Tratament neobisnuit pentru intoleranta la gluten
Astazi vom discuta despre un tratament neobisnuit pentru intoleranta la gluten.
Oamenii au co-existat cu parazitii dintotdeauna. Pentru a putea supravietui, parazitii au evoluat pentru a evita atacul produs de sistemul imunitar al gazdei lor umane.
Terapia cu viermi intestinali este o forma neconventionala de imunoterapie care presupune infectarea pacientilor, care sufera de boala celiaca, in mod deliberat cu paraziti. Aceasta terapie a aratat rezultate promitatoare in tratarea anumitor boli autoimune si disfunctionalitati ale sistemului imunitar.
Intr-un studiu recent publicat in Jurnalul de Alergie si Imunologie Clinica, pacientilor cu boala celiaca care au fost supusi acestei terapii, li s-au redus considerabil simptomele pe care le aveau in urma ingestiei de gluten. Desi cand ne gandim la viermii intestinali acest lucru ni se pare dezgustator si de-a dreptul ciudat, totusi cercetatorii au dezvoltat o metoda de tratament care se pare ca da rezultate.
Conform declaratiei cercetatorului Paul Giacomin, imunolog la Universitatea James Cook, (JCU) din Australia:
„Pana la sfarsitul studiului, subiectii participanti ce au fost infectati cu viermi intestinali, au putut mananca echivalentul unui bol de marime medie de spaghete fara a avea efecte negative. Aceasta este o masa, care de obicei ar declansa un raspuns inflamator debilitant, facand ca pacientul care sufera de boala celiaca sa aiba simptome cum ar fi diaree, crampe si varsaturi.”
Cum explica cercetatorii acest lucru?
Se pare ca idea de baza a tramentului cu viermi este controlul inflamatiei ce este prezenta in organismal pacientilor cu boala celiaca. Bolile autoimune implica de obicei un tip de globule albe din sange numite TH1, sau celule T de tip helper 1, care produc raspunsurile pro-inflamatorii din corp. Daca sunt necontrolate aceste reactii pot duce la leziuni tisulare severe. Celalalt tip de celule T helper si anume TH2, genereaza de fapt raspunsuri anti-inflamatorii. Acestea sunt asociate cu infectiile cu viermi intestinali.
Aceasta informatie i-a facut pe cercetatori sa se intrebe daca prezenta viermilor in cazul bolnavilor celiaci ar putea face ca raspunsul anti-inflamator produs de celulele TH2 sa contracareze reactia celulelor TH1.
La testul ce a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea James Cook, alaturi de medicii de la Spitalul Charles Prince din Brisbane au participat 12 persoane diagnosticate cu boala celiaca care au fost infectate cu 20 de larve de hookworm (viermi carlig). Cercetatorii sustin ca acest tip de viermi nu se reproduc in interiorul oamenilor, astfel incat nu a existat nici un risc ca infectia sa scape de sub control (viermii mor in cativa ani).
Participantilor la studiu le-au fost date sa manance alimente ce contineau gluten in doze ce au fost crescute lent. Rezultatelele studiului au fost semnificative. La opt pacienti cu boala celiaca a fost observata o crestere a toleranței la gluten si, mai mult decat atat, la sfarsitul celor 52 de saptamani de studiu, acestia au declarat ca nu i-a afectat negativ prezenta viermilor intestinali in corpul lor. De fapt, toti cei opt au ales sa pastreze viermii atunci cand le-a fost prezentata optiunea de eliminare a acestora cu medicamente.
Trebuie remarcat faptul ca acest tratament nu poate fi considerat un „leac” pentru boala celiaca, dar au fost realizate si alte studii suplimentare care au aratat acelasi lucru si anume o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii pentru celiaci.
SINDROMUL SJOGREN – BOALA ASOCIATA INTOLERANTEI LA GLUTEN
Care este urmatorul pas al oamenilor de stiinta?
Dr. Giacomin aprecieaza ca urmatorul pas pentru cercetarea echipei sale este de a examina modul in care s-ar putea schimba microbiomul intestinal (compoziția de bacterii care traiesc in intestine). Aceasta abordare ar putea ajuta cercetatorii sa identifice anumite specii de bacterii intestinale rezidente, care au un impact pozitiv asupra simptomelor bolii celiace. De asemenea, el afirma ca nu se urmareste sa se infecteze orice persoana cu boala celiaca cu viermi intestinali.
Se doreste ca echipa sa sa determine cum interactioneaza aceste colonii de viermi cu sistemul nostru imunitar si cum acest lucru duce la o mai buna toleranta la gluten in cazul bolnavilor celiaci. Se urmareste sa se foloseasca aceste informații pentru a crea tratamente mai bune pentru aceasta afectiune.
In concluzie, aceste studii si cercetari inovative fac ca pacientii cu boala celiaca sa spere la un viitor fara suferinta provocata de aceasta boala.
Referinte:
Croese J, Loukas A, Giacomin P, et al. Experimental hookworm infection and gluten microchallenge promote tolerance in celiac disease. The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2014.