Tot ce trebuie sa stii despre intolerantele alimentare
In acest articol iti voi prezenta cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre intolerantele alimentare. Le voi structura sub forma de intrebare si raspuns, pentru a-ti fi mai usor sa le parcurgi. Sper ca iti va fi de folos!
Ce este alergia alimentara?
In cazul alergiei alimentare, sistemul imunitar pecepe anumite alimente ca fiind nocive si reactioneaza. Alergia alimentara poate afecta intregul corp si are simptome precum eruptii cutanate, urticarie, mancarimi ale pielii sau dificultati de respiratie, dureri in piept, scaderea brusca a tensiunii arteriale etc. In cazul in care aveti aceste simptome, este indicat sa sunati imediat la urgente. Medicul este cel care va poate spune daca suferiti de o alergie alimentara sau de o intoleranta.
Ce este intoleranta alimentara?
Intoleranta alimentara apare atunci cand stomacul se irita si nu poate digera un anumit produs pe care l-ai consumat. Acest lucru poate declansa: probleme digestive, arsuri la stomac, gaze, crampe, senzatie de balonare, dureri de cap, iritabilitate sau nervozitate.
Printre cele mai comune intolerante alimentare se numara intoleranta la gluten si intoleranta la lactoza, acestea fiind adesea in stransa legatura.
Care este diferenta intre alergia si intoleranta alimentara?
Intoleranta alimentara nu este acelasi lucru ca alergia alimentara. Desi s-ar putea sa observam simptome similare in cazul celor doua, alergia alimentara poate avea efecte mai grave asupra organismului, ducand chiar si la soc anafilactic in cazurile grave.
Intolerantele sunt caracterizate de prezenta anticorpilor IgG in sange, pe cand alergiile sunt caracterizate de prezenta anticorpilor IgE. De asemenea, reactia la o alergie alimentara este imediata, pe cand la intoleranta alimentara pot trece chiar si cateva zile pana sa se observe aparitia simptomelor.
Care sunt cele mai frecvente simptome ale intolerantelor alimentare?
Cele mai frecvente simptome sunt: acneea, oboseala, mancarimi ale pielii, sindromul colonului iritabil, eczeme, balonare, dureri articulare, migrene, probleme respiratorii, constipatie / diaree.
Cat timp dureaza pana dispar simptomele, din momentul in care am eliminat sursa intolerantei?
Depinde in functie de aliment. In mod normal alimentul dispare din organism dupa trei zile, insa inflamatia provocata de acesta poate dura saptamani intregi sau poate chiar luni! Unele alimente raman in organismul nostru chiar si mai mult timp! De exemplu, simptome precum eczemele sau dermatita herpetiforma, dispar mai greu. Dupa ani intregi in care individul a trait cu intoleranta fara sa fie diagnosticat si fara sa aiba o dieta corespunzatoare, inflamatia din organism dispare mai greu, insa se vor observa imbunatatiri imediate dupa eliminarea factorului agravant.
Sunt intolerantele alimentare sau alergiile mostenite genetic?
Studii arata ca gemenii identici impartasesc aceleasi alergii, intrucat au ADNul similar, asadar acestea indica faptul ca genele au un rol important in aparitia alergiilor. De asemenea, intoleranta la gluten este si ea favorizata genetic. Prezenta genelor specifice intolerantei la gluten nu determina in mod cert si aparitia bolii, insa ofera o predispozitie catre celiachie pentru persoana in cauza.
Care sunt cele mai frecvente intolerante si alergii alimentare?
Graul, porumbul, oul, glutenul, lactoza, soia, alunele, nucile, pestele si fructele de mare sunt ingredientele care provoaca cel mai des intolerante si alergii alimentare.
Daca sunt alergic sau am o intoleranta la un aliment, imi poate dauna chiar si simplul contact cu acesta?
Persoanele alergice au o sensibilitate crescuta, iar astfel pot avea simptome, usoare sau severe, la simplul contact cu pielea al alimentului. De exemplu, pentru un alergic la alune/arahide, chiar si simplul praf al acestora ii poate declansa o reactie alergica severa, fie ca e atins sau inhalat.
In cazul intolerantelor alimentare, nu trebuie sa va faceti griji. Doar daca veti ingera alimentul respectiv veti avea probleme.
Mulțumesc frumos!
Multumesc