume, puteti sa pregatiti o salata delicioasa, broccoli la abur, dovlecei si vinete la gratar, ciuperci sote. Incearcati sa diversificati cat de mult alimentatia cu legume si fructe colorate pentru a profita de substantele nutritive pe care acestea le aduc. 

Nu trebuie sa va infometati pentru a avea o greutate sanatoasa, concentrati-va pe alimente care aduc nutrienti si evitati-le pe cele care au multe calorii si aduc o contributie minima santatii dvs, cum ar fi zaharul si grasimile saturate sau trans (ex. Grasimile de origine animala si cele intens procesate, cum ar fi margarina). 

Nu uitati de gustari, acestea sunt o ocazie in plus pentru a aduce elemente minerale si vitamine in dieta. Includeti cel putin 2 tipuri de fructe in dieta. 

Puteti contribui la aportul zilnic de nutrienti prin asocierea fructelor cu un aliment care aduce si proteine, cum ar fi un iaurt natural.

De asemenea, un pumn mic de fructe oleaginoase cum ar fi nucile, migdalele, caju, arahide sau seminte de in, canepa si chia, alaturi de un iaurt sau lapte vegetal, pot sa constituie o gustare hranitoare.

Nu uitati sa consumi suficiente proteine

Proteinele stau la baza enzimelor, hormonilor si sunt folosite pentru a construi si repara tesuturi. Asigurati-va dieta dvs. aduce suficente proteine pentru ca organismul sa nu fie nevoit sa utilizeze rezerva musculatura.

Proteinele au cel mai inalt grad de satietate, astfel ca ele vor contribui in procesul de slabire si prin scaderea senzatiei de foame si a apetitului.

Alimentele proteice sunt: carnea de pui, vita, porcul, ouale, lactatele, soia, nautul, fasolea, nucile si semintele.

scaderea in greutate si boala celiaca

Nu uitati de prima masa a zilei

Toate mesele zile sunt importante, acestea ne confera nutrienti esentiali pentru a ne desfasura activitatile zilnice,  ne asigura starea de bine si sanatatea sistemelor interne. 

O proportie mare de persoane sar peste prima masa a zile, de obicei, pentru ca senzatie de foame este mai usor de ignorat atunci cand suntem prinsi cu activitati intense de inceput de zi. 

Unele persoane, considera ca prin evitarea micului dejun, aportul lor alimentar zilnic este diminuat. 

Acest lucru nu este neaparat adevarat, deoarece unele persoane care sar peste micul dejun pot sa aiba un consum mai mare de alimente in a doua parte a zilei, cand de obicei activitatile solicitante fizic si intelectual incep sa scada, deci si necesarul nostru de energie. 

Micul dejun ne da acel bust de energie pentru a incepe ziua in forta si ne confera nutrientii necesari pentru a functiona in conditii de echilibru pana la urmatoarea masa.

Optati pentru un mic dejun sanatos, care contribuie la aportul zilnic de nutrienti si energie. Dureaza maxim 10 minute ca sa pregatiti un terci de ovaz fara gluten, cu cateva fructe de padure sau un iaurt cu o banana si o lingurita de seminte de in pisate sau canepa; oul este o varianta extrem de versatila, rapida si vine cu cea mai mare valoare biologica a proteinelor. De asemena, puteti sa pregatiti preparatele preferate cu o seara inainte. 

Planifica mesele

Atunci cand stii care este preparatul potrivit pentru urmatoarea masa, te ajuta sa fii mai organizat si sa nu te abati de la regulile deja stabilite, deci o sa existe un risc mai scazut de a depasi cantitatea de mancare sau de a alege alimente mai putin sanatoase.

Existenta unui plan bine stabilit sau notarea fiecarei mese intr-un jurnal te face sa fii mai constient de calitatea alimentelor pe care le consumi si cantitatea acestora pe intreaga zi. 

Acest obicei te poate ajuta nu doar sa fii mai organizat si sa respecti mesele principale ale zile ci si sa economisesti timp, deoarece poti sa prepari o singura data alimentele pentru mesele din urmatoarele zile si sa le ai la dispozitie in frigider sau congelator.

Bea mai multa apa

Limiteaza aportul de sucuri carbogazoase sau din fructe concentrate. Acestea aduc majoritatea caloriilor din zaharuri simple si au un continut scazut de minerale si vitamine datorita procesarii intense, ba mai mult, acestea ne lipsesc de acele fibre sanatoase prezente in mod natural in fructe. 

Alege intotdeauna apa ca bautura principala, astfel incat sa o preferi in detrimentrul acelor bauturi dulci.

Pentru a imbogati aroma apei poti sa adaugi putina lamaie stoarsa, menta sau cateva fructe de padure congelate si gheata in zilele calduroase. 

Atunci cand ai pofta de un suc, un blender iti poate fi de mare ajutor. Un smoothie poate fi preparat din nenumarate combinatii de fructe si legume. Poti chiar sa devii creativ si sa adaugi fulgi de ovaz fara gluten, unt de arahide, fructe oleaginoase sau alte alimente si codimente preferate in smoothie, astfel incat sa obtii un mic dejun delicios sau un desert pe cinste.

Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 Comments