intoleranta la gluten

10 semne ca ai putea avea intoleranta la gluten

Afla care sunt semnele care indica intoleranta la gluten si cum poate fi tratata aceasta. Daca prezinti 3 sau mai multe simptome din lista de mai jos, atunci este indicat sa mergi la un medic specialist pentru diagnosticare.

Intoleranta la gluten, cunoscuta si ca boala celiaca, este o boala din ce in ce mai intalnita in zilele noastre si poate aparea la orice varsta. Exista insa anumite simptome care te pot ajuta sa identifici din timp daca ai sau nu intoleranta la gluten, sau daca suferi de o sensibilitate la aceasta proteina.

Consumul produselor alimentare care contin gluten (grau, secara, orz etc.), dar si a medicamentelor sau produselor cosmetice ce contin aceasta proteina, poate produce leziuni majore la nivelul intestinului subtire, afectand intreg tractul gastrointestinal si celelalte organe. De aceea este bine sa afli din timp daca suferi de aceasta afectiune si sa iei masurile necesare pentru prevenirea evolutiei sale.

Diagnostic celiachie

Uite care sunt cele 10 semne care te ajuta sa descoperi daca ai intoleranta la gluten:

  1. Ai rude de gradul I care sufera de boala celiaca. Persoanele care au rude de gradul 1 care sufera de aceasta afectiune sunt predispusi genetic la aparitia ei.
  2. Ai diabet zaharat tip 1.  Intoleranta la gluten poate aparea la persoanele care au diabet zaharat tip 1.
  3. Simti ca esti obosit dupa o masa in care ai consumat produse care contin gluten.
  4. Ai probleme digestive, cum ar fi: senzatie de balonare, diaree cronica, tulburari de tranzit, constipatie.
  5. Ai dureri abdominale care revin constant.
  6. Apar eroziuni de smalt dentar.
  7. Suferi de o boala autoimuna: tulburari ale tiroidei, diabet, lupus, astm, artrita reumatoida sau polimialgie reumatica.
  8. Ai migrene si dureri de cap.
  9. Ai eruptii cutanate, cunoscute si ca dermatita herpetiforma.
  10. Ai dureri articulare (degete, genunchi, solduri) sau spasme musculare.

Daca te regasesti in cele de mai sus, iti recomandam sa apelezi la ajutorul unui medic specialist. Poti verifica lista cu medici si clinici recomandate de pe acest site.

De asemenea, iti recomandam sa faci si testul online pentru intoleranta la gluten care iti poate arata ce risc ai si daca e cazul sa faci o vizita la medic pentru analize.

Diagnosticul celiachiei se stabileste in urma unor analize de laborator si al examenului histopatologic al biopsiei intestinale. Tratamentul acestei afectiuni presupune excluderea glutenului din alimentatie, dar si respectarea unei diete zilnice. Totodata, trebuie excluse din alimentatie si produselor care contin urme de gluten. Acestea pot provoca o reactie imuna in organism si pot afecta astfel sanatatea si starea ta de bine.

Surse foto: Dreamstime.com

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 Comments